Geveltuin
Laatst gecontroleerd op:
8 augustus 2024
Gepubliceerd op:
5 april 2024
Een geveltuin is eenvoudig te realiseren door een rij tegels langs de gevel aan de straatkant te verwijderen, en daar (klim)planten in te poten. Zo kan regenwater in de grond infiltreren en wordt biodiversiteit bevorderd.
Indicatieve investeringskosten
€0-€350 per geveltuin
Indicatieve beheer- en onderhoudskosten
Beperkte stijging
Aandachtspunten aanleg
- Voor een effectieve aanleg van geveltuintjes is het aan te raden om de beplanting door de gemeente te laten verzorgen met robuust groen dat past bij de omgeving en onaantrekkelijk is voor ongedierte en huisdieren. Het beheer kan in veel gevallen aan de bewoners of VvE’s overgedragen worden.
- Bij oude huizen met verzakkingen en holle ruimtes onder de fundering kan ongedierte zoals muizen via de wortels van de planten een weg vinden naar deze holle ruimtes, aangelokt door de geur van riolering. Een oplossing hiervoor is om de geveltuin als een plantenbak in te richten, met op de bodem en langs de zijkanten de tegels van het oorspronkelijke trottoir (tot zo’n 20cm diep). Dit voorkomt ook al te veel wildgroei van de planten.
Aandachtspunten beheer
- Afhankelijk van soort groen (vast/eenjarig), jaarlijks beplanten of snoeien.
- Maak afspraken dat planten regelmatig gesnoeid worden, zodat ze het trottoir niet helemaal overgroeien.
- Met het slim spannen van draden kunnen klimplanten over meerdere gevels uitgroeien, wat voor meer koeling van de gevels zorgt en er mooi uitziet.
Klimaatadaptieve maatregel
- Hitte
- Natuurinclusiviteit
- Neerslag
Bronnen
In opdracht van:
- Ministerie van Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening
Bent u tevreden over deze pagina?