Betalingsverkeer Brazilië

Gepubliceerd op:
4 februari 2019
Laatst gecontroleerd op:
10 maart 2023

Bij zakendoen in Brazilië krijgt u onvermijdelijk te maken met het lokale betalingsverkeer. Wat zijn de meest voorkomende betalingsgewoonten van Brazilië en welke betalingsrisico’s kunt u vermijden? Hieronder gaan we in op deze vragen.

 

  Officiële valuta: de Braziliaanse Real

  De officiële valuta van Brazilië is de real (BRL). Kijk op de website van European Central Bank (ECB) voor de koers van de Braziliaanse Real.

   Gangbare betalingsvormen in Brazilië

   Letter of credit

   De meest voorkomende betalingsvorm in Brazilië is een Letter of Credit (L/C). Een Letter of Credit biedt u meer zekerheid omdat de bank garant staat. Het is een verplichting van de bank van de koper om aan de exporteur een bedrag over te maken. Maar alleen wanneer aan vooraf gestelde voorwaarden is voldaan door de exporteur.
   Kijk voor meer informatie over Letters of Credit op de pagina van EvoFenedex.

   Open account

   Wanneer u als ondernemer een vertrouwensrelatie heeft met uw Braziliaanse zakenpartner, kunt u ook kiezen voor het gebruik van een 'open account'. Bij een 'open account' levert de leverancier en betaalt de afnemer op de overeengekomen betaaldatum. Hier komen geen zekerheidsstellingen en/of documenten aan te pas.

   Vooraf betalen

   Vanwege hoge rentetarieven geven Brazilianen de voorkeur aan vooruitbetaling. Deze methode wordt dan ook veel toegepast, voornamelijk voor kapitaalgoederen.

   Meer informatie over het Braziliaanse betalingssysteem vindt u op de website van de Braziliaanse centrale bank.

    Betalingsgewoonten van consumenten in Brazilië

    Betalen in termijnen

    Vanwege lage creditcardlimieten en een hoge rente, is betalen in termijnen breed geaccepteerd in het hele land. Braziliaanse consumenten zijn gewend om verschillende goederen op deze manier te financieren, zoals: witgoed, vakanties en kleding. 

    Betaling van internetaankopen

    Braziliaanse consumenten betalen voornamelijk met hun creditcard wanneer zij online aankopen doen. Online betalingen (Paypal en Amazon payments) staan op een tweede plek en achteraf betalen staat op de derde plek.

     Betalingsgewoonten B2B in Brazilië

     In Brazilië kunnen bepaalde processen en trends afwijken van wat u gewend bent. Hieronder vindt u betalingsgewoonten die kenmerkend zijn voor Brazilië.

     Kopen op krediet

     Om nieuwe klanten aan te trekken of om bestaande relaties te versterken bieden Braziliaanse bedrijven kopen op krediet aan.

     Te late betalingen

     In Brazilië heeft men te maken met een hoog percentage late betalingen. De meest voorkomende redenen voor late betalingen zijn een tekort aan financiële middelen en de complexiteit van de betalingsprocedure. In een aantal gevallen zijn openstaande rekeningen helemaal niet meer te innen. Dit heeft voornamelijk de maken met faillissementen.

      Betalingsrisico’s in Brazilië

      Twijfel over kredietwaardigheid

      Twijfelt u over de kredietmogelijkheden van het bedrijf waarmee u zakendoet? U kunt ook commerciële kredietbeoordelaars inhuren om inzicht te krijgen in de financiële mogelijkheden van een Braziliaans bedrijf. Lees op evofenedex meer over:
      • het indekken van financiële risico’s via debiteurencontrole
      • vertragingen bij rechtstreekse betalingen.

      Lees op Ondernemersplein meer over het afsluiten van een exportkredietverzekering om uw bedrijf in te dekken tegen risico’s.

       Meer informatie

       Aanvullend advies

       Heeft u na het lezen van deze informatie nog vragen over het betalingsverkeer in Brazilië? Neem dan contact op met onze adviseurs.

       In opdracht van:
       • Ministerie van Buitenlandse Zaken
       Bent u tevreden over deze pagina?