EU-landen: tijdelijke invoer
Als u goederen tijdelijk invoert in de EU, hoeft u in sommige gevallen geen invoerrechten te betalen. Dit is vastgesteld in de regeling tijdelijke invoer.
Het gaat hier om goederen uit landen buiten de EU die u tijdelijk in de EU binnenbrengt (voor een bepaald doel) om daarna weer uit te voeren naar een niet-EU land. Voorwaarde is dat de tijdelijk ingevoerde goederen tijdens het verblijf in de EU geen veranderingen ondergaan en in dezelfde staat blijven.
De regeling geldt voor verschillende soorten goederen, zoals:
- vervoermiddelen;
- containers en laadborden;
- beroepsuitrusting;
- opvoedkundig en wetenschappelijk materiaal;
- medisch-chirurgisch en laboratoriummateriaal;
- rampenbestrijdingsmateriaal;
- verpakkingen;
- gietvormen;
- meetinstrumenten;
- monsters;
- tentoonstellingsgoederen;
- tweedehandsgoederen;
- kunstwerken;
- reizigersbagage;
- levende dieren;
- toeristisch reclamemateriaal;
- welzijnsgoederen voor zeelieden.
Gedeeltelijke of gehele vrijstelling
Goederen die onder de douaneregeling Tijdelijke invoer vallen kunnen geheel of gedeeltelijk worden vrijgesteld van invoerheffingen. Wilt u aanspraak maken op een gehele vrijstelling, dan moet u een vergunning aanvragen bij de douane in het EU-land van binnenkomst. De duur van het verblijf van de goederen is wel aan een termijn gebonden. Als u daar niet aan voldoet, moet u alsnog betalen.
Meer informatie
- Douanewetboek van de Unie; zie Artikel 250 t/m 253 onder Tijdelijke invoer
- Belastingdienst Douane - Handboek Douane, onderdeel 18.00.00 onder Tijdelijke Invoer
Carnets voor douane
In veel gevallen kunt u bij de tijdelijke invoer van goederen uit landen buiten de EU gebruik maken van een zogenaamd ATA-carnet (Admission Temporaire - Temporary Admission). Dit carnet geldt voor beroepsmateriaal, tentoonstellingsmateriaal, handelsmonsters, doorvoer en postverkeer.
Met een ATA-carnet betaalt u geen invoerrechten, btw of borg (zekerheidstelling). Bovendien vereenvoudigt het de douaneprocedures omdat u maar 1 document gebruikt. Het carnet is maximaal 1 jaar geldig. Bij binnenkomst en verlaten van het EU-land moet u het ATA-carnet en de goederen aanbieden bij de douane.
Bekijk op de website van de International Chamber Commerce (ICC) een overzicht van instellingen in de landen waar het ATA-carnet kan worden aangevraagd.