Veelgestelde vragen energiebesparingsplicht
Bekijk de veelgestelde vragen over de energiebesparingsplicht.
Het gaat om het jaarlijkse energiegebruik uit het meest recente representatieve kalenderjaar. Had u in een jaar bijvoorbeeld een productiestop? Dan is dat jaar niet typerend voor uw energiegebruik en neemt u het energiegebruik van het jaar met een continue productie.
Het energiegebruik wordt per locatie bepaald. Dat is het energiegebruik van alle gebouwen op die locatie én van alle activiteiten die op die locatie plaatsvinden.
Het energiegebruik is inclusief de zelf opgewekte en ingekochte (hernieuwbare) energie. (Zelf opgewekte) energie die doorverkocht wordt, telt niet mee. Dit geldt ook voor restwarmte. Energiedragers die als grondstof worden gebruikt, bijvoorbeeld aardgas voor de productie van kunstmest, tellen niet mee.
Ja, de voorschriften in de omgevingsvergunning vervallen automatisch als de bijgewerkte energiebesparingsplicht per 1 juli 2023 ingaat. Een Rijksregel gaat boven een voorschrift in een omgevingsvergunning.
Als er in de vergunning eisen staan die betrekking hebben op maatregelen met een terugverdientijd van meer dan vijf jaar blijven deze wel gelden. Hiervoor geldt geen Rijksregel.
Ja, het bevoegd gezag mag volgens de maatwerkmogelijkheden of andere decentrale afwegingsruimte afwijken van de Rijksregels.
Het bevoegd gezag kan er dus voor kiezen om de omgevingsvergunning aan te passen of maatwerk op de Rijksregel toe te passen. In artikelen 2.12 en 2.13 van het Besluit activiteiten leefomgeving (Bal) zijn hiervoor regels opgenomen.
U kunt hierover overleggen met uw Omgevingsdienst. Mogelijk kunt een afspraak maken over de periode waarin u de maatregel(en) wel uit kunt voeren.
Ja. Voor religieuze gebouwen met een jaarlijks energiegebruik vanaf 50.000 kWh of 25.000 kubieke meter aardgas(equivalent), geldt de informatie- en energiebesparingsplicht uit het Besluit bouwwerken leefomgeving (Bbl).
Nee. Een gebouw met gebruiksfunctie 'woonfunctie' valt niet onder informatie- en energiebesparingsplicht van zowel het Besluit bouwwerken leefomgeving (Bbl) als het Besluit activiteiten leefomgeving (Bal).
Dit zijn twee afzonderlijke plichten die beide voor een kantoorgebouw kunnen gelden. De energielabel C-plicht heeft betrekking op het gebouwlabel van het betreffende kantoorgebouw. Dit moet vanaf 1 januari 2023 minimaal energielabel C zijn. De energielabel C-plicht schrijft niet voor met welke maatregelen dit labelniveau gerealiseerd dient te worden. De energiebesparingsplicht heeft wel betrekking op afzonderlijke energiebesparende maatregelen.
De energielabel C-plicht geldt al voor kantoorgebouwen vanaf 100 m2. Kantoorgebouwen die ook aan de energiebesparingsplicht moeten voldoen hebben meestal een grotere gebruiksoppervlakte.
Wanneer u zelf eigenaar van een WKO-installatie bent, bespaart u op gasgebruik voor ruimteverwarming en op elektriciteitsgebruik voor koeling. In dit geval zit het energiegebruik voor de warmte- en koudevoorziening in uw elektriciteitsgebruik.
Wanneer u koude afneemt uit een gemeenschappelijk koudenet op basis van een WKO of aquathermie, kan de hoeveelheid koude in gigajoule (GJ) ook omgerekend worden naar elektriciteitsgebruik.
U kunt ervan uitgaan dat voor de levering van 1 GJ koude er 27,8 kWh elektriciteit nodig is geweest om de koude te leveren.
Een gebruiksfunctie kan bestaan uit een hoofd- en nevenfuncties.
Als de hoofdfunctie 100% 'wonen' is, valt deze niet onder de energiebesparingsplicht. De informatieplicht geldt dan dus ook niet.
