Handel Nederland – Italië

Laatst gecontroleerd op:
16 mei 2024
Gepubliceerd op:
8 april 2013

Italië staat steevast in het lijstje van onze belangrijkste handelspartners. Ook in 2022 behoorde het Zuid-Europese land – zowel wat betreft de in- als de uitvoer van producten – weer tot de top 10. De export naar Italië is hoger dan de export naar Spanje en Polen. Op deze pagina vindt u de actuele cijfers over de Nederlands-Italiaanse handel.

Wilt u meer weten over Italië, zoals het bruto nationaal product, de staatsvorm of de demografische gegevens? Bekijk dan onze Factsheet Italië.

Wilt u liever een grafisch overzicht van de handel met Italië? Bekijk dan de grafiek op de website van het Centraal Bureau voor Statistiek (CBS).

Recente economische ontwikkelingen

Economic Forecast van de Europese Commissie

Volgens de Economic Forecast van de Europese Commissie heeft Italië een lichte economische groei gehad in 2023 van bijna 1%. De consumptie (zowel van consumenten als overheid) en de export namen beide toe. Daarnaast wordt flink geïnvesteerd in de verduurzaming van huizen.

Italië heeft in 2023 ook last gehad van inflatie (5,9 %). Lees de hele Economic Forecast (mei 2024) voor een uitgebreide macro-economische analyse.

World Economic Outlook van het Internationaal Monetair Fonds (IMF)

Ook volgens het rapport World Economic Outlook (januari 2024) beleeft Italië een lichte economische groei. Op pagina 6 staat een vergelijking tussen diverse landen. Bekijk alle World Economic Outlooks van het IMF.

Meer weten?

Actuele cijfers over de Italiaanse economie kunt u vinden via de website van het Instituto Nazionale di Statistica (Istat), het Italiaanse Centraal Bureau voor de Statistiek.

Handelscijfers Nederland - Italië

Totale in- en uitvoer tussen Nederland en Italië
Soort informatie Bedrag Jaartal
Totale uitvoer € 32,5 miljard 2023
Totale invoer € 15,8 miljard 2023

Kijk voor de nieuwste cijfers over de handel tussen Nederland en Italië in de databank Statline van het CBS. Stel de perioden, productgroep (SITC) en het onderwerp in, om de informatie te vinden die u wilt.

Wilt u de laatste 5 jaar overzichtelijk op een rij? Bekijk dan deze link in de databank Statline.

Belangrijkste uitvoerproducten naar Italië

Top 5 uitvoer vanuit Nederland naar Italië
Productgroep Bedrag Jaartal
Toestellen voor telecommunicatie € 1,7 miljard 2023
Elektrische apparaten € 1,6 miljard 2023
Diverse fabricaten € 1,5 miljard 2023
Medicinale en farmaceutische producten € 1,4 miljard 2023
Kantoor- en automatische gegevensverwerkende machines € 1,3 miljard 2023

De gegevens hierboven komen van het CBS. Benieuwd naar de hele lijst van uitvoerproducten? Kijk dan in de Statline-databank van het CBS onder uitvoer van Nederland naar Italië.

Voorlopige exportcijfers

Het CBS publiceert ook voorlopige exportcijfers over het lopende jaar. Onder 'Perioden' selecteert u de maanden waar u de cijfers van wilt bekijken. Let op: het CBS kan deze cijfers later nog aanpassen.

Belangrijkste invoerproducten uit Italië

Top 5 invoer vanuit Italië naar Nederland
Productgroep Bedrag Jaartal
Diverse machines € 1,1 miljard 2023
Medicinale en farmaceutische producten € 825 miljoen 2023
Elektrische apparaten € 795 miljoen 2023
Ander vervoermaterieel € 748 miljoen 2023
Kleding en toebehoren € 719 miljoen 2023

De gegevens hierboven komen van het CBS. Benieuwd naar de hele lijst van invoerproducten? Kijk dan in de Statline-databank van het CBS onder invoer uit Italië naar Nederland.

Voorlopige importcijfers

Het CBS publiceert ook voorlopige cijfers over het lopende jaar. Onder 'Perioden' selecteert u de maanden waar u de cijfers van wilt bekijken. Let op: het CBS kan deze cijfers later nog aanpassen.

Handelscijfers via TradeMap

Een andere nuttige bron voor handelscijfers is TradeMap. Deze site wordt beheerd door het International Trade Centre (ITC) van de Verenigde Naties. Voordeel van TradeMap is dat u hier ook inzicht heeft in niet-Nederlandse handelsstromen. Zo kunt u de Nederlandse cijfers vergelijken met die van andere landen.

Let op: anders dan het CBS, maakt Trademap gebruik van het HS-systeem bij het indelen van de goederenstromen. Houd hier rekening mee bij uw zoektocht.

TradeMap heeft een volledig overzicht van handelsstromen naar en uit Italië. Bovenaan bij 'partner' kunt u het exporterende land selecteren.

Meer weten?

Ontdek uw kansen

Wilt u weten of de Italiaanse markt ook voor u interessant is? Neem dan contact op met onze adviseurs.

In opdracht van:
  • Ministerie van Buitenlandse Zaken
Bent u tevreden over deze pagina?