Maatschappelijke dialoog
De Rijksoverheid ontwikkelt in het programma DGDO een visie voor het toekomstig gebruik van de diepe ondergrond. Maar dat doet ze niet alleen. De overheid gaat hierover in gesprek met inwoners, maatschappelijke organisaties, bedrijven en overige overheden. Dat noemen we de maatschappelijke dialoog.
We beginnen met regiosessies en diepte-interviews en later komen daar themasessies met professionals én inwoners bij. De inzichten hieruit benutten we voor de ontwikkeling van de visie voor het toekomstig gebruik van de diepe ondergrond.
Onderzoek onder inwoners
In het voorjaar van 2025 hebben we een online onderzoek onder inwoners uitgevoerd. Hierin hebben meer dan 5.000 Nederlanders adviezen, tips en suggesties gegeven over het toekomstig gebruik van de diepe ondergrond op land. Aan inwoners zijn twee vragen gesteld: waar moet de overheid rekening mee houden bij het gebruik van de diepe ondergrond? En wat is belangrijk bij de keuze van een plek voor het gebruik van de diepe ondergrond? Ook hadden ze de mogelijkheid om hun antwoorden te motiveren.
Regiosessies
In de regiosessies gaan we met provincies, waterschappen, gemeentes en omgevingsdiensten in gesprek over de ruimtelijke kansen en knelpunten bij het gebruik van de diepe ondergrond. Onderzoek naar de potentie in de diepe ondergrond en bestaande energiescenario’s zijn een belangrijke kennisbasis in de gesprekken. De sessies vinden plaats in september en oktober 2025, verspreid over het land.
Interviews
Als voorbereiding op de themasessies houden we interviews. Hierdoor krijgen we vooraf een goed beeld van de verschillende perspectieven, belangen, zorgen en oplossingen. Met deze inzichten maken we een passende opzet voor de thematische sessies én brengen we in beeld waar verschillen en overeenkomsten zitten en welke inhoudelijke thema’s we gezamenlijk verder moeten verkennen. De interviews vinden plaats van juli tot en met oktober 2025.
Themasessies en inwonerpanel
In de themasessies gaan we verder in gesprek over een aantal inhoudelijke thema’s, zoals: hoe je verschillende ruimtelijke plannen tegen elkaar afweegt, welke kennis nodig is om besluiten te kunnen nemen en wat belangrijk is bij het organiseren van participatie. Voor de themasessies nodigen we medeoverheden, bedrijven en maatschappelijke organisaties uit. Daarnaast zullen we een inwonerpanel opzetten, waarin we met inwoners dieper in kunnen gaan op wat zij belangrijk vinden.
Contact
Mail: dgdo@minezk.nl
Pers: Perspagina DGDO