Procedurele informatie

Gepubliceerd op:
14 juli 2025

De visie en kaders voor het toekomstig gebruik van de diepe ondergrond leggen we vast in een programma. Dit is een document waarin we als Rijk toelichten waarom, waar, wanneer en onder welke randvoorwaarden we de diepe ondergrond in de toekomst willen blijven benutten.

Stand van zaken

De formele procedure start met de publicatie van de kennisgeving van het concept Notitie Reikwijdte en Detailniveau (concept-NRD). Dit zal naar verwachting in de tweede helft van 2025 zijn.

Wat is een concept-NRD?

De concept-NRD is een eerste opzet voor een onderzoeksplan. Hierin staat welke milieueffecten worden onderzocht, hoe men dat wil doen en tot in welk detail. De commissie voor de milieueffectrapportage (commissie mer) geeft hierover advies. Zo krijgt het milieu een volwaardige plaats in de besluitvorming over het toekomstig gebruik van de diepe ondergrond. Op deze conceptversie kan iedereen reageren.

Wat gebeurt hierna?

Alle reacties en adviezen, waaronder het advies van de commissie mer, worden gebruikt om een definitieve NRD op te stellen. Daarin wordt vastgelegd welke informatie in het milieueffectrapport (plan-MER) moet worden opgenomen. De definitieve NRD wordt op een later moment op deze website gepubliceerd.

Na de vaststelling van de NRD worden de milieueffecten van de verschillende activiteiten in het plan-MER onderzocht en in beeld gebracht. Een milieueffectrapportage (plan-MER) is onderdeel van de procedure en beschrijft onder meer de milieueffecten bij het gebruik van de diepe ondergrond.

Het plan-MER wordt samen met het ontwerp-programma ter inzage gelegd. Het ontwerp-programma is het concept-programmadocument waarin we de visie en kaders voor het toekomstig gebruik van de diepe ondergrond op land vastleggen. Op het plan-MER en het ontwerp-programma kan iedereen reageren. De terinzagelegging van beide documenten zal worden aangekondigd in onder andere de Staatscourant en op deze website.

Alle reacties en adviezen, waaronder het advies van de commissie mer, worden vervolgens gebruikt om een definitief programma op te stellen.

Participatie

Om de visie en kaders voor het toekomstig gebruik van de diepe ondergrond te ontwikkelen gaan we binnen programma DGDO in gesprek met belanghebbenden. Daarvoor zetten we een zogenoemde maatschappelijk dialoog op. Dit zijn gesprekken met medeoverheden, maatschappelijke organisaties, bedrijven én inwoners. Hierover kunt u meer vinden op de subpagina over de maatschappelijke dialoog. Daarnaast zullen we rondom de publicatie van bijvoorbeeld de concept-NRD, het Plan-MER en het ontwerp-programma publieke informatieactiviteiten organiseren, als onderdeel van de procedure.

Contact

Mail: dgdo@minezk.nl
Pers: Perspagina DGDO

Bent u tevreden over deze pagina?