Honden uit het buitenland
Haalt u een hond uit het buitenland naar Nederland? Of reist u naar Nederland met uw hond? Bijvoorbeeld om hier te werken of voor vakantie? Dan krijgt u misschien te maken met registratieregels.
Regels voor verschillende situaties
Of en welke registratieregels voor u gelden hangt af van uw situatie. Bekijk hieronder welke situatie voor u geldt.
Kies uw situatie
Haalt u voor uzelf een hond uit het buitenland? Dit noemen we import. U bent de eerste houder van de hond in Nederland. Daarom registreert u de hond. Houd hiervoor dit stappenplan aan:
- Bekijk de invoereisen per land van herkomst op de website van het Landelijk InformatieCentrum Gezelschapsdieren. Een aantal weken voor de import moet de hond bijvoorbeeld een rabiësvaccinatie krijgen.
- Registreer een Uniek Bedrijfsnummer (UBN) voor niet-bedrijfsmatig honden houden.
- Ga binnen 14 dagen na aankomst in Nederland met de hond naar een dierenarts. De dierenarts registreert de hond op uw UBN.
Haalt u een hond uit het buitenland via een zwerfdierorganisatie? Hier gelden andere regels voor. Meer informatie vindt u op Registratieregels zwerfdierorganisaties.
Komt u korter dan 3 maanden naar Nederland? En verkoopt u de hond niet terwijl u hier bent? Dan gelden de registratieregels niet voor u. U krijgt misschien wel met andere regels te maken. Bekijk informatie over reizen met uw huisdier op de website van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA).
Komt u minimaal 3 maanden naar Nederland? Dan gelden er registratieregels. U volgt de volgende stappen:
- U schrijft zich in bij de Basisregistratie Personen. U ontvangt een Burgerservicenummer (BSN). Informatie over inschrijven vindt u op de website van de Rijksoverheid.
- Vraag een DigiD aan met uw BSN. Bekijk hoe u dit doet op Hulp bij inloggen.
- Registreer een UBN voor niet-bedrijfsmatig honden houden. Hiervoor heeft u uw DigiD nodig.
- Breng uw hond naar de dierenarts. De dierenarts registreert de import van uw hond met uw UBN. En geeft u een EU-dierenpaspoort voor uw hond als u dat nog niet heeft.
Het oorlogsgebied van Oekraïne ligt niet in de Europese Unie (EU). In landen buiten de EU is er soms een verhoogd risico op rabiës (hondsdolheid). Deze ziekte kan ook voor mensen gevaarlijk zijn. Bezoek daarom in alle gevallen zo snel mogelijk na aankomst in Nederland een dierenarts. Laat de hond tot de dierenartsafspraak niet in contact komen met andere dieren en mensen.
De dierenarts:
- controleert de gezondheid van de hond;
- geeft een EU-paspoort voor de hond uit;
- registreert de hond met een importmelding.
Hieronder ziet u situaties die alleen gelden voor Oekraïners met hun eigen dieren. Per situatie ziet u de juiste stappen.
De hond gaat naar een opvang
Een opvang is bijvoorbeeld een zwerfdierstichting, asiel of pension. Deze opvang is de eerste houder van de hond in Nederland. De dierenarts registreert de hond op het Unieke Bedrijfsnummer (UBN) van de opvang.
Komt de hond weer bij u terug? Dan doet de opvang een afvoermelding van de hond bij één van de portalen (websites) voor het registreren van honden. Hierna meldt u de hond zelf aan bij een portaal. U heeft hiervoor geen UBN nodig.
Vrienden, familie of een gastgezin vangen de hond op
Zij zijn dan de eerste houder van de hond in Nederland. De hoofdbewoner van het woonadres heeft een UBN nodig. Daarna gaat de hoofdbewoner met de hond naar een dierenarts.
Komt de hond weer bij u terug? Dan meldt de hoofdbewoner de hond af bij één van de portalen. Hierna meldt u de hond zelf aan bij een portaal. U heeft hiervoor geen UBN nodig.
De hond blijft bij de Oekraïense houder op een adres in Nederland
In deze situatie heeft u geen BSN maar wel een adres in Nederland. Ga met uw hond naar een dierenarts. De dierenarts registreert de hond met een importmelding. Deze noteert ook uw naam en adres in de administratie van de praktijk. In uw situatie krijgt de hond bij uitzondering een EU-paspoort op het UBN van de praktijk.
Informatie voor dierenartsen
Bent u dierenarts? Wilt u meer informatie over de importmelding op het UBN van uw praktijk? Kijk dan op U werkt als dierenarts.
Meer weten?
Op de website van de NVWA vindt u een Stappenplan voor reizen met uw hond. Als u dit plan doorloopt, ziet u precies welke andere regels voor u gelden.
Veelgestelde vragen
Dit is een chip met een Nederlandse landcode. Elke chip heeft een nummer dat begint met een landcode of fabrikantcode. De landcode van Nederland is 528. Een 528-chip mag alleen in Nederland geplaatst worden.
Ja. U brengt uw hond binnen 14 dagen na aankomst in Nederland naar de dierenarts. De dierenarts registreert uw hond en geeft een paspoort uit. Alle honden die na 1 november 2021 geïmporteerd zijn, moeten een Europees dierenpaspoort hebben.
Nee, dit kan niet. De dierenarts kan uw hond alleen registreren met uw UBN. Heeft u dit niet? Dan wordt uw hond niet geregistreerd en geeft de dierenarts geen paspoort uit. Uw hond mag dan ook niet gechipt worden.
- Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit