Het nieuwe I&R Dieren
Houdt u runderen, schapen, geiten en paardachtigen? Dan geeft u meldingen door in het Identificatie- en Registratiesysteem (I&R). Dit kan via I&R Dieren op mijn.rvo.nl. U registreert hierin ook de verblijfplaats van dieren, een Uniek Bedrijfsnummer (UBN). Vanaf 15 november 2022 ziet het I&R Dieren op mijn.rvo.nl er anders uit.
Waarom een nieuw I&R Dieren?
De gebruikte software voor het I&R-systeem (de achterkant) moesten we vernieuwen. Van dat moment hebben we gebruik gemaakt om ook de voorkant een opfrisser te geven. We hebben een aantal gebruikers gevraagd om met ons mee te denken. En ook eerder ontvangen wensen en verbetertips hebben we meegenomen.
Na de eerste aanpassingen hebben een aantal relaties het nieuwe I&R Dieren gebruikt. Ook van hen hebben we een aantal wensen en verbeteringen ontvangen om de gebruiksvriendelijkheid te vergroten. Deze hebben we meegenomen in het nieuwe I&R Dieren.
Wat is anders
Het ziet er vooral anders uit. In het begin zal het wennen zijn. Om het voor u makkelijker te maken is direct melden via de stallijst nu ook mogelijk. Hieronder leest u meer over de veranderingen in het Menu, het Dashboard en de Stallijst. Om privacy redenen zijn de locatie-, relatie- en diergegevens in de schermvoorbeelden onleesbaar gemaakt.

Locatie en diersoort
U ziet het UBN en de diersoort waarvoor u meldingen kunt doen of gegevens kunt bekijken. Heeft u zelf meer UBN's? Via het driehoekje onder Locatie kiest u een ander UBN van uzelf. Wilt u voor een andere diersoort melden of gegevens bekijken? Klik dan op het driehoekje onder Diersoort en kies de diersoort.
Heeft u een machtiging om voor iemand anders meldingen te doen of gegevens te bekijken? Via UBN zoeken kiest u het UBN.
Stallijst
In het dasboard kunt u direct naar de stallijst. Direct melden via de stallijst kan nu ook. De meldingen die u kunt doen via de stallijst verschillen per diersoort.
Openstaande en ontbrekende meldingen
Heeft u nog openstaande meldingen, ontbreekt er een melding of gelden er maatregelen? U ziet dit onder in het dashboard. Moet u nog iets doen voor de gekozen diersoort? Dan staat dit in een geel attentieblokje aangegeven.

Zijn er nog meldingen voor een andere diersoort voor het gekozen UBN? Dan staan die in een wit blokje. Heeft u geen openstaande meldingen en maatregelen? Dan staat dit voor het UBN en de diersoort(en) in een groen blokje.

De gele, witte en groene attentieblokjes gelden alleen voor het gekozen UBN op het Dashboard. Heeft u meer UBN's? Kijk dan ook voor die UBN's of er nog openstaande en ontbrekende meldingen of maatregelen zijn.

Op de stallijst staan alle dieren die op de gekozen datum op het UBN geregistreerd staan.
Gegevens van een dier bekijken
Wilt u de diergegevens van een bepaald dier bekijken? Bijvoorbeeld de verblijfplaats of meldingen voor dat dier? Klik dan op het oogje (onder Bekijk). Dubbelklikken op de regel zoals u gewend was kan niet meer.
Overzicht van de stallijst
Een overzicht (in Excel) van uw stallijst? Dit kan via Download stallijst. Deze knop vindt u nu onderaan de stallijst.
Melden via de stallijst
Nieuw is dat u via de stallijst nu ook direct de meest gebruikte meldingen kunt doen. U hoeft de gegevens die al bekend zijn dan niet meer opnieuw in te vullen.
Dieren toevoegen
Voor runderen, schapen en geiten kunt u bijvoorbeeld een geboortemelding doen. Voor runderen, schapen, geiten en paarden kunt u ook een aanvoermelding doen. Dit doet u via Dieren toevoegen.
Dieren afvoeren
Via Dieren afvoeren kunt u voor runderen, schapen, geiten en paarden een afvoer-, dood- en exportmelding doen. Zet eerst een vinkje voor de dieren waarvoor u een melding wilt registreren. Kies dan de melding die u wilt doen. Voor schapen en geiten kunt u hier ook een vermissingsmelding vastleggen.
Vlag zetten
Bent u verplicht uw schapen of geiten te vaccineren tegen Q-koorts? Via Vlag zetten kunt u de vaccinatie registreren. Zet wel eerst een vinkje voor de dieren waarvoor u de diervlag Q-koorts wilt registreren.
Actie uitvoeren
Wilt u een geboortemelding van een kalf doen? Dan kan dit nog gemakkelijker onder Actie uitvoeren. Klik op de 3 puntjes achter het rund waarvoor uw een geboortemelding van een kalf wilt doen. Kies voor Geboortemelding kalf. U hoeft de gegevens van de moeder dan niet in te vullen.
Voor runderen, schapen, geiten en paarden kunt u ook via Actie uitvoeren een afvoer-, dood- en exportmelding doen.
Een melding wijzigen? De laatste melding kunt u ook wijzigen via Actie uitvoeren. Dit kan alleen als de termijn hiervoor nog niet voorbij is.
Niet via de stallijst
Meldingen die niet via de stallijst kunnen, doet u via Melden in de blauwe menubalk.
Wat verandert niet
De gegevens die u in de verschillende meldingen moet invullen, zijn niet anders dan u gewend bent. Ook de regels voor wanneer u een melding moet doen veranderen niet.
Doet u nu meldingen via uw eigen bedrijfsmanagementsysteem (BMS) of Voice Respons Systeem (VRS)? Ook hierin verandert er niets.
Wat is nog niet klaar
Maakt u als houder van runderen, schapen of geiten gebruik van het inlezen van een eigen scanlijst? Dit kan nu nog niet in het nieuwe I&R Dieren. Zodra dit kan, leest u dat op deze pagina.
Hoe gaan we verder
De komende tijd werken we aan de onderdelen die nog niet klaar zijn. U kunt voorlopig ook het ‘oude’ I&R Dieren nog gebruiken, zoals u gewend bent. We adviseren u wel om al zoveel mogelijk gebruik te maken van het nieuwe I&R Dieren. In het begin zal het wennen zijn.
Vanaf wanneer u alleen het nieuwe I&R Dieren kunt gebruiken is nu nog niet bekend. Op deze pagina houden we u op de hoogte.
Nieuwsgierig?
Bent u nieuwsgierig geworden? Of wilt u direct aan de slag? Dan kan. Klik op een van de knoppen hieronder. U komt dan op mijn.rvo.nl. Kies onder Direct regelen in het nieuwe I&R Dieren voor Mijn I&R. Na inloggen komt u op het dashboard van de gekozen diersoort.
Doet u alleen als gemachtigde meldingen voor iemand anders? En heeft u zelf geen UBN? Dan kiest u na inloggen eerst het UBN waarvoor u meldingen wilt doen of gegevens wilt bekijken.
Veelgestelde vragen
Gebruikt u het nieuwe I&R Dieren en heeft u een vraag? Bekijk hier de antwoorden op de veelgestelde vragen. We werken deze pagina regelmatig bij.
Ja, de lettergrootte past u zelf gemakkelijk aan. Na inloggen klikt u helemaal rechtsboven op de 3 puntjes of 3 streepjes. Bij Zoom(en) vergroot u de lettergrootte met het + (plus)teken. Aanpassen kan ook door de Ctrl knop in te drukken en de scroll knop op de muis te gebruiken.
Krijgt u de melding ‘U heeft te lang geen handelingen verricht in I&R Dieren’? Verwijder dan de cookies van uw browser en start de browser opnieuw op.
Ja, dat kan. Heeft u bijvoorbeeld een melding gedaan in het 'oude' I&R Dieren? Dan is het mogelijk om deze in het nieuwe I&R Dieren te wijzigen of in te trekken. We adviseren u wel om zoveel mogelijk gebruik te maken van het nieuwe I&R Dieren.
Ja, hierin verandert niets. U kunt meldingen via uw eigen bedrijfsmanagementsysteem (BMS) doen, zoals u gewend bent.
Ja, sinds 24 april 2023 kunt u ook een machtiging registreren. Kies in de blauwe menubalk onder Machtigen voor Verstrekken machtiging.
Een machtiging beëindigen kan sinds 24 mei 2023. Kies onder Machtigen voor Beëindigen machtiging.
Ja, u kunt als gemachtigde meldingen voor iemand anders doen in het nieuwe I&R Dieren.
Dat is op dit moment nog niet bekend. We adviseren u wel om al zoveel mogelijk gebruik te maken van het nieuwe I&R Dieren.
- Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit