Cultuurverschillen: Voorkom de stap van 'anders' naar 'afkeer'
Iedere ondernemer die zakendoet over de grens krijgt ermee te maken: cultuurverschillen. Hoe ga je ermee om en hoe kun je jezelf voorbereiden? Als contentspecialist Cultuurverschillen bij RVO ga ik in dit blog met Dol Soon Mulder (coördinator klantadviesteam bij RVO) en Brigitte Opel (consultant bij Hofstede Insights) op zoek naar tips die helpen bij de omgang met andere culturen.
De do's en don'ts bij het zakendoen in andere landen zijn de best bezochte pagina's over Internationaal Ondernemen op onze website. Ondernemers willen graag weten met welke culturele verschillen ze rekening moeten houden in het buitenland. Dat is natuurlijk erg belangrijk als je een grote zakendeal wil sluiten, of met internationale partners een project begint waarmee je echt impact wilt maken.
Voor hen ben jij 'anders'
En begrip werkt 2 kanten op: je buitenlandse zakenpartner kan ook moeite hebben met de Nederlandse zakencultuur. Dol Soon Mulder heeft dat vaak gezien. Zij is coördinator van een RVO-team van adviseurs die ondernemers te woord staan bij hun vragen over internationaal zakendoen. Ik spreek haar bij de koffiecorner van RVO.
Dol Soon heeft zelf ook honderden ondernemers gesproken: "Ik hoor regelmatig dat het niet goed gaat, zelfs van grote bedrijven. Dan lopen ze contracten of opdrachten mis omdat men elkaar totaal verkeerd begrepen heeft. Ook jij kunt verkeerd begrepen worden. Voor hen ben jij 'anders'." Daar moet ze ondernemers vaak op attenderen: "We merken heel vaak dat ze gewoon niet doorhebben hoe belangrijk het is om je hier goed op voor te bereiden."
Van 'anders' naar 'afkeer'
Om hierbij extra te helpen, biedt RVO tijdens onze evenementen trainingen aan via Hofstede Insights. Dat is een adviesbureau dat zich specialiseert in interculturele competentie op zakelijk gebied.
"Je bewust zijn van het feit dat mensen in andere landen dingen anders doen dan wat jij gewend bent; daar begint interculturele competentie bij, vinden wij," zegt Brigitte Opel. Ik spreek haar telefonisch terwijl ze in de trein zit. "Ik moet er bijvoorbeeld nog aan wennen dat treinreizen soms langer duurt dan je in een klein land als Nederland verwacht," zegt ze lachend - oorspronkelijk komt ze uit Duitsland en heeft in meerdere landen gewoond. Ze werkt als zelfstandig consultant voor Hofstede Insights. "Als je iets ziet wat onbekend is, of anders, kun je dat raar of gek vinden. De stap dat je er dan niets meer mee te maken wil hebben, is gauw gezet," aldus Brigitte.
Volgens haar helpt het om het verschil te analyseren en meerdere perspectieven te bekijken. "Zo voorkom je de stap van 'anders' naar 'afkeer'. En kun je doorgaan om je doel toch te bereiken. Als ondernemer móet je vaak wel."
Wilt u meer weten over dit belangrijke cultuurverschil? Lees ook het artikel 'Neem de tijd voor uw zakenrelatie'.
Een persoonlijke vertrouwensband
Als ik ze vraag om een voorbeeld te geven van iets waar Nederlandse ondernemers vaak tegenaan lopen in het buitenland, noemen zowel Dol Soon als Brigitte als eerste: de manier waarop zakenrelaties worden opgebouwd.
In veel andere landen is een persoonlijke vertrouwensband belangrijker dan in Nederland: "Nederlanders komen heel gauw ter zake en zitten erg op een strakke planning. Maar daarmee kan je de indruk wekken dat je niet geïnteresseerd bent in degene die je voor je hebt." Dol Soon klinkt gepassioneerd: "het is echt zo jammer dat het vaak mis gaat, omdat mensen dit niet goed doorhebben."
Culturen zijn diep geworteld
Dol Soon vindt het ook belangrijk om te beseffen dat culturen heel diep zijn geworteld. Bij een bezoek zie je de oppervlakte, maar in ieder land zit er een eeuwenoude, unieke geschiedenis achter. "En Nederland is maar 1 land in de hele wereld. Probeer dus open-minded en respectvol naar culturele verschillen te kijken en niet gelijk met onbegrip te reageren."
Brigitte vult aan: "Wij zeggen ook altijd dat je alleen even verdiepen niet genoeg is. Je moet je vóórdat je een land bezoekt, voorbereiden, oefenen en het daar gewoon proberen: zie dat ook als iets leuks. En evalueer alles bij terugkomst. En dat bij ieder bezoek weer."
Hoe u zich kunt voorbereiden op een andere zakencultuur
Kijk bij de Do’s en don’ts van het land van uw keuze.
Of neem contact op met onze adviseurs, uit het team van Dol Soon Mulder. Stel gerust vragen over het land of de regio waar u zaken wilt doen. Zo nodig schakelen ze de hulp in van het ambassadenetwerk.
Dit is de eerste editie van dit blog met als thema Cultuurverschillen. In volgende edities gaan we verder in op andere aspecten van dit thema.