Wijzigingen in uw GLB-aanvraag doorgeven 2025
Heeft u in de Gecombineerde opgave een aanvraag gedaan voor subsidies uit het Gemeenschappelijk landbouwbeleid (GLB)? Zorg dan dat u de gegevens in Mijn percelen en de Gecombineerde opgave actueel houdt. Bekijk hoe u wijzigingen kunt doorgeven. En hoe u uw aanvraag (gedeeltelijk) intrekt.
Periode van wijzigingen doorgeven
- vrijdag 16 mei 2025tot en met 15 oktober 2025Deadline
Wijzigingen na een controle gedaan?
Voert u wijzigingen door nadat u een controle ter plaatse of een teledetectiecontrole heeft gehad? Dan kan dit misschien gevolgen hebben. Bijvoorbeeld dat u een sanctie of korting krijgt voor een wijziging die u pas na de controle heeft doorgegeven. In het algemeen geldt dat u na een controle geen wijzigingen mag doorvoeren op het onderwerp/de onderwerpen waarover de controle gaat. Na een controle wordt u geïnformeerd over de resultaten. In een brief en/of rapport leest u wat dit voor u betekent.
Hoe houdt u uw bedrijfssituatie actueel?
U bent verplicht om uw bedrijfssituatie actueel te houden. Voor het GLB betekent dit dat u uw bedrijfssituatie actueel houdt in Mijn percelen en de Gecombineerde opgave. Het gaat hierbij om wijzigingen in uw situatie of planning. U gaat hiervoor naar Mijn RVO.
- Heeft u wijzigingen aangebracht in Mijn percelen? En daarna in de Gecombineerde opgave uw percelen gecontroleerd en waar nodig aangepast? Vergeet dan niet dat u uw Gecombineerde opgave opnieuw moet versturen.
- Heeft u wijzigingen aangebracht in de Gecombineerde opgave? Controleer dan ook uw overzichten in het onderdeel Overzicht regelingen en grond. En verstuur de opgave daarna opnieuw.
Uw GLB-aanvraag wijzigen
Heeft u een eco-activiteit opgegeven, maar heeft u het resultaat niet gehaald? Of weet u dat u het resultaat niet gaat halen? Dan is het belangrijk dat u de eco-activiteit zo snel mogelijk intrekt voordat er een controle plaatsvindt. Dit doet u in de Gecombineerde opgave. Dit kan tot uiterlijk 15 oktober 2025. U mag de eco-activiteit dan niet op een ander perceel toevoegen.
Hoe intrekken
Verwijder de eco-activiteit op het betreffende perceel in de Gecombineerde opgave. Dit doet u in het onderdeel Regelingen per perceel. Verstuur de Gecombineerde opgave daarna opnieuw.
U heeft een eco-activiteit gedeeltelijk uitgevoerd
Heeft u bijvoorbeeld de eco-activiteit Vroeg ras rooigewas (uiterlijk 31 augustus) op de helft van uw perceel uitgevoerd? Splits dan uw perceel in Mijn percelen en verstuur deze wijziging. De eco-activiteit staat automatisch op een van beide percelen in de Gecombineerde opgave. Let er op dat de eco-activiteit op het juiste perceel staat.
- Heeft u bij een splitsing een eco-activiteit van verlengde weidegang aangevraagd? Dan blijft deze eco-activiteit wel op beide percelen staan na de splitsing.
- Heeft u bij een splitsing de eco-activiteit Biologische bedrijf (Skal) aangevraagd? Dan blijft deze eco-activiteit op beide percelen staan na een splitsing. Dit gebeurt alleen als u eerder in de opgave heeft aangegeven dat uw bedrijf volledig biologisch is.
- Is uw bedrijf niet volledig biologisch? Dan staat de eco-activiteit op een van beide percelen.
Controleer uw percelen na een splitsing en verstuur daarna de Gecombineerde opgave opnieuw.
Tot en met 15 mei kan u eco-activiteiten toevoegen en wijzigen. Na 15 mei:
- mag u geen eco-activiteiten toevoegen en wijzigen;
- moet u een eco-activiteit verwijderen op een perceel als u de eco-activiteit niet kunt uitvoeren.
Er is één uitzondering op het wijzigen. Tot uiterlijk 15 oktober mag u de eco-activiteit Weidegang minimaal 2.500 uur beweiding wijzigen naar Weidegang minimaal 1.500 uur beweiding. Andersom wijzigen mag niet. De aanpassing geeft u door in het onderdeel Eco-activiteit Weidegang in de Gecombineerde opgave. Daarna past u uw percelen aan in het onderdeel Regeling per perceel.
