Fokken met huisdieren
Fokt u met huisdieren? Het is belangrijk dat de manier waarop u dit doet niet schadelijk is voor het welzijn en de gezondheid van de ouderdieren en de jongen. Dit geldt voor hobbyhouders en voor bedrijfsmatige houders van huisdieren.
Welke huis- en hobbydieren mag u fokken?
Niet elk dier is geschikt als huis- of hobbydier. Op de Huis- en hobbydierenlijst en ziet u welke dieren u mag houden. De dieren die u als productiedier mag houden staan op de Productiedierenlijst.
Regels voor alle huisdieren
Als u fokt met huisdieren, zorgt u ervoor dat:
- de ouderdieren geen ernstige erfelijke afwijkingen en ziekten doorgeven aan de jongen;
- de ouderdieren geen schadelijke uiterlijke kenmerken doorgeven aan de jongen;
- de ouderdieren geen ernstige gedragsafwijkingen doorgeven aan de jongen;
- het aantal nesten of nakomelingen de gezondheid of het welzijn van het dier niet benadeelt;
- de voortplanting op een natuurlijke manier gebeurt.
Fokt u paarden, pony’s en ezels om als huisdier te houden? Dan gelden alleen de eerste 4 punten voor u.
Fokken met honden
Als u honden fokt, houdt u zich aan de regels hierboven. Een hond mag binnen 12 maanden maximaal één nest krijgen.
Fokken met katten
Als u katten fokt, houdt u zich aan de regels hierboven. Op Fokken met katten vindt u meer regels waar u zich aan moet houden.
Bedrijfsmatig fokken met huisdieren
Fokt u bedrijfsmatig huisdieren? Dan houdt u zich aan meer regels. U registreert bijvoorbeeld uw locatie en u heeft een bewijs van vakbekwaamheid nodig. Wilt u weten of u bedrijfsmatig huisdieren houdt? En meer informatie over de regels? U leest het op Bedrijfsmatig huisdieren houden.
Dieren bevruchten en vruchtbaarheid beoordelen
Wilt u een dier bevruchten of de vruchtbaarheid beoordelen? Dit doet u met voortplantingstechnieken. Hiervoor gelden deze regels:
- U schaadt de gezondheid en het welzijn van het ouderdier en de jongen niet. Let daarbij op het specifieke, natuurlijke en sociale gedrag van uw dieren.
- U gebruikt geen elektrische prikkels om sperma te winnen. Dit geldt niet als u sperma wint voor de European Association of Zoos and Aquaria. Deze organisatie coördineert een Europees fokprogramma voor bedreigde diersoorten.
Zorg altijd goed voor uw dieren
Als u fokt met huisdieren, zorgt u goed voor de ouderdieren en de jongen. U gaat bijvoorbeeld op tijd naar de dierenarts en u voorkomt problemen zoals stress door hitte of kou bij uw dieren. Daarnaast zorgt u voor een veilige plek en schoon drinkwater. Wilt u meer weten over de regelgeving? U leest het op Wet dieren.
- Ministerie van Landbouw, Visserij, Voedselzekerheid en Natuur