Betalingsverkeer Brazilië

Laatst gecontroleerd op:
27 december 2023
Gepubliceerd op:
4 februari 2019

Bij zakendoen in Brazilië krijgt u onvermijdelijk te maken met het lokale betalingsverkeer. Wat zijn de meest voorkomende betalingsgewoonten van Brazilië en welke betalingsrisico’s kunt u vermijden? Hieronder gaan we in op deze vragen.

Officiële valuta: de Braziliaanse Real

De officiële valuta van Brazilië is de real (BRL). Kijk op de website van European Central Bank (ECB) voor de koers van de Braziliaanse Real.

Gangbare betalingsvormen in Brazilië

Letter of credit

De meest voorkomende betalingsvorm in Brazilië is een Letter of Credit (L/C). Een Letter of Credit biedt u meer zekerheid omdat de bank garant staat. Het is een verplichting van de bank van de koper om aan de exporteur een bedrag over te maken. Maar alleen wanneer aan vooraf gestelde voorwaarden is voldaan door de exporteur.

Open account

Wanneer u als ondernemer een vertrouwensrelatie heeft met uw Braziliaanse zakenpartner, kunt u ook kiezen voor het gebruik van een 'open account'. Bij een 'open account' levert de leverancier en betaalt de afnemer op de overeengekomen betaaldatum. Hier komen geen zekerheidsstellingen en/of documenten aan te pas.

Vooraf betalen

Vanwege hoge rentetarieven geven Brazilianen de voorkeur aan vooruitbetaling. Deze methode wordt dan ook veel toegepast, voornamelijk voor kapitaalgoederen.

Meer informatie over het Braziliaanse betalingssysteem vindt u op de website van de Braziliaanse centrale bank.

Betalingsgewoonten van consumenten in Brazilië

Betalen in termijnen

Vanwege lage creditcardlimieten en een hoge rente, is betalen in termijnen breed geaccepteerd in het hele land. Braziliaanse consumenten zijn gewend om verschillende goederen op deze manier te financieren, zoals: witgoed, vakanties en kleding. 

Betaling van internetaankopen

Braziliaanse consumenten betalen voornamelijk met hun creditcard wanneer zij online aankopen doen. Online betalingen (Paypal en Amazon payments) staan op een tweede plek en achteraf betalen staat op de derde plek.

Betalingsgewoonten B2B in Brazilië

In Brazilië kunnen bepaalde processen en trends afwijken van wat u gewend bent. Hieronder vindt u betalingsgewoonten die kenmerkend zijn voor Brazilië.

Kopen op krediet

Om nieuwe klanten aan te trekken of om bestaande relaties te versterken bieden Braziliaanse bedrijven kopen op krediet aan.

Te late betalingen

In Brazilië heeft men te maken met een hoog percentage late betalingen. De meest voorkomende redenen voor late betalingen zijn een tekort aan financiële middelen en de complexiteit van de betalingsprocedure. In een aantal gevallen zijn openstaande rekeningen helemaal niet meer te innen. Dit heeft voornamelijk de maken met faillissementen.

Betalingsrisico’s in Brazilië

Twijfel over kredietwaardigheid

Twijfelt u over de kredietmogelijkheden van het bedrijf waarmee u zakendoet? U kunt ook commerciële kredietbeoordelaars inhuren om inzicht te krijgen in de financiële mogelijkheden van een Braziliaans bedrijf.

Evofenedex geef u meer informatie over:

  • het indekken van financiële risico’s via debiteurencontrole;
  • vertragingen bij rechtstreekse betalingen.

Het Ondernemersplein geeft u informatie over het afsluiten van een exportkredietverzekering om uw bedrijf in te dekken tegen risico’s.

Meer informatie

Vragen over betalingsverkeer in Brazilië?

Onze adviseurs denken graag met u mee.

In opdracht van:
  • Ministerie van Buitenlandse Zaken
Bent u tevreden over deze pagina?