Hond of kat kopen? Bereidt u zich voor

Gepubliceerd op:
9 juni 2020
Laatst gecontroleerd op:
6 oktober 2023

Wilt u een hond of kat als huisdier? Denk dan eerst goed na. Ze brengen namelijk niet alleen gezelschap en gezelligheid in huis. Een gezond en gelukkig dier kost ook tijd, energie, aandacht en geld.

U steekt tijd in de opvoeding van uw pup. De kattenbak op tijd verschonen. Na een lange werkdag toch die flinke wandeling maken met de hond. En u beseft dat de kosten voor de dierenarts kunnen oplopen.

Voorkom problemen

Bedenk eerst wat u wilt. Waarom een hond of kat? Een kat als gezelschap in huis. Of een hond als kameraad om mee te wandelen en te ravotten. Welk dier past daar het best bij? En wordt het een jong of een volwassen dier? Met een goede voorbereiding weet u waar u rekening mee moet houden. Maak een goede keus en voorkom zo veel problemen. Voor uw huisdier en voor uzelf.

Waar u op moet letten bij de aanschaf van een hond of bij de aanschaf van een kat? Het staat op de website van het Landelijk InformatieCentrum Gezelschapsdieren (LICG).

Hond of kat kopen? Bekijk de video

Regels voor dierenwelzijn

Dierenliefhebbers willen goed voor hun huisdieren zorgen. Daar zijn ook regels voor. U geeft uw huisdier voldoende voer en water en een schone, droge plaats om te liggen. En als uw hond of kat iets mankeert, gaat u ermee naar de dierenarts. Verzorgt u uw huisdieren niet goed? Dat heeft gevolgen voor de gezondheid en het welzijn van het dier. Dieren lijden daaronder. Wij willen dat voorkomen door u goede informatie te geven.

Let op uiterlijke kenmerken

Let bij uw keuze ook op de uiterlijke kenmerken van het dier. Sommige katten- en hondensoorten worden namelijk gefokt op schadelijke uiterlijke kenmerken. Ze kunnen hierdoor problemen krijgen met hun gezondheid. Of het is nadelig voor hun welzijn. Op die manier dieren fokken is daarom verboden.

De klachten zijn in de eerste plaats vervelend voor het dier. Daarnaast is het voor u niet prettig om te zien. En de kosten van de dierenarts lopen vaak hoog op. Vraag u af of u zo’n kat of hond in huis wilt halen. Kies voor een gezond en goed leven met uw huisdier. En draag zo bij aan een verbeterde honden- en kattenpopulatie.

Kortsnuitige honden en Bambino Sphynx

Een voorbeeld zijn kortsnuitige honden. Deze dieren hebben een te korte snuit waardoor ze moeite hebben met ademen. Daarnaast is kauwen en slikken meestal lastig en hebben ze vaak rugklachten. Lees meer over kortsnuitige honden op de website van het LICG.

Ook katten als de Bambino Sphynx hebben vaak problemen met de gezondheid. Omdat ze geen haren hebben, kunnen ze zich niet warm houden en verbranden ze snel in de zon. Verder hebben ze korte poten. Ze kunnen zich daardoor niet bewegen, zoals een kat dat zou willen. Vaak krijgen ze op jongere leeftijd last van gewrichtsslijtage en nek- en rugpijn. Ook over de Bambino Sphynx vindt u meer informatie op licg.nl.

Gezondheid en levenskwaliteit verbeteren

Ga bij uw dierenarts langs als u een dier heeft met schadelijke uiterlijke kenmerken. Overleg samen hoe u de gezondheid en kwaliteit van leven van uw dier kunt verbeteren. Dan is de kans kleiner dat het klachten krijgt.

Video's Kortsnuitigen en Bambino Sphynx

Informatiebladen Kortsnuitigen en Bambino Sphynx

We hebben de animaties over de kortsnuitige hond en de Bambino Sphynx samengevat op een informatieblad. Download ze hieronder.

Waar koop ik mijn hond of kat?

U kunt voor een hond of kat bij verschillende aanbieders terecht: fokkers, handelaren, asielen of particulieren. Het is belangrijk dat u weet of u aan het juiste adres bent. Wees er ook zeker van dat het dier gezond is. En dat de kans groot is dat het gezond blijft. Let daarnaast op of een kitten of pup goed opgevoed en ingeënt is. Verder moeten honden een chip hebben. Vanaf 1 november 2021 moeten alle honden ook een paspoort hebben. Het paspoort wordt gekoppeld aan de eerste houder van de hond. Die moet zich daarvoor laten registeren bij RVO. Bekijk alle informatie hierover op Registratieregels hond.

Wilt u weten waar u het best terecht kunt voor de hond of kat van uw keuze? En waar niet? Ga dan naar de website van het LICG.

In opdracht van:
  • Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit
Bent u tevreden over deze pagina?