Handboek ‘Woningbouw in hout’ helpt corporaties duurzamer en biobased bouwen

Gepubliceerd op:
21 maart 2024

Martin van Rijn, voorzitter van Aedes, ontving op 26 februari het nieuwe handboek ‘Woningbouw in hout’ van 8 Brabantse corporaties van Houtbouw Lente. Aedes is de branchevereniging voor woningcorporaties in Nederland. Houtbouw biedt kansen voor sociale woningbouw omdat het duurzamer, biobased en gezond is.

Voordelen van bouwen met hout

Houtbouw heeft verschillende voordelen:  

  • Hout stoot minder CO2 uit, vergeleken met traditionele bouwmethoden.  
  • Het zorgt voor minder stikstof.
  • Het slaat CO2 op.
  • Het is circulair. Dat betekent dat we meer materialen van woningen opnieuw kunnen gebruiken.  

Het nieuwe handboek helpt corporaties die gaan bouwen met hout en andere partijen die interesse hebben in houtbouw voor woningen.

Duurzamer én betaalbaar

Van Rijn van Aedes deelt: "Woningcorporaties verduurzamen in hoge snelheid. Om de opwarming van de aarde te helpen dalen, gebruiken we verschillende innovatieve technieken. Houtbouw is daar een van. Dit handboek helpt corporaties om als opdrachtgever vaker met hout aan de slag te gaan. Een prettige bijwerking is dat als we hout op grotere schaal gebruiken, uiteindelijk de prijzen ook aantrekkelijker worden."

Biobased bouwen aanmoedigen

De afgelopen jaren zijn de nodige houtbouwprojecten opgezet in de woning- en utiliteitsbouw. Vanaf 2024 moedigt de rijksoverheid biobased bouwen aan via de Nationale Aanpak Biobased Bouwen. Houtbouw is een belangrijke basis voor de groei van andere biobased materialen in de bouw. Toch is het voor opdrachtgevers nog steeds pionieren. Woningbouw in hout maakt nu nog minder dan 5% van de hele bouwproductie uit. Aandacht vragen en kennis en ervaringen delen zijn hard nodig. Dit handboek helpt corporaties en andere opdrachtgevers daarbij.

Over het handboek

Veel corporaties hebben namelijk interesse in houtbouw, maar ze hebben ook nog vragen. Hoe zit het bijvoorbeeld met de bouwkosten, geluid, brandveiligheid, ervaringen van bewoners en de beschikbaarheid van bouwhout? Daar gaat het handboek op in. ‘Woningbouw in hout’ is een nieuwe versie van de editie uit 2021, aangevuld met voorbeeldprojecten en nieuwe informatie over biobased bouwmaterialen. Ook namen we 4 jaar ervaring mee van 8 Brabantse corporaties van Houtbouw Lente.

Koploper in groei houtbouw

Centrum Hout ontwikkelde het handboek voor Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO), namens PIANOo (Buyer Group Houtbouw) en het Transitieteam Circulaire Bouweconomie. De Brabantse Houtbouw Lente corporaties en diverse experts dachten mee. Houtbouw Lente is een samenwerking van 8 Brabantse woningcorporaties en is een koploper bij de groei van houtbouw. 

Meer weten?

In opdracht van:
  • Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties
Bent u tevreden over deze pagina?