Marmerkreeft als huisdier

Gepubliceerd op:
17 januari 2020
Laatst gecontroleerd op:
21 januari 2020

Houdt u een marmerkreeft als huisdier? Een marmerkreeft is een invasieve uitheemse soort (IUS-soort). Voor het houden gelden regels. Eén van de regels is dat het dier zich niet mag voortplanten. Maar de marmerkreeft plant zichzelf voort. Daarom gelden er extra regels.

3 augustus 2016

Had u uw marmerkreeft al voor 3 augustus 2016? Dan mag u de kreeft als huisdier houden. Want dan valt het dier onder de zogenoemde overgangsregeling.

Meer hierover leest u op de pagina Invasieve exoten.

Dit zijn de regels

Wilt u uw marmerkreeft als huisdier houden? Om te voorkomen dat het dier de natuur beschadigt, houdt u zich aan deze regels:

  • Laat het niet ontsnappen.
  • Houd het in een gesloten omgeving.
  • Zorg dat jongen niet uitgroeien en niet verspreiden in de natuur.

Vernietig eitjes en larven

Heeft uw marmerkreeft eitjes of larven gekregen? U moet ze vernietigen. U mag ze niet houden, weggeven, verkopen of zomaar weggooien. Zorg dat u ze op tijd vernietigt, zodat ze niet uitgroeien. Het moederdier mag u wel houden. Laat u de jongen wel uitgroeien? En krijgt u een controle van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA)? U moet de jongen doden. Of de NVWA neemt de dieren mee. U krijgt ze dan niet meer terug.

Filter het afvalwater

Gooi het afvalwater van uw aquarium nooit zomaar weg. Daar zitten vaak nog eieren, larven en jonge kreeftjes in. Zorg er dus altijd voor dat u deze eerst allemaal verwijdert. Bijvoorbeeld door het water door een filter te gieten. Daarna vernietigt u het afval uit het filter. U kunt het afval bijvoorbeeld bevriezen of koken. Weet u zeker dat alles dood is? Pas dan gooit u het water, het afval en het filter weg.

Toch jongen?

Vindt u het vervelend om de jonge kreeftjes te doden? Zorg ervoor dat eitjes en larven niet uitgroeien. Bijvoorbeeld door vissen in het aquarium te laten zwemmen die de eitjes en larven eten.

Wat is een IUS-soort?

Dat zijn planten en dieren die we niet in onze natuur willen hebben. Ze kunnen schadelijk zijn voor onze natuur. Alle IUS-soorten staan op de Unielijst. Deze lijst staat op de website van de NVWA.

Vragen over de marmerkreeft?

Neem contact met ons op

In opdracht van:
  • Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit
Bent u tevreden over deze pagina?