Innovaties in de visserijsector
Er gebeurt al veel met innovaties in de visserijsector. Met de Innovatieagenda helpen wij vissers op weg. Ook kunt u zich aansluiten bij het Visserij Innovatie Netwerk (VIN). Verder kunt u op onze website innovatieve subsidies aanvragen als deze open zijn.
De visserijsector moet innoveren, de druk op de sector is hoog. Bijvoorbeeld door de hoge brandstofkosten, meer natuurbescherming en minder ruimte door aanleg van windparken.
Innovatieagenda Kottervisserij
De visserijsector moet veranderen om zo toekomstbestendig te worden. Deze veranderingen pakken we samen op. Met de Innovatieagenda ondersteunen we u hierbij. In dit document staat wat er moet veranderen en hoe we dat aan gaan pakken.
Wat gaan we doen?
De sector, overheid en wetenschap werken samen aan veranderingen en innovaties die snel ingezet kunnen worden. We doen onderzoek naar verbeteringen aan bestaande vangsttechnieken en vistuigen om brandstof te besparen.
Ook op de langere termijn zal de sector zich moeten aanpassen. Voorbeelden hiervan zijn:
- Vistechnieken bedenken die de gewenste vis uit de bodem op kunnen schrikken en vangen. Hierbij wordt de bodem niet of veel minder beroerd.
- Vistechnieken bedenken die bepaalde vissoorten heel gericht en selectief kunnen vangen (precisievisserij).
- Emissieloze aandrijvingstechnieken.
Hoe gaan we dit doen?
Innoveren doen we met elkaar. Door samen te werken in het Visserij Innovatie Netwerk (VIN) kunnen ondernemers hun krachten bundelen en kennis delen. In de Innovatieagenda staat dat er geld vrijkomt om ondernemers te helpen bij de financiering van hun innovatieprojecten. Ook is er altijd een eigen bijdrage nodig. Samenwerking kan hierbij een oplossing bieden.
Meer weten?
Wilt u meer weten over de Innovatieagenda? In het document Duurzame kottervisserij op de Noordzee leest u meer informatie.
Visserij Innovatie Netwerk (VIN)
Het Visserij Innovatie Netwerk (VIN) is in de zomer van 2022 gestart. Het VIN is een netwerk voor iedereen die kan bijdragen aan innovaties in de visserijsector. Van vissers tot scheepswerven en van leveranciers tot fabrieken.
Doe mee aan een werkgroep
Kunt u meewerken aan innovaties door deze te bedenken, maken of gebruiken? In oktober nodigen we iedereen van harte uit om zich aan te melden voor het VIN. We gaan werken met 4 werkgroepen:
- triple-zero kotters
- vistechnieken
- medegebruik Noordzee
- vernieuwd ondernemerschap
Meer weten?
U leest meer informatie op Visserij Innovatie Netwerk (VIN). U kunt ook een e-mail sturen naar VIN@rvo.nl.
"Het doel van het VIN is te komen tot een positief en energiek innovatieklimaat. Dit leidt tot innovaties die de Nederlandse kottervisserij perspectief bieden voor een rendabele bedrijfsvoering. En met minder impact op natuur en milieu."
Community of Practice (CoP) Noordzee
De Community of Practice (CoP) Noordzee is een netwerk dat duurzame initiatieven voor de ontwikkeling van de Duurzame Blauwe Economie aanmoedigt. We willen energie, voedsel en natuur op de Noordzee in samenhang met elkaar ontwikkelen. Bij CoP Noordzee kunnen de leden met elkaar in contact komen. Bij de bijeenkomsten ontmoeten de partijen elkaar, wisselen kennis en ervaring uit en werken samen aan initiatieven en projecten.
Leden
Het netwerk bestaat uit:
- ondernemers (onder andere uit de visserij- en aquacultuursector)
- de overheid
- onderzoeksinstellingen
- niet-gouvernementele organisaties (NGO’s)
- Topsectoren Energie, Water en Maritiem, Agri en Food
Doelen
De CoP Noordzee wil succesvolle pilots opzetten en daarna uitbreiden. Het gaat om pilots op het gebied van bijvoorbeeld energie, voedsel en natuur. Deze hebben als doel om de bestaande blauwe economie te verduurzamen, bijvoorbeeld de visserij en de scheepvaart.
