Honden uit het buitenland

Gepubliceerd op:
14 december 2021
Laatst gecontroleerd op:
6 september 2022

Haalt u eenmalig een hond uit het buitenland? Of reist u naar Nederland met uw hond? Bijvoorbeeld om hier te werken of voor vakantie? Dan krijgt u misschien te maken met registratieregels.

U haalt een hond uit het buitenland

Haalt u voor uzelf een hond uit het buitenland? Dit noemen we import. U bent de eerste houder van de hond in Nederland. Daarom registreert u de hond. Hiervoor loopt u een aantal stappen door:

  1. Registreer  een Uniek Bedrijfsnummer (UBN) voor niet-bedrijfsmatig honden houden.
  2. Ga binnen 14 dagen na aankomst in Nederland met de hond naar een dierenarts.
  3. De dierenarts registreert de hond op uw UBN.

U krijgt ook te maken met invoerregels. De hond moet bijvoorbeeld een rabiësvaccinatie krijgen. Bekijk de invoereisen per land op de website van het Landelijk InformatieCentrum Gezelschapsdieren.

Via de knop Direct uw UBN regelen meldt u zich aan als niet-bedrijfsmatig houder van honden. Na inloggen ziet u uw gegevens. Klik op Registreren en u maakt automatisch een UBN op uw adres aan. Het toegekende UBN ziet u in het volgende scherm. Wij sturen hiervan geen bevestiging. Uw UBN is meteen actief.

Een UBN voor niet-bedrijfsmatig gehouden honden kost voor de registratie eenmalig € 19. De factuur hiervoor ontvangt u per post.

Actueel: Huisdieren uit het oorlogsgebied

Nog steeds zijn er mensen uit de Oekraïne op de vlucht. Soms nemen zij hun huisdier mee. Binnen de Europese Unie (EU) gelden identificatieregels voor gezelschapsdieren. Voor honden komen daar extra registratieregels bij. Door de oorlog hebben we nu te maken met een uitzonderingssituatie. Bent u uit het oorlogsgebied gevlucht met uw huisdier? Of spreekt u de taal en wilt u Oekraïense ontheemden met een gezelschapsdier helpen? Lees hier dan wat u kunt doen.

Eerst naar de dierenarts

Het oorlogsgebied maakt geen deel uit van de EU. In landen buiten de EU is er soms een verhoogd risico op rabiës (hondsdolheid). Ga daarom zo snel mogelijk na aankomst in Nederland naar een dierenarts. Houd het dier tot het bezoek aan de dierenarts in quarantaine. Beperk het contact met andere dieren en mensen. Ook binnenshuis. De dierenarts controleert het dier en vaccineert als dat nodig is. Ook zorgt de dierenarts voor de registratie, de importmelding en paspoortuitgifte. Hoe u dit moet regelen verschilt per situatie.

Alle informatie hierover vindt u op de website van de Nederlandse Voedsel -en Warenautoriteit. Ook informatie over rabiës vindt u op deze website.

Meldt u zich bij het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) en gaat de hond naar een opvang?

Een opvang is bijvoorbeeld een zwerfdierstichting, asiel of pension. Deze opvang is de eerste houder van de hond in Nederland. Een dierenarts registreert uw hond met een importmelding. Dat doet hij op het UBN van de opvang. Ook geeft de dierenarts een Europees paspoort (EU-paspoort) voor de hond uit.

Dit geldt alleen voor Oekraïense ontheemden met hun eigen dieren. Dus niet voor Nederlanders die (zwerf)honden ophalen uit het oorlogsgebied.

Komt de hond weer bij u terug? Dan doet de eerste houder een afvoermelding van de hond bij één van de portalen en u doet een aanvoermelding. U heeft hiervoor geen UBN nodig.

Vangen vrienden, familie of een gastgezin uw hond op?

