Licenties chemische bestrijdingsmiddelen
Gebruikt u professionele chemische bestrijdingsmiddelen? Dan heeft u toestemming nodig om het middel te mogen gebruiken. Er zijn verschillende soorten bewijzen van vakbekwaamheid of (spuit)licenties. Bureau Erkenningen (BE) geeft deze uit.
Wat zijn chemische bestrijdingsmiddelen?
Chemische bestrijdingsmiddelen zijn:
- gewasbeschermingsmiddelen, gebruikt bij planten en gewassen;
- biociden, middelen tegen bacteriën, schimmels of ratten.
Waarom heeft u een licentie nodig?
Professionele chemische bestrijdingsmiddelen kunnen gevaarlijk zijn voor mens, dier en milieu. Daarom heeft iedereen die met deze middelen werkt een licentie nodig. Met een licentie laat u zien dat uw kennis op peil is en u veilig werkt.
Voor een licentie is een diploma of certificaat van een opleider in groene en agrarische beroepen nodig. Haalt u het diploma? Uw opleider vraagt dan licentie voor u aan. Voor de licentie Adviseren Gewasbescherming gaat dit anders. Heeft u examen gedaan en uw diploma gehaald? Dan moet u zelf uw licentie aanvragen bij Bureau Erkenningen.
Afhankelijk van uw werk, kunt u met de licentie middelen gebruiken voor:
- gewasbescherming;
- bestrijding van knaagdieren, mollen en woelratten.
Wanneer heeft u een licentie nodig?
U heeft een licentie nodig als u professionele chemische middelen:
- verkoopt;
- koopt;
- gebruikt;
- in opslag heeft.
Gebruik niet-professionele middelen
Wilt u niet-professionele middelen gebruiken? U heeft in dat geval geen licentie nodig. Volg de gebruiksaanwijzing op het etiket. Op het etiket ziet u ook of het gaat om een professioneel of niet-professioneel middel. Een niet-professioneel middel mag u vaak niet voor professionele bestrijding gebruiken.
Overzicht bewijzen van vakbekwaamheid en licenties
Voor het aanvragen van een licentie moet u een aantal bijeenkomsten volgen. In het onderstaande overzicht staan alle licenties met de soorten bijeenkomsten. U leest meer over kennisaanbieders en bijeenkomsten op Erkenningen.nl.
Voor professionals zonder personeel met een groen of agrarisch beroep, geboren vóór 1 januari 1996. De licentie is ook voor bestrijders die werken in opdracht van een ander. De opdrachtgever of iemand anders is tijdens het werk aanwezig of beschikbaar en heeft de licentie Bedrijfsvoeren Gewasbescherming. Met de licentie Uitvoeren kunt u:
- zelf bestrijden;
- gewasbeschermingsmiddelen kopen;
- gewasbeschermingsmiddelen in bezit of opslag hebben.
Bijeenkomsten
In 5 jaar volgt u in totaal 4 bijeenkomsten. U kunt kiezen tussen Veiligheid & Techniek en Teelt. Het maakt niet uit hoeveel u van welke volgt. Wel volgt u minimaal één fysieke bijeenkomst Veiligheid & Techniek.
Voor eigenaren van bedrijven. De licentie is voor professioneel gebruik van chemische gewasbeschermingsmiddelen. Met de licentie Bedrijfsvoeren kunt u:
- gewasbeschermingsmiddelen in bezit of opslag hebben;
- personeel in dienst hebben die professioneel bestrijden;
- zelf gewasbeschermingsmiddelen gebruiken;
- gewasbeschermingsmiddelen kopen.
Bijeenkomsten
In 5 jaar volgt u in totaal 4 bijeenkomsten. U kunt kiezen tussen Veiligheid & Techniek en Teelt. U volgt minimaal één fysieke bijeenkomst Veiligheid & Techniek en een bijeenkomst Teelt. De andere bijeenkomsten kiest u zelf.
Voor beheerders van verkooppunten van gewasbeschermingsmiddelen.
Voor beheerders van verkooppunten die:
- de leiding hebben over of werken aan het veilig vervoeren en opslaan van gewasbeschermingsmiddelen;
- géén advies geven over gebruik van middelen.
Bijeenkomsten
In 5 jaar volgt u 2 bijeenkomsten Transport & Opslag.
Voor professioneel adviseurs of teeltbegeleiders.
Bijeenkomsten
In 5 jaar volgt u in totaal 5 bijeenkomsten. U volgt minimaal één fysieke bijeenkomst Veiligheid & Techniek. Verder volgt u de bijeenkomsten Teelt, Adviseren Teelt, Onderzoek & Innovatie en Kennis & Informatieoverdracht.
Voor het bestrijden van mollen en woelratten met middelen op basis van fosforwaterstof.
Bijeenkomst
In 5 jaar volgt u een bijeenkomst Mollen & Woelratten.
