Eenmalig een nestje pups

Laatst gecontroleerd op:
10 mei 2024
Gepubliceerd op:
20 maart 2023

Krijgt uw hond eenmalig een nestje? En bent u geen bedrijfsmatige houder van honden? Dan moet u uw pasgeboren honden registreren. Neem op tijd de juiste stappen om uw nestje goed te registreren. Zo zorgt u voor een goede start voor uw pups.

Kortsnuitige hond Vic

Deelnemers gezocht voor onderzoek kortsnuitige honden 

Fokt u met (relatief) kortsnuitige honden? Dan kunt u bijdragen aan meer inzicht in het houden van dit type honden. Het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit onderzoekt namelijk waarom mensen een kortsnuitige hond aanschaffen. En wat hun ervaringen zijn met het houden ervan.

Vul de vragenlijst in en maak ook nog eens kans op € 250.

Pups moeten binnen 7 weken na de geboorte:

  • gechipt zijn;
  • geregistreerd zijn;
  • en een Europees dierenpaspoort (EU-paspoort) hebben.

Volg het stappenplan zodat u voldoet aan de registratieregels.

Stappenplan

Stap 1: Vraag een Uniek Bedrijfsnummer (UBN) aan

U regelt eerst een UBN als niet-bedrijfsmatig houder van honden. Een UBN is een uniek nummer voor de locatie waar u de hond(en) houdt.  Voor het aanmelden van een UBN gaat u naar UBN niet-bedrijfsmatige houder van honden. Op deze pagina vindt u informatie over de kosten en voorwaarden van een UBN.

Stap 2: Laat de pups chippen

Een dierenarts of chipper brengt de chip aan en registreert deze bij ons. Regel dit binnen 7 weken na de geboorte van de pups.

Stap 3: Zorg voor een EU-paspoort 

Het EU-paspoort regelt u binnen 7 weken na de geboorte bij de dierenarts. Die geeft het paspoort uit en registreert dit bij ons.

Stap 4: Registreer uw pups

Wij hebben 9 websites aangewezen waar u een geboortemelding van de pups kunt doen. Deze websites noemen we ook wel portalen. U kiest zelf bij welke van deze portalen u de registratie wilt doen. Dit hoeft niet hetzelfde portaal te zijn als de dierenarts. U doet de geboortemelding binnen 8 weken na de geboorte bij een van deze portalen. U heeft daarbij het chipnummer van de moederhond nodig. Een overzicht van erkende portalen vindt u op Portalen voor registratie van honden.

Stap 5: Meld overgedragen pups af

Gaat de pup naar een nieuwe houder? Dan doet u een afvoermelding bij het portaal. De nieuwe houder van de pup heeft geen UBN nodig. Deze meldt de hond wel aan bij een portaal. Dit betekent dat de nieuwe houder het nieuwe adres van de pup doorgeeft. De nieuwe houder kiest zelf een portaal om de registratie te doen. Dit hoeft niet hetzelfde portaal te zijn.

In opdracht van:
  • Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit
Bent u tevreden over deze pagina?