Deze bedrijven en gemeenten blinken uit in energiebesparing

Gepubliceerd op:
27 juni 2024

Van Dijk Metaalbewerking Groningen en Ploegam B.V. zetten bestaande technologieën innovatief in om hun bedrijfsvoering te verduurzamen. Zij winnen daarom de EZK Energie Award en € 15.000. Gemeente Westervoort en Omgevingsdienst Regio Arnhem vielen op omdat bijna alle bedrijven inzicht gaven in de maatregelen die zij namen om energie te besparen (informatieplicht Energiebesparing). Op 27 juni werden de winnaars bekend gemaakt tijdens het EZK Energie Event, georganiseerd door Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO). 

Beeld genomineerden en winnaars EZK Energie Award

Originele toepassing van bestaande technieken

De EZK Energie Award werd dit jaar uitgereikt aan maar liefst 2 bedrijven. Eén in de categorie midden- en kleinbedrijf en één in de categorie groot bedrijf. Een jury met experts uit verschillende organisaties beoordeelde de 6 genomineerden. Hierin stonden 3 voorwaarden centraal:

  1. Opvallende verduurzaming van het energieverbruik;
  2. Het creatief gebruiken van technieken hiervoor die al bestaan; 
  3. Andere bedrijven kunnen het makkelijk overnemen en gebruiken. 

Van Dijk Metaalbewerking: een totaalconcept te gebruiken door andere bedrijven

Van Dijk Metaalbewerking won de award in de categorie midden- en kleinbedrijf. De metaalbewerker is een schoolvoorbeeld van duurzaam ondernemen en energie besparen. Het bedrijf ging naar nul op de meter. Dit deed het door het uitvoeren van warmtescans voor het tegengaan van lekkage, het aanpassen van de verlichting naar led en het installeren van een warmtepomp. Ook kijkt het bedrijf naar samenwerking. En hoe het op een positieve manier kan bijdragen aan de drukte op het elektriciteitsnet. Andere bedrijven kunnen dit totaalconcept als voorbeeld nemen om hun eigen bedrijfsvoering te verduurzamen. 

Ploegam B.V.: een bouwplaats zonder CO2-uitstoot


Ploegam B.V. won de award in de categorie groot bedrijf. Dit bouwbedrijf paste een uniek concept toe in de bouwwereld. Zo ontwikkelde het bedrijf verschillende duurzame bouwmachines. Deze hebben verwisselbare accupakketten, waardoor er veel minder fossiele brandstoffen nodig zijn. Het bedrijf heeft op de bouwplaats ook een oplaadpunt. Hierdoor kunnen de machines op de bouwplaats worden opgeladen. Het model van Ploegam B.V. is makkelijk te gebruiken door andere bedrijven. Het doel? Een emissieloze bouwplaats, zonder uitstoot van CO2.

Gemeente en Omgevingsdienst

De jaarlijkse award voor gemeenten werd dit jaar uitgereikt aan gemeente Westervoort en Omgevingsdienst Regio Arnhem. Zij presteerden het beste op de informatieplicht Energiebesparing. Voor deze informatieplicht moeten bedrijven inzicht geven in de maatregelen die zij namen om energie te besparen. Hoe meer bedrijven dit doen, hoe beter een gemeente scoort op deze informatieplicht. Dit wordt bepaald op basis van de hoeveelheid rapportages van bedrijven die RVO ontvangt, vergeleken met het verwachte aantal rapportages in die gemeente. 

Meer weten?

Het ministerie van Economische Zaken en Klimaat stelt de prijs beschikbaar. Met deze prijs geeft het ministerie bekendheid aan het belang van energiebesparing en de mogelijkheden voor verduurzaming van de energiehuishouding van ondernemingen. 

RVO organiseert samen met het ministerie, Nederlandse Vereniging Duurzame Energie (NVDE) en Koninklijke Vereniging MKB-Nederland het EZK Energie Event, waar de award wordt uitgereikt.

In opdracht van:
  • Ministerie van Economische Zaken en Klimaat
Bent u tevreden over deze pagina?