Handel Nederland - Canada

Laatst gecontroleerd op:
28 juni 2023
Gepubliceerd op:
8 april 2013

Canada behoort tot de 30 belangrijkste exportmarkten van Nederland. Met de handel tussen beide landen zijn jaarlijks miljarden euro’s gemoeid. Deze pagina geeft u meer informatie over de handelsrelatie tussen Nederland en Canada.

Wilt u meer weten over het land Canada, zoals het bruto nationaal product, de staatsvorm of andere demografische gegevens? Bekijk dan onze Factsheet Canada.

Wilt u liever een grafisch overzicht van de handel met Canada? Bekijk dan de grafiek op de website van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

Handelscijfers Nederland - Canada

Totale in- en uitvoer tussen Nederland en Canada

Soort informatie Bedrag Jaartal
Totale uitvoer € 5,4 miljard 2022
Totale invoer € 3,3 miljard 2022

Kijk voor de nieuwste cijfers over de handel tussen Nederland en Canada in de databank Statline van het CBS. Stel de perioden, productgroep (SITC) en het onderwerp in, om de informatie te vinden die u wilt.

Wilt u de laatste 5 jaar overzichtelijk op een rij? Bekijk dan deze link in de databank Statline.

Belangrijkste uitvoerproducten naar Canada

Uitvoer vanuit Nederland naar Canada

Productgroep Bedrag Jaartal
Ruwe aardolie en aardolieproducten € 1,6 miljard 2022
Medicinale en farmaceutische producten € 581 miljoen 2022
Gespecialiseerde machines € 232 miljoen 2022

De gegevens hierboven komen van het CBS. Benieuwd naar de hele lijst van uitvoerproducten? Kijk dan in de Statline-databank van het CBS onder uitvoer van Nederland naar Canada.

Voorlopige exportcijfers

Het CBS publiceert ook voorlopige exportcijfers over het lopende jaar. Onder 'Perioden' selecteert u de maanden waar u de cijfers van wilt bekijken. Let op: het CBS kan deze cijfers later nog aanpassen.

Belangrijkste invoerproducten uit Canada

Invoer vanuit Canada naar Nederland

Productgroep Bedrag Jaartal
Ruwe aardolie en aardolieproducten € 718 miljoen 2022
Non-ferrometalen € 275 miljoen 2022
Anorganische chemische producten € 207 miljoen 2022

De gegevens hierboven komen van het CBS. Benieuwd naar de hele lijst van invoerproducten? Kijk dan in de Statline-databank van het CBS onder invoer uit Canada naar Nederland.

Voorlopige importcijfers

Het CBS publiceert ook voorlopige importcijfers over het lopende jaar. Onder 'Perioden' selecteert u de maanden waar u de voorlopige cijfers van wilt bekijken. Let op: het CBS kan deze cijfers later nog aanpassen.

Handelsinformatie via TradeMap

In TradeMap van het International Trade Centre (ITC) kunt u ook de handelsstromen naar en uit Canada bekijken. Het voordeel is dat u hier ook niet-Nederlandse handelsstromen ziet. Selecteer bovenaan bij 'partner' een ander land dan Nederland. Zo vergelijkt u de Nederlandse cijfers met die van andere landen.

Let op: anders dan het CBS, gebruikt Trademap HS-codes om goederen in te delen in categorieën. Dit is een systeem dat bedrijven en douanes wereldwijd gebruiken. Houd hier bij uw zoekopdracht rekening mee.

Handelsverdrag CETA

CETA is het handelsverdag tussen de Europese Unie en Canada. Het is sinds 2017 (gedeeltelijk) van kracht. CETA bevat afspraken over onder meer de handel in goederen, diensten en investeringen.

Lees meer over CETA en hoe u gebruik kunt maken van de voordelen.

Overzicht handelscijfers

Wilt u liever alles in één overzicht? Het rapport hieronder biedt cijfers over de directe buitenlandse investeringen en een overzicht van import en export.

Handelsbelemmeringen

Ervaart u in het buitenland oneerlijke concurrentie, voorwaarden die uw handel moeilijker maken (handelsbarrières) of maatregelen die de eigen markt beschermen? Meld dit bij het Meldpunt Handelsbelemmeringen.

Meer weten?

Wilt u meer weten over de Canadese economie? Dan kunnen de onderstaande links u verder op weg helpen:

Ontdek uw kansen

Loopt u rond met exportplannen voor Canada? Neem dan contact op met onze adviseurs. Zij denken graag met u mee.

In opdracht van:
  • Ministerie van Buitenlandse Zaken
Bent u tevreden over deze pagina?