Zij zijn dan de eerste houder van de hond in Nederland. De hoofdbewoner van het woonadres vraagt een UBN aan. En gaat met de hond naar een dierenarts. De dierenarts controleert de gezondheid van de hond en registreert de hond met een importmelding op het UBN van de hoofdbewoner. Ook geeft de dierenarts een EU-paspoort voor de hond uit.

Dit geldt alleen voor Oekraïense ontheemden met hun eigen dieren. Dus niet voor Nederlanders die (zwerf)honden ophalen uit het oorlogsgebied.

Komt de hond weer bij u terug? Dan doet de eerste houder een afvoermelding van de hond bij één van de portalen en u doet een aanvoermelding. U heeft hiervoor geen UBN nodig.

Heeft u een eigen adres in Nederland?

In deze situatie heeft u geen burgerservicenummer (BSN), maar wel een adres in Nederland. Ga met uw hond naar een dierenarts. De dierenarts registreert de hond met een importmelding. En noteert uw naam en adresgegevens in de administratie van de praktijk.

Dit geldt alleen voor Oekraïense ontheemden met hun eigen dieren. Dus niet voor Nederlanders die (zwerf)honden ophalen uit het oorlogsgebied.

Bent u dierenarts? Op de pagina Veelgestelde vragen dierenartsen vindt u informatie over de importmelding op het UBN van de praktijk.

U komt in Nederland werken en neemt uw hond mee

Misschien moet u zich aan de registratieregels voor honden houden. Dit hangt af van hoe lang u in Nederland komt werken.

Korter dan 3 maanden

Komt u korter dan 3 maanden naar Nederland? En verkoopt u de hond niet terwijl u hier bent? Dan hoeft u zich niet bij ons te registreren. U hoeft dan ook geen UBN aan te vragen. U krijgt misschien wel met andere regels te maken. Bekijk informatie over het reizen met uw huisdier op de website van de Nederlandse Voedsel- Warenautoriteit (NVWA).

4 maanden of langer

Iedereen die 4 maanden of langer naar Nederland komt om te werken, moet zich inschrijven. Nadat u zich heeft ingeschreven, vraagt u een UBN aan voor uw hond.

U schrijft uzelf in bij de Basisregistratie Personen (BRP). U krijgt dan ook een Burgerservicenummer (BSN). Hiermee kunt u een UBN aanvragen. Bekijk de informatie over inschrijven op de website van de Rijksoverheid. Dit zijn de stappen die u doorloopt:

  1. U schrijft zich in bij BRP en ontvangt een BSN.
  2. Vraag een DigiD aan met uw BSN. Bekijk hoe u dit doet op de website van DigiD.
  3. Registreer uzelf bij RVO door met uw DigiD in te loggen.
  4. Registreer een UBN voor niet-bedrijfsmatig honden houden bij RVO.

Heeft u uw UBN genoteerd? Dan brengt u uw hond naar de dierenarts. De dierenarts doet een importregistratie van uw hond. Hij geeft ook een EU-dierenpaspoort uit voor uw hond.

U komt op vakantie naar Nederland met uw hond

Komt u 4 maanden of langer naar Nederland voor vakantie? Dan gelden de registratieregels voor honden. U moet dan dezelfde stappen doorlopen die gelden als u 4 maanden of langer in Nederland komt werken. Komt u 3 maanden of korter naar Nederland voor vakantie? Dan gelden de registratieregels niet voor u.

Meer weten?

Bekijk de algemene informatie over de Registratieregels voor honden. Op de website van de NVWA vindt u een Stappenplan. Als u deze doorloopt, ziet u precies welke andere regels voor u gelden.

Bekijk ook de antwoorden op de Veelgestelde vragen over honden uit het buitenland.

Vragen over registratieregels voor honden?

U kunt met ons chatten op werkdagen van 08:30 tot 17:00 uur. Klik hiervoor op de oranje chatbutton rechtsonder in beeld.

In opdracht van:
  • Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit
Bent u tevreden over deze pagina?