Kwekerij wint WKO Duurzaamheid Award voor bodemenergiesysteem met minder CO2-uitstoot

Gepubliceerd op:
4 juni 2024

Van der Avoird Trayplant is de winnaar van de WKO Duurzaamheid Award 2024. De kwekerij heeft een systeem voor warmte- en koudeopslag (WKO) dat energie uit een gebouw of de omgeving in de bodem opslaat met minder CO2-uitstoot. De kwekerij bespaart zo veel energie voor verwarmen en koelen. Dat werd bekend tijdens het Nationaal Symposium Bodemenergie op 24 mei in Utrecht.

Peter van Hulten, namens Van der Avoird Trayplant, en Ivo Everts nemen de WKO Duurzaamheid Award in ontvangst.

Peter van der Avoird van Van der Avoird ontving de onderscheiding samen met Ivo Everts van Ates Control. Ates Control is vanaf het begin betrokken bij het ontwerp, het beheer en de verbetering van het systeem voor warmte- en koudeopslag. De kwekerij kreeg de award uitgereikt namens Gebruikersplatform Bodemenergie, een initiatief dat Rijksoverheid voor Ondernemend Nederland (RVO) hielp oprichten.

Minder CO2 uitstoten

Peter van der Avoird is eigenaar van kwekerij Van der Avoird Trayplant. In de winter van 2019 koos hij voor een WKO-systeem omdat hij minder CO2 wilde uitstoten. Dat was geen logische eerste keuze voor de kweker van aardbeien- en frambozenplanten. Van der Avoird Trayplant werd eerst ‘voor gek werd verklaard’. Nu ontvangt het veel bezoekers die benieuwd zijn naar het systeem. 

De kwekerij won verschillende onderscheidingen, zoals de Agrifoodpluim 2022 en de Tuinbouw Ondernemersprijs 2023. Van der Avoird wil met zijn bedrijf bijdragen aan de maatschappij en de wereld. Dat doet hij door een zo laag mogelijke CO2-uitstoot en zonder overlast voor de omgeving. Een WKO-systeem helpt daarbij.

Warmte- en koudeopslag

Een WKO-systeem is een open bodemenergiesysteem. Dit slaat energie uit het gebouw en/of de omgeving op in de bodem. Een WKO-systeem is bijna altijd verbonden met een warmtepomp, waarvan de bodem de bron is. Met een warmtepomp bespaart zo'n systeem tot wel 60% aan verwarmingsenergie en 80% koelingsenergie.

WKO Duurzaamheid Award

De WKO Duurzaamheid award is een initiatief van het Gebruikersplatform Bodemenergie. Met de award wil het Gebruikersplatform Bodemenergie de eindgebruikers en beheerders van een WKO-systeem belonen. De uitreiking van de WKO Duurzaamheid Award is een vast onderdeel van het jaarlijkse Nationaal Symposium Bodemenergie. Het platform reikte de prijs voor de 8e keer uit. De jury bestond uit de voorzitter en projectmanager van het Gebruiksplatform Bodemenergie, Dick Westgeest, en Rinske de Jong en Wouter Wienk, beide werkzaam voor RVO.

Gebruikersplatform Bodemenergie

Gebruikersplatform Bodemenergie wil met warmte- en koudeopslag zo goed mogelijk gebruikmaken van energie uit de bodem. Het platform deelt kennis en ervaringen van en met eindgebruikers van bodemenergie. Dit doen zijn samen met hun leden, brancheverenigingen en beroepsorganisaties, overheidsinstanties en publieke organisaties, onderwijsinstellingen, kennisinstituten en corporaties. Het bestuur van het platform bestaat uit eindgebruikers van een bodemenergiesysteem. RVO is lid van de programmaraad en bepaalt daarmee het jaarprogramma en de te behandelen onderwerpen.

Meer weten?

In opdracht van:
  • Ministerie van Economische Zaken en Klimaat
Bent u tevreden over deze pagina?