Brandstofprijsvergelijking

Laatst gecontroleerd op:
26 november 2024
Gepubliceerd op:
3 juli 2020

Ieder kwartaal informeren wij u over de prijzen van verschillende soorten brandstof. Deze brandstofprijsvergelijking is op basis van de prijzen van het afgelopen kwartaal.

Bij bemande tankstations langs de snelweg ziet u de gemiddelde brandstofprijzen per 100 kilometer. Het gaat om de brandstofprijzen van benzine, diesel, lpg, elektriciteit, waterstof en groen gas (cng) gebaseerd op verbruik per 100 kilometer.

Waarom een brandstofprijsvergelijking?

De brandstofprijsvergelijking informeert consumenten over de verschillende soorten brandstoffen en hun prijzen.

Op dit moment rijden de meeste Nederlanders op fossiele brandstoffen: benzine, diesel en lpg. Deze gassen zijn slecht voor het klimaat. Er zijn steeds meer betaalbare auto’s die minder of geen uitstoot hebben tijdens het rijden. Deze auto’s rijden op elektriciteit, waterstof of groen gas (cng). Dit zijn alternatieve brandstoffen. 

Er bestaan ook andere alternatieve brandstofsoorten. Deze vallen buiten deze prijsvergelijking omdat hun verbruik wisselt. Het gaat om biobrandstoffen, zoals biodiesel, bio-ethanol, biogas of bio-butanol.

Wat is de brandstofprijsvergelijking?

Bij de bemande tankstations langs de snelweg ziet u de prijsindicatie per brandstof per 100 kilometer. Deze prijs wordt berekend op basis van het verbruik van de 3 meest verkochte nieuwe auto’s binnen een autosegment in het afgelopen kalenderjaar. Het verbruik per type auto wisselt. Wij rekenen met gemiddelden naar marktaandeel (gewogen gemiddelden).

De overheid bekijkt de ontwikkelingen op de automarkt aan de hand van 5 segmenten (A, B, C, D en E). Deze indeling is gebaseerd op de grootte van de voertuigen.

Hieronder ziet u voorbeelden per segment:

  • A = kleine segment (Kia Picanto, Volkswagen Up)
  • B = compacte segment (Volkswagen Polo, Opel Corsa)
  • C = kleine middenklasse segment (Ford Focus, Volkswagen ID.3)
  • D = hogere middenklasse segment (BMW 3-serie, Tesla model 3)
  • E = grote en/of luxe en/of sportieve segment (BMW X5, Tesla Model X)

De prijsvergelijking laat de prijzen zien voor de segmenten B, C en D. Hieronder ziet u de prijsvergelijking zoals deze ook is te zien bij de tankstations.

Brandstofprijsvergelijking 3e kwartaal 2024

De brandstoffen zijn in de brandstofprijsvergelijking ingedeeld in 2 categorieën: milieuvriendelijke brandstoffen en fossiele brandstoffen. In Nederland leveren bijna alle cng-tankstations groen gas. Dit is de duurzame variant van aardgas. Groen gas wordt schoon geproduceerd en is hernieuwbaar. Daarom wordt  cng in Nederland gezien als een duurzame brandstof. De CO2-uitstoot van cng is lager dan die van fossiele brandstoffen.

Abonneren

Mail naar 100kmprijsbrandstof@rvo.nl om de brandstofprijsvergelijking elk kwartaal per mail te ontvangen. Elke organisatie mag de brandstofprijsvergelijking laten zien. Of bekijk eerdere versies van de brandstofprijsvergelijking.

Hoe wordt de brandstofprijs berekend?

Op Europees niveau is bepaald hoe de prijs wordt berekend. De prijs berekenen wij met het gemiddelde brandstofverbruik van de meest verkochte nieuwe auto’s (top 3) binnen een segment. Het brandstofverbruik per 100 kilometer drukken wij uit in de WLTP-waarde. WLTP staat voor Worldwide Harmonised Light Vehicle Test Procedure. Deze waarde vermenigvuldigen wij met de gemiddelde kwartaalprijzen per type brandstof. Deze kwartaalprijzen worden aangeleverd door het Centraal Bureau voor Statistiek (CBS). 

De getoonde prijzen per 100 kilometer geven per segment een schatting van de brandstofprijzen. Alleen de gemiddelde prijzen worden getoond, niet de laatste. Het verbruik van een auto is afhankelijk van de uitvoering (motorvermogen, accessoires), maar ook van de rijstijl. Dit kan sterk verschillen.

Voor de prijs van elektrisch laden is een aanname gedaan voor de laadmix op basis van het Nationaal Laadonderzoek uit 2021. Deze mix bestaat afgerond uit: 60% thuisladen, 27% openbaar laden, 7% kantoorladen en 7% snelwegladen. De werkelijke prijs verschilt per persoonlijke situatie. Onderstaande documenten geven u meer informatie over de berekening van de prijzen.

De brandstofprijsvergelijking is ook te zien bij tankstations in andere Europese lidstaten. De prijzen kunnen verschillen omdat er mogelijk andere auto’s zijn verkocht en gebruikt voor de berekening, andere segmenten worden getoond en/of omdat gemiddelde brandstofprijzen anders zijn.

Kosten autobezit en klimaateffecten auto's

De pagina Kosten autobezit en klimaateffecten auto's geeft meer inzicht in de verschillende kosten van autobezit en de klimaateffecten van auto's.

In opdracht van:
  • Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat
Bent u tevreden over deze pagina?