Ook kijken de partijen hoe nieuwe activiteiten passen op de Noordzee. Het gaat om medegebruik binnen en buiten de windparken.
Meer weten?
Wilt u meer weten over de CoP Noordzee of aansluiten bij dit netwerk? Kijk op het CoP Noordzee platform of stuur een e-mail naar copnoordzee@rvo.nl. De ontwikkeling van de duurzame blauwe economie is onderdeel van het Programma Noordzee 2022 – 2027.
Hoe gaan we in de toekomst goed om met de ruimte op de Noordzee? Kijk mee naar de samenwerking van alle partijen.
Onze Noordzee is een bijzondere zee. Ze is ondiep en voedselrijk en vormt een schakel tussen de grote rivieren en de Atlantische oceaan. Ooit was de Noordzee zelf droog rivierenland. Nu staat het waterpeil hoger, maar de Noordzee is nog steeds te beschouwen als een deel van de Rijn/Maasdelta. Een waardevol natuurlijk systeem waar we zorgvuldig mee om moeten gaan.
Nederland gebruikt haar deel van de Noordzee zeer intensief en dat gaat de komende tijd nog behoorlijk toenemen. Naast visserij zijn er in de Noordzee specifieke functiegebieden aangewezen zoals vaarroutes, zandwinningsgebieden en windparken.
Als je zo kijkt dan denk je: nou ruimte zat. Maar dat is eigenlijk niet het geval. De Noordzee is een van de meest intensief gebruikte zeeen ter wereld. Denk aan visserij, denk aan scheepvaart, denk aan natuur, het is een groot natuurgebied. Maar ook aan olie- en gaswinning, aan zandwinning, militaire oefengebieden, heel veel is er aan de hand. We gaan omschakelen naar duurzame energie in Nederland, daar hebben we heel veel windmolens voor nodig. En de uitdaging voor de komende tijd is: hoe gaan we dit allemaal met elkaar inpassen? Zodat we met zijn allen zeggen: ja, op deze manier klopt het allemaal.
Nieuwe windparken die voor een groot deel van de energievoorziening gaan zorgen, zullen een groter beslag op de ruimte op zee gaan leggen. Daarnaast zijn er plannen voor meer voedselteelt op zee en voor maatregelen die het Noordzee-ecosysteem gezonder en veerkrachtiger gaan maken. Daarin zoeken we een goede balans tussen natuur, voedsel en energie. Samen noemen we dat Duurzame Blauwe Economie of Sustainable Blue Economy.
Bij elkaar betekenen alle opgaven een grote vraag naar ruimte. Door ook op zee Meervoudig Ruimtegebruik toe te passen en functies slim te koppelen, kunnen we de ruimte efficient benutten en bovendien het Noordzee-ecosysteem als geheel versterken. Voor dit Meervoudig Ruimtegebruik zijn de windparken zeer geschikte gebieden. Er worden afspraken gemaakt over de mogelijkheden voor meervoudig gebruik op basis van de 3 grote transities die gaande zijn. Op gebied van Energie, van Voedsel en van Natuur.
Wat je eigenlijk van elkaar vraagt is om natuur inclusief te denken. Dat is een heel ingewikkeld woord, maar eigenlijk houdt het in dat datgene dat je gaat doen, dat je nadenkt over: wat zijn de consequenties voor natuur en hoe kan ik dat met mijn activiteit verminderen, eigenlijk mitigeren dan wel compenseren als dat nodig is. Je merkt dat het belangrijk is dat je daar als Rijk goed in samenwerkt, elkaars belangen onderkent, maar ook met elkaar probeert te verbinden. En vanuit dat beeld ook de samenleving uitdaagt om ook het goede te doen, want uiteindelijk is die zee van ons allemaal.
