EHA-praktijkverhalen
Het Expertteam Huisvesting Aandachtsgroepen (EHA) helpt gemeenten, regio's, provincies, corporaties en zorgaanbieders bij het vertalen van de woon- en bouwopgave voor (langer) zelfstandig wonen naar uitvoering.
Dat kan hulp zijn bij de analyse van data, het opstellen van een visie, beleid en strategie, de concrete uitwerking hiervan in een aanpak en bij de opstart van of een knelpunt in de uitvoering van een project. En het EHA kan processen begeleiden waarbij verschillende afdelingen en organisaties, met hun eigen achtergrond, visie, ambitie en belang, aan een gezamenlijk doel werken.
Het EHA komt voort uit het Ondersteuningsteam Wonen en Zorg (OWZ) dat zich richtte op het goed zelfstandig thuis kunnen wonen van ouderen en het Expertteam Weer Thuis (EWT) voor de huisvestingsopgave van kwetsbare mensen die zelfstandig kunnen gaan wonen. Het EHA helpt bij de woonopgave van alle aandachtsgroepen en ouderen zoals weergegeven in de programma's Een thuis voor iedereen en Wonen en Zorg voor Ouderen uit 2022.
Om een indruk te krijgen van recent afgeronde ondersteuningstrajecten kunt u de praktijkverhalen lezen van:
- BOCE-gemeenten - hulp bij de samenwerking tussen drie gemeenten om te komen tot een integrale woonzorgvisie. Het uitgebreide verhaal is te lezen bij Volkshuisvesting Nederland.
- De BOCE-gemeenten hebben op 6 december 2023 met 34 partijen een vervolgstap gezet met het ondertekenen van een gezamenlijk regionaal woonzorgakkoord. De totstandkoming van dit woonzorgakkoord is uitvoering toegelicht in een webinar van de VNG op 16 januari 2024.
- Breda - samenwerking tussen woningcorporatie Alwel en zorgorganisatie Surplus voor het bouwen van een levensloopbestendige woonvoorziening.
- provincie Flevoland - hulp bij samenwerken met de 6 gemeenten en andere partijen bij opstellen van een woonagenda met 'wonen en zorg' als eerste aandachtspunt.
- Food Valley - Veenendaal (combinatie van het Expertteam Woningbouw met het Expertteam Weer Thuis).
- Fryslân - Transitieopgave Zorgvastgoed Friesland (TZF-groep) (download - pdf, 236 kB)
- HLT - Hillegom, Lisse en Teylingen werkten met diverse partijen aan een gezamenlijke woonzorgvisie. Lees ook het nieuwsbericht over de ambitieovereenkomst.
- Houten - participatietraject bij een inbreidingslocatie (download - pdf, 160kB), zie ook (Ver)ken je buurt, elders in deze koffer.
- Lansingerland - overeenkomst wonen en zorg met lokale partijen.
- Montferland - in korte tijd goed op weg geholpen met de woonzorgvisie
- Oudewater - gezamenlijke woonzorgvisie op initiatief van de woonzorgorganisatie en woningcorporatie.
- De gemeente Soest heeft met haar samenwerkingspartners een gezamenlijke visie ontwikkeld op wonen met zorg. De opgave is inzichtelijk gemaakt met een Praatplaat.
- Wijk bij Duurstede, met als resultaat Stimulerings- en afwegingskaders ‘wonen en zorg’ gemeente Wijk bij Duurstede (download - pdf, 1,3 MB). Zie ook het instrument Bouwstenen Kaders wonen en zorg elders in deze koffer.
- Zoetermeer - gemeentelijke woonzorgvisie in samenwerking met 21 partijen opgesteld.