Marktrapport Argentinië: kansen in duurzame mijnbouwsector

Laatst gecontroleerd op:
19 december 2022
Gepubliceerd op:
12 december 2022

Werkt u in de duurzame mijnbouwsector? Op deze pagina vindt u een samenvatting van het kansenrapport 'Opportunities in the mining sector in Argentina'. Vraag het Engelstalige rapport aan en lees waar er kansen voor u liggen in de Argentijnse mijnbouwsector.

Duurzame mijnbouwsector in Argentinië

Wist u dat de duurzame mijnbouw een van de snelst groeiende sectoren is in Argentinië? Dit komt doordat de wereldwijde energietransitie zorgt voor een groeiende vraag naar lithium en koper. Deze grondstoffen zijn nodig om bijvoorbeeld windturbines, zonnepanelen en batterijen te maken. Voor Nederlandse bedrijven liggen er volop zakelijke kansen in de Argentijnse mijnbouwsector.

In de buurlanden Chili en Brazilië zijn Nederlandse bedrijven al actief. Zij dragen met hun kennis, techniek en diensten bij aan een veilige en duurzame mijnbouw. Uw afzetmarkt uitbreiden naar Argentinië is dus een logische stap als u al actief bent in de regio.

Veel investeringen

Argentinië investeerde de afgelopen jaren voor bijna € 20 miljard in de mijnbouw, vooral in de lithium- en koperproductie. Daarnaast was de export van deze grondstoffen meer dan € 3 miljard waard dit jaar. Naar verwachting vervijfvoudigt dit in 2030.

De Argentijnse nationale en provinciale overheden willen een duurzame industrie ontwikkelen met minimale gevolgen voor het milieu. Ook willen zij aandacht geven aan efficiënt energieverbruik, zoals hernieuwbare bronnen gebruiken. Daarnaast is de ontwikkeling van de lokale bevolking en economieën een belangrijk doel.

Lithium velden in Argentinie

Rapport 'Opportunities in the mining sector in Argentina'

Voor Argentinië is de mijnbouwindustrie redelijk nieuw. Tot voor kort was hierover weinig informatie beschikbaar. De marktstudie 'Opportunities in the mining sector in Argentina' springt hierop in. Het rapport geeft u een overzicht van de situatie binnen de sector, wat de toekomst brengt en waar de kansen voor u liggen.

Een lokale mijnbouwexpert voerde de marktstudie in het najaar van 2022 uit. Dit gebeurde voor de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO), de Nederlandse ambassade in Buenos Aires en de Netherlands Business Support Office (NBSO) in Cordoba.

Waar liggen de kansen voor de Nederlandse sector?

De meeste kansen liggen in het uit de grond halen van lithium en koper. Op de zoutvlaktes van Salta, Catamarca en Jujuy liggen grote velden met lithium met een waarde van meer dan € 6,4 miljard. De koperwinning levert waarschijnlijk meer dan € 330 miljard op.

Daarnaast zijn er kansen in de volgende sectoren:

  • Water: er is vraag naar kennis en technieken om het waterverbruik te verminderen en de processen circulair te maken.
  • Energietransitie: oplossingen om het energieverbruik te verminderen en gebruik van duurzame energie aan te moedigen.
  • Technisch advies en technologische oplossingen voor bijvoorbeeld de juiste sluiting van mijnen, regelen van interne processen, bouwkundige oplossingen, geofysische diensten en geotechnische diensten.

Vraag direct gratis het marktrapport aan

Het volledige marktrapport gaat uitgebreid in op de kansen in de duurzame mijnbouwsector in Argentinië en hoe u de markt benadert. Vul het formulier in en ontvang het rapport direct gratis in uw mailbox. 

Wij gaan zorgvuldig om met uw persoonsgegevens. Lees meer over ons privacybeleid.
Verplichte velden zijn gemarkeerd met een *

Gratis advies

Onze regio-adviseurs verkennen gratis de Argentijnse markt voor u. Zij geven u graag advies op maat voor zakendoen in Argentinië.

Meer weten?

U vindt een overzicht van de meest kansrijke sectoren in Argentinië op onze pagina Zakelijke kansen in Argentinië.

In opdracht van:
  • Ministerie van Buitenlandse Zaken
Bent u tevreden over deze pagina?