De energietransitie betekent dat we overschakelen van fossiele naar duurzame energie, voor een groot deel met windparken op de Noordzee. Binnen de parken zijn goede mogelijkheden voor veilig medegebruik.
Als Orsted zijn we al betrokken bij verschillende initiatieven. We onderzoeken welke vormen van meervoudig ruimtegebruik potentieel hebben en hoe je deze kunt combineren met het veilig en constant opereren van een offshore windpark. De eerste stap nemen we al in ons Borssele 1 en 2 project dat we gaan bouwen. Daar gaan we 4 kunstmatige riffen bouwen voor de Atlantische kabeljauw en andere vissoorten. En samen met de universiteit van Wageningen gaan we kijken naar wat de ecologische effecten daarvan zijn.
Voor voedsel willen we overschakelen naar duurzaam en meer lokaal geproduceerd voedsel. Vanuit de voedselrijke Noordzee gaat dit om zeewier, schaal- en schelpdieren en duurzaam gevangen vis. Dit voedsel is goed te produceren binnen de windparken. Wat betreft natuur moeten we vooral zorgvuldiger met de waardevolle Noordzee omgaan. Daarbij moeten we ons beseffen dat we met onze menselijke activiteiten het onderwater ecosysteem ook kunnen versterken. Binnen de windparken zijn hiervoor prima mogelijkheden.
Het groeiend aantal windparken in de Noordzee biedt een unieke mogelijkheid om meerdere activiteiten daar te gaan ontplooien. Zeewierteelt tussen de windturbines met oesterkooien daaronder. En ook rifblokken voor de verankering waar ook schelp- en schaaldieren kunnen groeien. Zeewier is de snelst groeiende biomassa op deze planeet. Dat betekent dat zeewier heel veel CO2 opneemt en heel snel. Dat betekent dat alle toepassingen van zeewier worst-case CO2 neutraal zijn. Dat levert natuurlijk ook een enorme bron op van duurzaam gekweekte grondstoffen.
Om dit meervoudig ruimtegebruik in beeld te brengen zoomen we in op de toekomstig windpark Borssele 1 als fictief voorbeeldgebied. En laten we mogelijke opbouw zien. Allereerst de windturbines, met de ruime veiligheidszone daaromheen. Dan de natuur inclusieve erosiebescherming. Een grid van ballastblokken voor mariene teelten, extra voorzieningen voor nieuwe oesterbanken met daarboven mosselteelt-netten. Een structuur van zeewierteelt-lijnen en lijnen van krabben- en kreeftenkooien.
Door een slimme ruimtelijke opzet blijft het windpark veilig en zitten de windparkbeheerder en de verschillende ondernemers elkaar niet in de weg. Zelfs efficientievoordelen als toezicht of gezamenlijk onderhoud zijn mogelijk. Ook andere functies zoals drijvende zonnepanelen, golfenergie of drijvende visteelt zijn goed in een windpark in te passen. Vooral onder water wordt de synergie en het voordeel voor het Noordzee-ecosysteem duidelijk. De erosiebescherming van de windturbines, het eco-grid van natuur inclusieve ballastblokken en de voorzieningen van de oesters vormen samen een waardevolle nieuwe structuur voor onderwaternatuur. Voor platte oesters en anemonen, Noordzee-krabben en kreeften, maar ook voor kabeljauw, haaien en roggen. Zelfs zeehonden en bruinvissen zijn hier te verwachten.
Deze nieuwe habitat is zodanig rijk dat zelfs passieve visserij op deze soorten economisch haalbaar kan worden. Meervoudig Ruimtegebruik in een natuurlijk, voedselrijk Noordzee-ecosysteem. Als waardevolle schakel tussen rivieren en oceaan. En als vitaal onderdeel van onze kwetsbare planeet Aarde.
Subsidies
Op dit moment hebben we geen subsidies waarmee u kunt investeren in innovaties. Als we deze wel hebben, melden we dat hier. In de Subsidie- en financieringswijzer vindt u alle subsidies.
- Ministerie van Landbouw, Visserij, Voedselzekerheid en Natuur