Laagste toename windmolens sinds 2017

Gepubliceerd op:
13 mei 2025

Vorig jaar bouwden we in Nederland voor 127 megawatt vermogen aan windmolens. Dat is de laagste toename sinds 2017. Daarmee is er nu in totaal bijna 7 duizend megawatt opwekvermogen vanuit windenergie op land. Dit blijkt uit de nieuwe monitor Wind op Land van Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO).

Windmolens voor het opwekken van windenergie

Grote verschillen tussen regio’s

In 2024 zijn 5 windparken (deels) gerealiseerd in Flevoland, Groningen, Zeeland, Friesland en Limburg. Het aandeel per regio verschilt sterk. Flevoland levert met 6,11 terawattuur (TWh) bij een gemiddeld windjaar de meeste windenergie per jaar. Gevolgd door Groningen met een mogelijke elektriciteitsopbrengst van 2,73 TWh per jaar, en Friesland met 2,00 TWh. In de regio’s Zuid-Limburg, Amersfoort en Twente staan nog helemaal geen windmolens.

1.305 megawatt aan windmolens op de planning 

Eind 2024 stond er nog voor 1.305 megawatt aan windmolens gepland. Een deel van deze windenergieprojecten krijgt subsidie vanuit de regeling Stimulering Duurzame Energieproductie en Klimaattransitie (SDE++). Wanneer die projecten klaar zijn, kunnen we zo’n 2 TWh extra opwekken bij een gemiddeld windjaar.

Klimaatdoel haalbaar

Volgens het Planbureau voor de Leefomgeving is het klimaatdoel om in 2030 35 TWh elektriciteit uit zonne- en windparken op land op te wekken goed haalbaar. De nodige groei voor doelen op de langere termijn zet alleen niet door. De monitor Wind op Land laat dit beeld ook zien.

Ontwikkeling van windmolens vertraagt

Een groot aantal windenergieprojecten vertraagde in 2024 of viel zelfs (tijdelijk) stil. Er zijn een aantal factoren die belangrijk waren voor de ontwikkeling van windmolens:

  • De Raad van State deed uitspraak over de milieunormen voor windturbines in 2021. We weten nu nog niet wanneer de landelijke milieunormen ingaan en hoe die er precies uit gaan zien. Dit geeft initiatiefnemers van windmolenparken onzekerheid.
  • De zorgen en bezwaren van omwonenden van een gepland windpark vertragen de besluitvorming bij gemeenten.
  • De veiligheidssituatie in de wereld is ook een belangrijke factor. Het ministerie van Defensie heeft meer ruimte nodig. Dit betekent soms dat geplande windparken in de buurt van defensieterreinen en/of -oefengebieden niet door kunnen gaan.

Wat is de monitor Wind op Land?

De monitor Wind op Land laat zo compleet mogelijk de stand van zaken van windenergie in Nederland zien. 

  • Hoeveel vermogen aan windenergie is er landelijk en regionaal gerealiseerd?
  • Wat is de verwachte elektriciteitsopbrengst per jaar?
  • Welke nieuwe projecten staan gepland?
  • Hoe hebben verschillende factoren effect op de ontwikkeling van windenergie op land?

Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) maakt de monitor met input van onder andere het Rijk, provincies, gemeenten en marktpartijen.

Meer weten?

Windenergie op land

In opdracht van:
  • Ministerie van Klimaat en Groene Groei
Bent u tevreden over deze pagina?