Biomassa verbranden: houtverbranding en afvalverbranding

Laatst gecontroleerd op:
2 april 2025
Gepubliceerd op:
25 september 2017

U zet biomassa, zoals hout, om in warmte en elektriciteit door deze te verbranden. U zorgt ook voor warmte en elektriciteit door afval te verbranden. Voor verbrandingsinstallaties gebruiken we verschillende soorten biomassa. Lees op deze pagina alles over verbrandingstechnieken en de regels die gelden voor deze installaties in Nederland.

Hoe ontstaat warmte door (hout)verbranding?

We produceren steeds meer warmte met kachels en ketels. Door biomassa, zoals hout, te verbranden, zorgen we voor bijna een kwart van de huidige duurzame elektriciteitsopwekking in Nederland. 

Bekijk in onderstaand schema hoe u de elektriciteit uit verbranding in biokachels en -ketels en gebruikt. Denk aan de verwarming bij u thuis of grote gezamenlijke warmtenetten.

Bekijk het stroomschema in detail

Onderzoek naar houtverbranding

Wij onderzochten het opwekken van warmte door biomassa van hout te verbranden. Die warmte gebruiken we dan voor woningen, gebouwen en kennisinstellingen. Lees in het Kennisdocument Houtstook alles over dit onderzoek, zoals:

  • houtgebruik en uitstoot uit open haarden en kachels bij u thuis;
  • gestookte ketels bij zwembaden, kantoren en in de landbouw.

Een maatschappelijk brede klankbordgroep nam deel aan dit onderzoek.

Hoe gaat het met de inzet van biomassa van hout?

Wij rapporteren elk jaar over biomassa van hout. Dit doen we samen met het Platform Duurzame Bio-economie. Bekijk in dit rapport hoe het gaat met de inzet van houtige biomassa voor energie. U leest bijvoorbeeld over belangrijke bronnen zoals B-hout en reststromen uit de landbouw-, voedings- en houtindustrie.

Waar staan in Nederland de bio-energie-installaties? 

Wilt u weten waar in Nederland bio-energie-installaties staan? 

  • Bekijk de projecten voor bio-energie-installaties die met subsidie uitgevoerd worden via onze regeling Stimulering Duurzame Energieproductie en Klimaattransitie (SDE++): Feiten en cijfers SDE(+). Bekijk hiervoor het overzicht met 'Projecten in beheer'.
  • Of bekijk welke kleine warmte-apparaten van de provincie of gemeente subsidie kregen: ISDE-viewer van Nederland.

Hoe werkt afvalverbranding?

In Nederland verbranden we afval meestal in afvalverbrandingsinstallaties. Niet alle afval is geschikt. Het gaat om:

  • restafval van huishoudens
  • afval dat we niet kunnen hergebruiken (niet-recyclebaar)

Een deel van dit afval is biomassa. Denk aan papier en etensresten die in het restafval terecht zijn gekomen. Dit deel kunnen we niet meer op een andere manier verwerken.

Hoeveel afval verbranden we in Nederland?

In Nederland verbranden we jaarlijks zo'n 7,6 miljoen ton afval. Ongeveer de helft van de hernieuwde (duurzame) energie die hierbij vrijkomt, komt van biomassa. Rijkswaterstaat berekent dit jaarlijks aan de hand van gegevens over de samenstelling van het verbrande afval. In 2018 droeg afvalverbranding voor ongeveer 10% bij aan de hernieuwbare energieproductie in Nederland.

Hoe werkt het?

We verbranden restafval in grote afvalverbrandingsinstallaties. Energie 'terugwinnen' is hierbij heel belangrijk. We halen veel informatie hierover van het landelijk afvalbeheerplan (LAP3). 

Lees meer over het landelijk afvalplan (LAP3)

Deze verbrandingsinstallaties winnen gemiddeld 20% van de energie-inhoud bij afvalverbranding terug als elektriciteit. Daarnaast winnen ze ongeveer 23% terug als warmte. We gebruiken deze warmte nog niet altijd goed genoeg. Dit hangt sterk af van de locatie waar de warmte vrijkomt. De totale bijdrage aan hernieuwbare energie in Nederland is ongeveer 16,7 petajoule (1 petajoule = 277,78 miljoen kWh).

Waar vindt u wetten en regels over verbranding?

Om de schade aan het milieu zo klein mogelijk te houden, moet u zich voor afvalverbranders ook houden aan regels. 

In opdracht van:
  • Ministerie van Klimaat en Groene Groei
Bent u tevreden over deze pagina?