Heeft u de wijziging aangebracht en de percelen gecontroleerd? Dan verstuurt u de Gecombineerde opgave opnieuw om uw wijziging(en) door te geven.

Wijzigingen in uw bedrijfssituatie
Gaat u bijvoorbeeld een andere nateelt inzaaien dan u eerder heeft opgegeven? Of moet u op een of meer percelen uw intekening aanpassen doordat uw feitelijke situatie is veranderd? Hieronder leest u per onderwerp hoe u wijzigingen in uw bedrijfssituatie doorgeeft.
Verkoopt u een stuk grond of heeft u een stuk grond niet meer (feitelijk) in gebruik op 15 mei? Pas de situatie aan in Mijn percelen en geef het perceel een einddatum. Verkoopt u bijvoorbeeld grond op 1 augustus? Dan is dat de einddatum van het perceel in Mijn percelen. Koopt u grond aan? Dan geeft u het perceel de juiste ingangsdatum. Alles met een ingangsdatum na 15 mei rekenen we niet mee in de grondoppervlakte voor de basispremie en de eco-regeling. De peildatum is 15 mei.
Gaat de wijziging om een of meer percelen op de peildatum 15 mei 2025? Dan moet u de wijziging ook doorgeven in de Gecombineerde opgave. Heeft u uw perceelsregistratie op orde gebracht? Dan gaat u naar de Gecombineerde opgave en controleert u uw wijzigingen in het onderdeel Grond. Klopt de situatie volgens u? Dan verstuurt u opnieuw de Gecombineerde opgave.
Uw percelen kunt u verkleinen, splitsen of verwijderen in Mijn percelen. U bent verplicht uw bedrijfssituatie actueel te houden. Het verwijderen van percelen mag alleen als u dit perceel op 15 mei niet meer gebruikt. Brengt u wijzigingen aan op een of meer percelen voor 2025? Controleer dan in Mijn percelen of de peildatum op 15 mei 2025 staat.
Heeft u uw perceelsregistratie op orde gebracht? Dan gaat u naar de Gecombineerde opgave en controleert u uw wijzigingen in het onderdeel Grond. Klopt de situatie volgens u? Dan verstuurt u opnieuw de opgave.
Had u een andere hoofdteelt op uw perceel dan nu in de Gecombineerde opgave geregistreerd staat? Verander eerst de hoofdteelt in Mijn percelen en verstuur deze wijziging. Daarna gaat u naar de Gecombineerde opgave.
Heeft u een eco-activiteit aangevraagd op het perceel dat u gewijzigd heeft?
- Kan de nieuwe gewascode niet voor de eerder opgegeven eco-activiteit ingezet worden? In de opgave wordt deze eco-activiteit dan automatisch verwijderd op het perceel.
- Kan de nieuwe gewascode ook ingezet worden voor de eerder opgegeven eco-activiteit? Controleer dan of u nog voldoet aan de voorwaarden van de eco-activiteit. Trek de eco-activiteit in als deze niet meer klopt. Dit doet u door de eco-activiteit te verwijderen. Dit wijzigt u in het onderdeel Regelingen per perceel.
Verstuur daarna uw opgave opnieuw om uw wijziging(en) door te geven.
Had u een ander gewas als voorteelt dan nu in de Gecombineerde opgave geregistreerd staat? Een wijziging in de voorteelt geeft u door in de Gecombineerde opgave. Dit doet u bij het onderdeel Regelingen per perceel.
Heeft u de eco-activiteit Groenbedekking aangevraagd op een perceel?
- Kan de nieuwe gewascode niet voor deze eco-activiteit ingezet worden? In de opgave wordt deze eco-activiteit dan automatisch verwijderd op het perceel.
- Kan de nieuwe gewascode ook ingezet worden voor deze eco-activiteit? Controleer dan of u nog voldoet aan de voorwaarden. Trek deze eco-activiteit in als deze niet meer klopt. Dit doet u door de eco-activiteit te verwijderen op het perceel.
Verstuur daarna uw Gecombineerde opgave opnieuw om uw wijziging(en) door te geven.
Zaait u een ander gewas in als nateelt? Of wijzigt de uiterste inzaaidatum van de nateelt? Geef dit door in het onderdeel Regelingen per perceel in de Gecombineerde opgave.
Heeft u de eco-activiteit Onderzaai vanggewas aangevraagd op een perceel?
- Kan de nieuwe gewascode niet voor deze eco-activiteit ingezet worden? In de opgave wordt deze eco-activiteit dan automatisch verwijderd op het perceel.
- Kan de nieuwe gewascode ook ingezet worden voor deze eco-activiteit? Controleer dan of u nog voldoet aan de voorwaarden. Trek deze eco-activiteit in als deze niet meer klopt. Dit doet u door de eco-activiteit te verwijderen op het perceel.
Verstuur daarna uw Gecombineerde opgave opnieuw om uw wijziging(en) door te geven.
Heeft u deze periode te maken met bedrijfsoverdracht? Bekijk wat u bij een bedrijfsoverdracht moet doen. En wat dit betekent voor het actueel houden van de bedrijfssituatie in Mijn percelen en de Gecombineerde opgave.
Wilt u een verzekeraar toevoegen of wijzigen? Dit mag alleen als u uiterlijk 15 mei minimaal één verzekeraar heeft opgegeven. U doet dit in de Gecombineerde opgave bij het onderdeel GLB-subsidies > Brede weersverzekering. U mag de grootte van de oppervlakte die u heeft doorgegeven verlagen.
Uw GLB-aanvraag (gedeeltelijk) intrekken
Kunt u zich door omstandigheden niet houden aan de voorwaarden van de GLB-subsidies? Trek dan uw aanvraag helemaal in. Dit doet u in het onderdeel GLB-subsidies in de Gecombineerde opgave. U wijzigt het antwoord van Ja naar Nee bij:
- Basispremie en extra betaling eerste 40 hectare;
- Extra betaling jonge landbouwers;
- Eco-regeling;
- Behoud zeldzame landbouwhuisdierrassen (ZLH);
- Brede weersverzekering.
Belangrijk: heeft u op een of meer percelen de basispremie, eco-regeling en/of brede weersverzekering aangevraagd? Om deze GLB-subsidies volledig in te trekken, haalt u eerst de vinkjes weg bij uw percelen. Dit doet u in het onderdeel Regelingen per perceel. Daarna keert u terug naar het onderdeel GLB-subsidies om het antwoord te wijzigen naar Nee.
Heeft u de wijziging(en) aangebracht? Verstuur dan de Gecombineerde opgave opnieuw.
Wilt u een deel van uw GLB-aanvraag intrekken? U kunt zich bijvoorbeeld niet houden aan de voorwaarden van één GLB-subsidie. Maar wel aan de voorwaarden van de andere aangevraagde GLB-subsidies? Geef dan in de Gecombineerde opgave aan welke GLB-subsidies u van Ja naar Nee verandert. Dit doet u in het onderdeel GLB-subsidies.
Gedeeltelijke intrekking van GLB-subsidies op percelen
Kunt u zich bijvoorbeeld op een deel van uw percelen niet houden aan de voorwaarden van een GLB-subsidie? Dan geeft u deze aanpassingen ook door. Wilt u de basispremie, eco-regeling en/of brede weersverzekering gedeeltelijk intrekken? Volg dan deze stappen:
- U gaat naar Regelingen per perceel in de Gecombineerde opgave.
- Open de percelen waar u de basispremie, eco-regeling en/of brede weersverzekering wilt intrekken.
- Zet nu het vinkje uit bij de basispremie, eco-regeling en/of brede weersverzekering.
- Laat de vinkjes op de percelen staan waar u de basispremie, eco-regeling en/of brede weersverzekering niet wilt intrekken.
- Heeft u de wijzigingen aangebracht in Regelingen per perceel? Klik dan verder totdat u op het overzicht Regelingen en grond komt. Controleer bij de GLB-subsidies wat de aanpassingen voor u betekenen. Staat alles volgens u goed? Dan verstuurt u de Gecombineerde opgave opnieuw om uw wijzigingen door te geven.
Overmacht melden
Kunt u zich door overmacht niet houden aan de voorwaarden van de GLB-subsidies? Meld uw overmacht op Mijn RVO. Dit doet u zo snel mogelijk nadat de situatie van overmacht is ontstaan. Met overmacht bedoelen we extreme situaties die u niet kunt voorspellen of voorkomen. Bijvoorbeeld brand, ziekte of overlijden.

Aandachtspunten Agrarisch Natuur- en Landschapsbeheer (ANLb)
Bent u deelnemer aan een agrarisch collectief? Bekijk hieronder de aandachtspunten voor het Agarrisch Natuur- en Landschapsbeheer (ANLb).
Een collectief kan de subsidie ANLb aanvragen. Met uw collectief heeft u afspraken gemaakt over het beheer dat u uitvoert. Past u de gegevens aan in Mijn percelen en/of in de Gecombineerde opgave? U wijzigt bijvoorbeeld de gewascode. Controleer dan of het ANLb-beheer nog is toegestaan. En neem contact op met uw collectief als dit niet meer klopt. Resultaten van controles kunnen ook gevolgen hebben voor uw ANLb-beheer. Blijkt bijvoorbeeld uit areaalmonitoring dat de feitelijke situatie in het veld afwijkt van de situatie die u aangeeft? Dan krijgt u hiervan bericht. U kunt dan uw bedrijfssituatie en uw aanvraag in de Gecombineerde opgave hierop aanpassen.
