(Huis)dieren houden en fokken
Als houder van dieren bent u verantwoordelijk voor het welzijn en de gezondheid van uw dieren. Zo zijn er regels voor verzorging, huisvesting en fokken met dieren.
Welke dieren mag u houden
U mag niet alle diersoorten houden. Dit geldt voor dieren die u houdt voor de hobby of gezelschap. Maar ook voor dieren die u houdt voor hun producten. Wilt u weten welke dieren u wel mag houden? Bekijk voor productiedieren de pagina Dieren op de productiedierenlijst. Voor huisdieren gaat u naar Dieren op de huis- en hobbydierenlijst.
Hond of kat kopen? Bereidt u zich voor
Wilt u een hond of kat als huisdier? Denk dan eerst goed na. Ze brengen namelijk niet alleen gezelschap en gezelligheid in huis. Een gezond en gelukkig dier kost ook tijd, energie, aandacht en geld. Als u zich voorbereidt, weet u waar u rekening mee moet houden. Zo maakt u een goede keus en voorkomt u veel problemen. Voor uw huisdier en voor uzelf. Op de pagina Hond of kat kopen? Bereidt u zich voor leest u hoe u dat doet.
Bedrijfsmatig huisdieren houden
Houdt u op een bedrijfsmatige manier huisdieren? Dan moet u zich houden aan de regels voor dierenwelzijn, vakbekwaamheid en huisvesting. Lees meer op de pagina Bedrijfsmatig huisdieren houden.
Vangt u buitenlandse honden of katten in Nederland op en plaatst u deze bij anderen? Dan bent u volgens het Besluit houders van dieren bedrijfsmatig houder van huisdieren.
Fokken met huisdieren
Wilt u fokken met huisdieren? Dan moet u zich als hobbyhouder en bedrijfsmatige houder houden aan regels. Bekijk de regels voor fokken.
Fokt of kweekt u beschermde vogels? Dan moeten deze vogels een pootring hebben.
Ontheffing voor het trekhondenverbod
Wilt u met uw hond gaan sporten? Vaak vraagt dit trekkracht van de hond. U heeft hiervoor meestal een ontheffing van het trekhondenverbod nodig. Deze vraagt u bij ons aan.
Verbod op pelsdierhouderij
In Nederland is er een Verbod op de pelsdierhouderij. Dit verbod geldt vanaf 8 januari 2021. Vanaf deze datum is het verboden om pelsdieren te houden voor bontproductie.
Erkenning terugdringen TSE gevoeligheid
Als schapenstamboek of -fokkerijorganisatie kunt u ook een erkenning aanvragen voor een fokprogramma om TSE-gevoeligheid terug te dringen.
Meer weten?
Wilt u meer weten over de regels voor Dierenwelzijn? Ga hiervoor naar Dierenwelzijn.
Vragen over huisdieren houden en fokken?
- Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit