Overzicht Innovatiemissies per onderwerp
Bekijk per onderwerp video's en praktijkverhalen van voorgaande innovatiemissies .
Gezondheid en Zorg

17 Nederlandse experts reisden naar Frankrijk om deskundigen op het gebied van gezondheidszorg en gegevensuitwisseling te ontmoeten.

India en Nederland willen meer samenwerken om verdere toename van antimicrobiële resistentie te voorkomen.

Van 2 tot en met 7 oktober organiseerden de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) en het Nederlands consulaat-generaal in São Paulo een innovatiemissie over geavanceerde materialen in de gezondheidszorg in de regio van São Paulo.
Brazilië spant zich de laatste jaren veel in voor onderzoek en innovatie in geavanceerde materialen, nanotechnologie en coatings. De gezondheidszorg is één van de doelsectoren hiervoor.
De delegatie bestond uit verschillende onderzoekers van de universiteiten van Maastricht en Utrecht, de UMC's van Utrecht en Groningen en de bedrijven LifeSense Group en Preimure BV. Met hen bezochten we verschillende Braziliaanse instanties, waaronder enkele universiteiten, ziekenhuizen, Institute CTI, Renato Archer, 3D Biotechnology Solutions, Tissuelabs en Baumer.
Tijdens de missie was er veel aandacht voor verschillende thema’s. Denk aan biomaterialen, bio-chemicaliën, biosensoren, nanotechnologie, levering van medicatie, en 3D printing. Dit zijn thema’s die veel aanknopingspunten leveren voor samenwerking tussen Nederland en Brazilië.
Braziliaans-Nederlandse samenwerkingen vormden zich snel tijdens de missie, onder andere via het matchmakingsevent en de organisatiebezoeken. De innovatiemissie was een succes: de missie leverde diverse potentiële nieuwe klanten en samenwerkingspartners op aan de Nederlandse, maar ook de Braziliaanse kant. Denk aan onderzoekssamenwerking en mogelijke deelname aan 'soft landing' programma’s van Nederlandse bedrijven in Brazilië. Ook leidde het tot concrete samenwerkingen in de vorm van onderzoeksvoorstellen tussen onderzoekers en bedrijven in het kader van de NWO-FAPESP call 'Advanced Healthcare Materials'. Daarnaast leidde de missie tot het indienen van 3 GlobalStars Brazilië projectvoorstellen
Veiligheid

Van 29 maart tot en met 1 april 2022 vond in Zweden een innovatiemissie plaats in het kader van het Europees Defensiefonds (EDF). De Zweeds-Nederlandse innovatiedag, een initiatief van de Nederlandse en Zweedse brancheorganisaties NIDV en SOFF, was onderdeel van de innovatiemissie.
In totaal 27 deelnemers van 20 Nederlandse bedrijven en kennisinstellingen verkenden tijdens de missie samenwerking met Zweedse partijen, zowel in het kader van het EDF als daarbuiten. Tijdens de innovatiemissie was er aandacht voor 4 thema’s: Space, Digital Transformation, Underwater Warfare en Materials and Components. Dit zijn 4 EDF-categorieën waar potentie is voor samenwerking tussen Nederland en Zweden binnen het EDF.
Hiervoor werden thematische verdiepingsbijeenkomsten, matchmakingsessies en 2 bedrijfsbezoeken georganiseerd. De innovatiemissie was een succes: na afloop gaven de Nederlandse deelnemers aan dat zij gemiddeld 2 relevante nieuwe Zweedse en 3 relevante nieuwe Nederlandse contacten hebben opgedaan.
De innovatiemissie werd georganiseerd in samenwerking met het IA-netwerk in Zweden, EZK/CMP, brancheorganisaties NIDV en SOFF, en met medewerking van het ministerie van Defensie.
Lees het blog en bekijk de video over de missie op de website Nederlands Innovatie Netwerk in Zweden.
Sleuteltechnologieën

Frankrijk en Nederland zijn wereldwijd zeer goed in de fotonicatechnologie. De kennis van beide landen samenbrengen biedt kansen om de samenwerking verder te stimuleren.

Van 14-16 september organiseerden RAI Automotive Industry NL Netherlands Enterprise Agency (RVO) en de Ambassade van het Koninkrijk der Nederlanden in Frankrijk een innovatiemissie over automotive in de Région Hauts-de-France. Hauts-de-France ligt op 3 uur rijden van de Nederlandse grens en staat bekend om haar innovatieve productiebedrijven op het gebied van elektrisch vervoer. Het is tevens dé regio waar 3 grote Europese batterijfabrieken zijn gehuisvest.
De delegatie bestond uit 12 vooraanstaande Nederlandse bedrijven en onderzoeksinstellingen, met bezoeken aan Renault Group Novares Group, Transalley campus en CRITT M2A.
Veelbelovende thema's voor samenwerking zijn de ontwikkeling, productie en recycling van batterijen, de toepassing van lichtgewicht materialen, technologieën voor coöperatieve, verbonden en geautomatiseerde mobiliteit (CCAM) en innovatieve toepassingen als akoestische camera's en hoogwaardige coatingtechnologieën. Andere mogelijkheden zijn het gebruik van innovatieve (sleutel)technologieën in de automobielsector, zoals Photonics en Cybersecurity.
Bekijk de video voor een korte terugblik van de innovatiemissie.
Memorandum van overeenstemming
Tijdens de missie is een FR-NL Memorandum of Understanding (MoU) tussen RAI Automotive Industry NL Automotive Campus Transalley Nord France Invest ondertekend om de bilaterale samenwerking op automotive gebied te intensiveren.
De innovatiemissie werd georganiseerd in samenwerking met het IA netwerk in Frankrijk en de RAI Automotive Industry NL, met ondersteuning van het Battery Competence Center Nederland (BCC) en met medewerking van het ministerie van Economische Zaken en Klimaat.
Energietransitie en duurzaamheid
Deze virtuele innovatiemissie over waterstof bracht bedrijven, onderzoekers en beleidsmedewerkers uit Nederland, Californië en Brits-Columbia samen. Zij werken allemaal aan de energietransitie die waterstof in de toekomst mogelijk maakt.
Missie over waterstof in de gebouwde omgeving. Dankzij de missie kan RVO Nederlandse partijen ondersteunen in het opschalen van hun innovatie.
Er gebeurt in Japan heel veel op het gebied van waterstof. Een van de doelen van deze missie is om te kijken of we kunnen samenwerken met Japanse overheden, bedrijven en researchinstituten.
In de haven van Rotterdam komen alle elementen van een waterstofeconomie samen. Van grootschalige importterminal, naar productie van wind op zee, tot pijpleidingen die de bedrijven in de Rotterdamse haven verbinden met de productielocatie. Maar ook het verbinden van Rotterdam met de rest van Noord-West Europa.
Agri-food

De Zuid-Afrikaanse en Nederlandse regeringen voeren samen een innovatiemissie uit om de lokale uitdagingen en kansen te verkennen voor een duurzamere, meer winstgevende klimaatslimme landbouwsector in Zuid-Afrika.