Heeft u een of meer percelen waarop het gekozen ANLb-pakket wijzigt? Dan kan dit gevolgen hebben voor de eco-regeling. Het nieuwe ANLb-pakket gaat misschien niet samen met de eco-activiteit die u al had gekozen. Hierdoor kunt u de eco-activiteit niet uitvoeren. Of het nieuwe ANLb-pakket en de eco-activiteit hebben een overlap in de vergoeding, terwijl het oude ANLb-pakket dit niet had.
Het is belangrijk dat u veranderingen aan uw percelen ook actueel houdt in Mijn percelen en de Gecombineerde opgave:
- Controleer op Samenhang tussen ANLb, conditionaliteiten en eco-regeling GLB 2025 of uw gekozen eco-activiteiten samengaan met het gekozen ANLb-pakket. Gebruik hiervoor de Tabel Overlap Eco-regeling en Agrarisch Natuur- en Landschapsbeheer (ANLb) 2025. Deze vindt u onder het kopje Overzicht overlap ANLb- en eco-activiteiten.
- Controleer uw intekening in Mijn percelen. Klopt deze nog? Heeft u aanpassingen aangebracht? Dan verstuurt u eerst de wijzigingen.
- Ga naar de Gecombineerde opgave. Controleer daar de percelen waarvoor de verandering van het ANLb-pakket geldt. Kloppen de gekozen eco-activiteiten op uw percelen nog?
- Heeft u aanpassingen doorgevoerd bij een of meer percelen in de Gecombineerde opgave? Controleer dan wat de verandering betekent voor uw punten en waarde. Dit doet u in het onderdeel Overzicht regelingen en grond. Klik bij de eco-regeling op de knop Details. U ziet nu de gegevens.
- Heeft u aanpassingen gedaan? Verstuur dan uw Gecombineerde opgave opnieuw.
Hoe controleren we uw aanvraag?
- zaterdag 1 maart 2025tot en met 15 oktober 2025Wij controleren uw GLB-aanvraag op 3 manieren.
We sturen u een bericht van deze controle. Dit doen we zoveel mogelijk voor 15 oktober. We beoordelen altijd de feitelijke situatie. Zorg daarom dat de gegevens in uw Gecombineerde opgave en in Mijn percelen actueel zijn.
Areaalmonitoring is monitoring van de activiteiten die op landbouwareaal gebeuren. Wijkt de feitelijke situatie in het veld af van de situatie die u aangeeft? Dan krijgt u hiervan bericht. U kunt dan uw bedrijfssituatie en uw aanvraag in de Gecombineerde opgave hierop aanpassen.
Bij deze controles controleren wij of u voldoet aan de voorwaarden voor de subsidie.
Gevolgen als u uw Gecombineerde opgave niet actueel houdt
We controleren en handhaven op de feitelijke situatie. De daadwerkelijke oppervlakte bepaalt uw GLB-subsidie. Dit kan gevolgen hebben voor de berekening van de punten en waarde in de eco-regeling. Voldoet (een deel van) uw landbouwareaal en/of landschapselementen niet aan de voorwaarden? Dan kennen we de subsidie (voor dat deel) niet toe.
Heeft u uw bedrijfssituatie niet actueel gehouden in Mijn percelen en/of de Gecombineerde opgave? Dan geldt in de meeste gevallen eerst een waarschuwing. Bij herhaling in een volgend jaar krijgt u een korting op de GLB-subsidie.
In sommige gevallen krijgt u direct een korting:
- U geeft een perceel op dat u niet met toestemming in gebruik heeft op 15 mei.
- U geeft niet aan ons door dat uw landbouwareaal maximaal 90 dagen voor niet-landbouwactiviteiten gebruikt.
- U heeft geen originele hennepetiketten of aankoopbewijzen bewaard.
- U heeft bewust geprobeerd meer subsidie te krijgen dan waar u recht op heeft.
Meer informatie over de kortingen leest u in bijlage 6 van de Uitvoeringsregeling GLB 2023.
Andere wijzigingen
- vrijdag 16 mei 2025tot en met 15 oktober 2025Deadline
Heeft u een wijziging die u moet doorgeven in de Gecombineerde opgave voor bijvoorbeeld de Landbouwtelling, mestwetgeving en/of tuinbouw? Meer informatie over deze onderwerpen leest u op Gecombineerde opgave doen of aanpassen na 15 mei.
- Ministerie van Landbouw, Visserij, Voedselzekerheid en Natuur