Alle subsidies voor visserij en aquacultuur

Gepubliceerd op:
6 april 2023
Laatst gecontroleerd op:
21 mei 2024

Er gebeurt veel in de visserij- en aquacultuursector. U kunt een project of investering doen om uw bedrijf te verduurzamen en innoveren. Er zijn subsidies die u bij de uitvoering kunnen helpen. Of als ondersteuning bij uw bedrijfsvoering. Op deze pagina ziet u alle subsidies die wij aanbieden voor de sector.

Verwachte subsidies

Er komen verschillende subsidies aan. Als er meer bekend is leest u dat hier. 

Vernieuwingen in de visserij- en aquacultuurketen

Er komt een subsidie voor projecten om processen in de keten te verbeteren. Het gaat om de afzet en verwerking van visserij- en aquacultuurproducten. Het budget hiervoor is € 1,7 miljoen. We verwachten dat deze subsidie in het 3e  kwartaal van 2024 opengaat.

Sanering garnalenvisserij

Het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit werkt aan een nieuwe saneringsregeling voor de garnalenvissers. Hiervoor is in totaal € 50 miljoen vrijgemaakt. Het voorstel ligt nu bij de Eerste en Tweede Kamer. We verwachten de subsidie op zijn vroegst in 2025.

Subsidies uit het European Maritime Fisheries and Aquaculture Fund (EMFAF)

Gesloten voor aanvragen

Subsidie voor vissers die een innovatief project willen doen. Het project kan ook samen met andere deelnemers worden uitgevoerd.

Gesloten voor aanvragen

Subsidie voor producenten van aquacultuurproducten voor innovatieve projecten. Het project kan ook samen met andere deelnemers worden uitgevoerd.

Gesloten voor aanvragen

Subsidie voor garnalenvissers in Natura 2000-gebieden om te investeren in een SCR-katalysator.

Gesloten voor aanvragen

Subsidie voor vissers die willen investeren in een mosselzaadinvanginstallatie. Hiermee verstoort u de bodem minder dan met traditionele mosselzaadvangsten.

Subsidies uit de Brexit Adjustment Reserve (BAR)

Gesloten voor aanvragen

Subsidie voor vissers die door Brexit inkomsten zijn misgelopen in het eerste kwartaal van 2021.

Gesloten voor aanvragen

Subsidie voor vissers van wie het vaartuig door Brexit in 2021 en/of 2022 stillag.

Gesloten voor aanvragen

Subsidie voor vissers die door de gevolgen van Brexit hun vissersvaartuig willen laten slopen.

Nationale subsidies

Bijna open voor aanvragen

Subsidie voor beroepsvissers op het IJsselmeer die vistuigrechten willen inleveren voor een vergoeding. Het gaat om rechten voor zegens en staande netten.

Gesloten voor aanvragen

Subsidie voor vissers die willen investeren in een installatie voor een vissersvaartuig. Deze zorgt voor minder energieverbruik.

Gesloten voor aanvragen

Tegemoetkoming voor vissers bij hoge bedrijfskosten.

Gesloten voor aanvragen

Subsidie voor samenwerkende mkb-ondernemingen in de visserijsector die een innovatief project uitvoeren voor duurzamere visserij.

Gesloten voor aanvragen

Subsidie voor ondernemers of (onderzoeks-)organisaties die een innovatief project uitvoeren voor duurzamere visserij en aquacultuur.

Belastingvoordeel voor ondernemers die investeren in duurzame vis- en kweektechnieken op de Milieulijst. Het netto-voordeel kan oplopen tot ruim 14%.

Hoe worden de subsidies betaald?

Er zijn verschillende fondsen waaruit de subsidies voor de visserij- en aquacultuursector worden betaald. Ook worden er subsidies nationaal betaald. Op deze pagina's leest u hier meer over.

Het fonds voor het EMFAF was het Europees Fonds voor Maritieme Zaken en Visserij (EFMZV). De oude subsidies daarvan staan niet op deze pagina maar vindt u op Overzicht subsidie EFMZV.

Bent u tevreden over deze pagina?