Knaagdierbeheersing (IPM)

Gepubliceerd op:
23 september 2022
Laatst gecontroleerd op:
31 december 2022

Agrarische bedrijven trekken vaak ratten en muizen aan. Deze knaagdieren zijn een risico voor de gezondheid en veiligheid. Daarom geldt vanaf 1 januari 2023 één aanpak voor het voorkomen van overlast van knaagdieren: Integrated Pest Management (IPM).

Knaagdieren aanpakken in 4 stappen

IPM bestaat uit 4 stappen:

  1. Zorg dat u weet waar knaagdieren zijn op uw bedrijf (monitoring).
  2. Maak uw bedrijf ongeschikt als verblijf voor knaagdieren (habitat management).
  3. Gebruik bij overlast altijd eerst mechanische middelen zoals klemmen en vallen (niet-chemische bestrijding).
  4. Pas als dat niet werkt gebruikt u middelen als rattengif (chemische bestrijding). Hiervoor heeft u een nieuwe persoonlijke licentie en een bedrijfscertificaat nodig.

Waarom deze aanpak?

Het doel van IPM is overlast van knaagdieren voorkomen. Zo kunt u uw bedrijf bijvoorbeeld onaantrekkelijk maken voor ratten en muizen. Chemische bestrijdingsmiddelen gebruikt u pas als andere stappen uit de IPM niet goed werken. Gebruikt u veel en vaak chemische bestrijdingsmiddelen? Dan kunnen knaagdieren hiertegen bestand worden. Ook zijn deze middelen schadelijk voor het milieu en andere dieren.

Certificaat en licentie voor gebruik chemische bestrijdingsmiddelen

U mag knaagdieren nu met chemische middelen beheersen als u een certificaat Knaagdierbestrijding agrarische bedrijven (KBA) heeft. Wilt u die beheersing volgend jaar zelf blijven doen? Dan heeft u een bedrijfscertificaat IPM-Knaagdierbeheersing en een persoonlijke IPM-KBA-licentie nodig. Hiervoor moet u een examen doen.

Bedrijfscertificaat IPM-Knaagdierbeheersing

Het bedrijfscertificaat IPM-Knaagdierbeheersing registreert u bij Keurmerk Plaagdier Management Bedrijven (KPMB). Ook ziet u hier aan welke voorwaarden u moet voldoen.

Licentie IPM-KBA

Voor zowel het gebruik binnen of buiten bedrijfsgebouwen heeft u de licentie IPM-KBA nodig. Om een licentie IPM-KBA te halen moet u examen doen bij een groene mbo (AOC). De kosten verschillen per school. Onder veelgestelde vragen vindt u een link naar de scholen waar u uw licentie kunt halen. 

Veelgestelde vragen

Meer informatie

Meer over cursussen, examens en certificering vindt u op de websites van KPMB en Bureau Erkenningen. Ook vindt u veel informatie op IPM2023.nl.

In opdracht van:
  • Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit
Bent u tevreden over deze pagina?