Is de hoofdfunctie ‘wonen’ en zijn er nevenfuncties? Dan kijken we naar het energiegebruik van deze nevenfunctie(s). Is dit jaarlijks meer dan 50.000 kWh elektriciteit of 25.000 kubieke meter aardgas of een equivalent daarvan? Dan geldt de energiebesparings- en informatieplicht wel voor die nevenfunctie(s).
Is de gebruiksfunctie met nevenfunctie 'wonen'? Dan kunt u het energiegebruik van de nevenfunctie in mindering brengen op het jaarlijks energiegebruik om te bepalen of de energiebesparings- en informatieplicht geldt. U gaat de naar website van IPLO voor meer informatie hierover.
Nee. en de informatie- of onderzoeksplicht geldt dan dus ook niet. Milieubelastende activiteiten uit afdeling 3.3. tot en met 3.11 uit het Besluit activiteiten leefomgeving (Bal) omvatten ook 'functioneel ondersteunende activiteiten' die die kernactiviteit ondersteunen. Samen zijn ze de milieubelastende activiteit waar de energiebesparingsplicht voor geldt.
Een woning waar alleen gewoond wordt (dus waar geen stukje bedrijf in is gevestigd) kan geen functioneel ondersteunende activiteit zijn. Zelfs als het een bedrijfswoning is, ondersteunt de woning niet de functie van de milieubelastende activiteit.
Bijvoorbeeld bij een varkenshouderij steunt u niet het houden van varkens door er een woning naast te zetten. Het feit dat het handig is voor de varkenshouder als hij dicht bij zijn bedrijf woont, maakt nog niet dat er een sprake is van een functioneel ondersteunende activiteit.
Als er wel een onderdeel van de woning bedrijfsmatig is, bijvoorbeeld een kantoor of showroom, dan is dat een functioneel ondersteunende activiteit en daarmee onderdeel van de milieubelastende activiteit. Dit is verder niet precies uitgeschreven in de wet, en dus ter beoordeling van het bevoegd gezag.
Milieubelastende activiteiten uit afdeling 3.2 Bal kennen geen functioneel ondersteunende activiteiten. De energiebesparingsplicht staat ‘aan’ voor de milieubelastende activiteiten in artikel 3.3a van het Bal. Dit zijn activiteiten waarvoor meestal de gemeente de milieuregels bepaalt. Gebouwen met een woonfunctie zijn in dit artikel expliciet uitgezonderd en dus geen onderdeel van de milieubelastende activiteit.
Ja. Maken de gebouwen of ruimten met een woonfunctie onderdeel uit van het zorgcomplex? Dan geldt de energiebesparingsplicht voor deze woningen niet. Het betreft dan een woonfunctie waarbij aan de bewoners professionele zorg wordt verleend met een vanuit het zorgaanbod georganiseerde koppeling tussen wonen en zorg. Er zijn verschillende type gebouwen met een woonfunctie voor zorg:
- zorgclusterwoning voor zorg op afroep, in een woongebouw
- zorgclusterwoning voor 24-uurszorg niet in een woongebouw
- zorgclusterwoning voor 24-uurszorg in een woongebouw
- groepszorgwoning voor zorg op afspraak
- groepszorgwoning voor zorg op afroep
- groepszorgwoning voor 24-uurszorg
Zie ook de vragen
- Valt een woning als onderdeel van een gebruiksfunctie onder de informatie- en energiebesparingsplicht?
- Valt een woning als onderdeel van een milieubelastende activiteit onder de energiebesparingsplicht?
Ja. Maken er gebouwen met een woonfunctie onderdeel uit van het vakantiepark? Dan geldt de energiebesparingsplicht voor deze woningen niet. Een recreatiebungalow op een vakantiepark (bungalowpark) heeft in principe een logiesfunctie. Als er permanente bewoning plaatsvindt, heeft de bungalow mogelijk een woonfunctie. Dit is ter beoordeling aan het bevoegd gezag.
Zie ook de vragen
- Valt een woning als onderdeel van een gebruiksfunctie onder de informatie- en energiebesparingsplicht?
- Valt een woning als onderdeel van een milieubelastende activiteit onder de energiebesparingsplicht?