5 tips bij handelsbelemmeringen
Als ondernemer kunt u te maken krijgen met handelsbelemmeringen bij het zakendoen buiten de EU. Deze barrières kunnen negatief uitpakken voor de export van uw product.
Voorbeelden van handelsbelemmeringen
Bij internationaal zakendoen kunt u handelsbelemmeringen ervaren. Denk bijvoorbeeld aan:
- importbeperkingen of importverboden;
- aanvullende eisen voor documentatie;
- discriminatie bij openbare aanbestedingen.
Daarnaast kan een land maatregelen op het gebied van voedselveiligheid en plant- en diergezondheid instellen die ongerechtvaardigd en onnodig handelsbeperkend zijn.
Hieronder geven we enkele tips hoe u kunt zien of er handelsbelemmeringen zijn in de landen waarmee u handelt of wilt handelen. En welke stappen u vervolgens kunt ondernemen.
Tip 1: Bekijk Access2Markets: bron van informatie over handelsbelemmeringen
Wilt u weten of er handelsbelemmeringen zijn in de landen waarmee u handelt of wilt handelen?
Kijk dan in de sectie handelsbelemmeringen van de Access2Markets van de Europese Commissie. Dit overzicht wordt voortdurend bijgewerkt.
Nog nooit eerder met de Access2Markets gewerkt? Bekijk dan ons stappenplan Access2markets voor het werken met deze tool.
Tip 2: Blijf op de hoogte met de ECHO-nieuwsbrief
Ook handig om te doen: meld u aan voor de ECHO-nieuwsbrief van VNO NCW (de aanmeldknop vindt u onder ieder bericht). Daarin vindt u nieuws over handelsmaatregelen van derde landen tegen de EU, EU-handelsakkoorden, en besprekingen over handelsbelemmeringen in Brussel.
Tip 3: Neem contact op met Meldpunt handelsbelemmeringen
Merkt u dat u als Nederlands bedrijf oneerlijke concurrentie, protectionisme of handelsbelemmeringen ondervindt als u zaken doet buiten de EU?
Dan kunt u dat melden bij het Meldpunt Handelsbelemmeringen via handelsbelemmeringen@minbuza.nl. Het meldpunt is altijd op zoek naar ervaringen van ondernemers uit de praktijk.
Tip 4: Ervaart u handelsbelemmeringen binnen de EU? Dan naar SOLVIT
Het kan ook zijn dat u binnen de EU handelsbelemmeringen ervaart omdat de Europese regels niet correct worden nageleefd. Het kan bijvoorbeeld gebeuren dat een overheidsinstantie zich niet houdt aan de regels met betrekking tot de interne markt. Dit kunt u melden bij SOLVIT. Deze Europese instantie biedt hulp bij dergelijke belemmeringen.
Tip 5: Neem contact met ons op
Onze adviseurs denken graag met u mee!
- Ministerie van Buitenlandse Zaken