Voor agrarische ondernemers die chemische middelen gebruiken om knaagdieren op agrarische bedrijven te beheersen. U kunt dit vakbekwaamheidsbewijs combineren met een bedrijfscertificaat van de KPMB. Ga naar Knaagdierbeheersing vanaf 2023 (IPM) voor meer informatie.
Bijeenkomsten
In 5 jaar volgt u 2 bijeenkomsten Theorie & Praktijk.
De meest eenvoudige licentie is de veiligheidsinstructie. Wilt u (of uw werknemer) één bepaalde handeling uitvoeren? Dan is het in bepaalde gevallen genoeg om een veiligheidsinstructie te geven of te krijgen.
Opleiding licentie
Sinds 1 augustus 2024 heeft Bureau Erkenningen een nieuwe administratieomgeving. Licentiehouders hebben in juli 2024 een e-mail ontvangen met meer informatie en nieuwe inloggegevens. Heeft u geen e-mail ontvangen? Dan kunt u contact opnemen via het contactformulier op Erkenningen.nl.
Wilt u een licentie halen? In dat geval hebt u een diploma of certificaat van een opleider in groene en agrarische beroepen nodig. Dit zijn agrarische onderwijsinstellingen die bekend staan als groene mbo- en hbo-scholen. Een lijst van deze onderwijsinstellingen vindt u op Erkenningen.nl. Heeft u het examen bij de opleider gehaald? Uw opleider vraagt de licentie voor u aan bij Bureau Erkenningen (BE).
U vraagt zelf de licentie bij BE aan als u:
- examen heeft gedaan op een hogeschool;
- examen heeft gedaan voor de licentie Adviseren;
- een buitenlands diploma heeft dat recht geeft op een licentie.
Hoe lang geldt een licentie?
Een licentie is 5 jaar geldig. Is deze verlopen? Verlengen kan niet. U volgt dan opnieuw bijeenkomsten. Zo houdt u uw kennis op peil. En u doet opnieuw examen bij een goedgekeurde exameninstelling om een licentie te halen.
Alleen hoogste licentie bijhouden
Sinds 1 augustus 2024 hoeft u alleen de hoogste licentie bij te houden. Heeft u de licentie Adviseren Gewasbescherming behaald? Dan kunt u ook de werkzaamheden uitvoeren die onder de licenties Uitvoeren Gewasbescherming en Bedrijfsvoeren Gewasbescherming vallen. Met de licentie bedrijfsvoeren en Distribueren Bestrijdingsmiddelen kunt u ook taken uitvoeren die bij Distribueren Bestrijdingsmiddelen horen.
Licentie(s) op uw mobiel
Op Mijn Groene Erkenningen vindt u al uw persoonlijke informatie, zoals:
- hoelang uw licenties nog geldig zijn;
- hoeveel bijeenkomsten u moet volgen voor verlenging.
Uw licentie op uw mobiel
Vanaf 15 juli 2024 wordt de informatie over uw licenties niet meer bijgewerkt in de app. De app zal binnenkort verdwijnen. Binnenkort komt hier meer informatie over. Wilt u uw licenties blijven bekijken op uw mobiel? Maak dan een bladwijzer (bookmark) van mijn.ibki.nl in de browser op uw telefoon.
Wat doet Bureau Erkenningen (BE)?
BE geeft licenties uit voor groene en agrarische beroepen in Nederland. BE:
- registreert de gegevens van licenties voor ruim 85.000 licentiehouders;
- houdt bij wie welke licenties heeft;
- houdt bij hoe lang licenties gelden;
- houdt bij hoeveel bijeenkomsten een licentiehouder nog moet volgen voor verlenging;
- beoordeelt buitenlandse diploma's;
- beoordeelt en erkent kennisaanbieders;
- beoordeelt veiligheidsinstructies;
- beoordeelt en erkent kennisbijeenkomsten.
Meer informatie
Het College voor de toelating van gewasbeschermingsmiddelen en biociden (Ctgb) beoordeelt of gewasbeschermingsmiddelen en biociden veilig zijn. Op Ctgb.nl vindt u meer informatie over duurzaam gebruik van deze middelen.
Wetten en regels
De wetten en regels voor gewasbescherming en biociden zijn:
- Wet gewasbeschermingsmiddelen en biociden
- Besluit gewasbeschermingsmiddelen en biociden
- Regeling gewasbeschermingsmiddelen en biociden
De wetten en regels voor het bestrijden van mollen, woelratten en knaagdierbeheersing zijn hetzelfde als voor gewasbescherming en biociden.
Wilt u knaagdieren bestrijden? Dan heeft uw bedrijf ook een licentie nodig. De aanvullende regels hiervoor staan op de website van Integrated Pest Management 2023.
- Ministerie van Landbouw, Visserij, Voedselzekerheid en Natuur