"Bedrijven zijn de sleutel naar een verantwoorde en eerlijke wereld"

Laatst gecontroleerd op:
31 oktober 2024
Gepubliceerd op:
28 augustus 2024

Hoe kunnen ondernemers negatieve effecten op mens en milieu in hun productieketen voorkomen, stoppen of verminderen? Naomi Kervel zet zich al jaren in voor ondernemers. Sinds 2023 werkt zij als adviseur bij het MVO-steunpunt. Hier helpt zij bedrijven met internationaal maatschappelijk verantwoord ondernemen (internationaal MVO). 

Wat doet een MVO-steunpunt adviseur? 

"Tijdens een adviesgesprek denk ik graag mee over uw probleem. Het maakt niet uit of u net start met internationaal MVO of hier al langer mee bezig bent. Met praktisch advies zet u de volgende stap in verantwoord ondernemen."

Wat kunnen bedrijven verwachten van het MVO-steunpunt?

"Als u contact opneemt, stel ik eerst verdiepende vragen. Zo krijg ik een goed beeld van uw bedrijf en uitdagingen. Vervolgens gaan we in gesprek over hoe u hiermee aan de slag kunt. 

In mijn advies staan de OESO-richtlijnen centraal. Dit zijn 6 stappen die samen een proces van gepaste zorgvuldigheid vormen (due diligence). Deze geven inzicht in de risico's binnen uw bedrijfsoperaties en de productieketen. Dit helpt u een aanpak op te stellen, die gebaseerd is op het verminderen of vermijden van risico's voor mens en milieu. Dit is anders dan een bedrijfsrisico, maar het overlapt soms wel."

"Starten met due diligence maakt uw bedrijf klaar voor de toekomst. Dit kan voor de hele organisatie, maar u kunt ook kleiner beginnen."

Naomi Kervel
Adviseur MVO-steunpunt

Voor wie is het MVO-steunpunt?

"Het MVO-steunpunt is er voor bedrijven in alle sectoren, met ketens en operaties wereldwijd. Binnen het MVO-steunpunt werken collega's die ervaring hebben met specifieke producten, regio's en risico's. We hebben voor goed advies ook uw eigen kennis nodig. We doen het samen."

Welke internationale MVO uitdagingen komen ondernemers tegen? 

"Wij krijgen vooral vragen over welke eerste stappen ondernemers kunnen zetten. Risico's voor de hele keten onderzoeken is best een grote opgave. Vaak heeft een bedrijf voor maatschappelijk verantwoord ondernemen nog geen functionaris aangewezen. Voor een goede basis kijk ik daarom vooral naar de eerste 2 stappen van het gepaste zorgvuldigheidsproces: 

  • Stap 1: beleid en managementsystemen opzetten;
  • Stap 2: risicoanalyse uitvoeren."

Wat is jouw tip voor ondernemers die aan de slag willen met internationaal MVO? 

"Begin gewoon ergens. Met aankomende wetgevingen is de kans groot dat ook van uw bedrijf een duidelijk internationaal MVO-beleid en uitvoering wordt verwacht. Ook als ketenpartner kunt u hier onderdeel van zijn, als klanten u om informatie vragen. 

Starten met due diligence maakt uw bedrijf klaar voor de toekomst. Dit kan voor de hele organisatie, maar u kunt ook kleiner beginnen. Bijvoorbeeld met een product of nieuw project. Dit is precies waarvoor u bij het MVO-steunpunt terecht kunt:

  • het begin van uw proces;
  • advies over de inhoud van uw beleid;
  • hoe u betrokkenheid creëert in de organisatie;
  • een risicoanalyse maken en actiepunten prioriteren; en
  • het samen bekijken van de stappen van due diligence."

Wat motiveert jou om dit werk te doen?

"Bedrijven spelen een grote rol in de maatschappij en hebben hier veel invloed op. Veel organisaties maken gebruik van natuurlijke bronnen en werken met mensen wereldwijd. Maar ze zijn zich niet bewust van hun productieketen en de negatieve impact die hun rol in de keten mogelijk heeft. 

Ik geloof dat deze bedrijven de sleutel zijn naar een verantwoorde en eerlijke wereld. Als ieder bedrijf stappen maakt om verantwoorder te ondernemen, zijn we samen dichterbij een eerlijke wereld.  Ik vind het belangrijk dat de overheid bedrijven hierin ondersteunt. 

Ik besef dat er veel wordt gevraagd van ondernemers, daarom help ik hen graag."

Hoe kunnen wij u helpen?

Wilt u advies over internationaal MVO en due diligence? Naomi of een van onze andere adviseurs denken graag met u mee.

Mail naar mvosteunpunt@rvo.nl
 

In opdracht van:
  • Ministerie van Buitenlandse Zaken
Bent u tevreden over deze pagina?