Handel Nederland - Denemarken

Gepubliceerd op:
8 april 2013
Laatst gecontroleerd op:
28 juni 2023

Nederland en Denemarken liggen dicht bij elkaar, zowel geografisch als op het gebied van cultuur. Het is dan ook niet vreemd dat we veel met Denemarken handelen. Hieronder vindt u de belangrijkste informatie over de Nederlands-Deense handel.

Wilt u meer weten over Denemarken, zoals het bruto nationaal product, de staatsvorm of de demografische gegevens? Bekijk dan onze Factsheet Denemarken.

Wilt u liever een grafisch overzicht van de handel met Denemarken? Bekijk dan de grafiek op de website van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

Recente economische ontwikkelingen

Volgens de Economic Forecast for Denmark (februari 2023) van de Europese Commissie (EC) had Denemarken in 2022 een sterke vraag uit het buitenland, maar een vrij gematigde binnenlandse vraag. De stijgende rente zorgde voor een rem op investeringen. Ook konden huishoudens minder besteden door sterk dalende reële lonen. De Deense economie groeide volgens de EC met 3,8% in 2022. 

De EC verwacht verder dat de binnenlandse vraag in de 1e helft van 2023 niet snel toeneemt. Dit komt onder meer door de stijgende rente. Tegelijk is de kans groot dat de reële lonen verder dalen door de hoge inflatie. Dit remt waarschijnlijk de uitgaven van Denen.

Bekijk alle Economic Forecasts op de website van de EC.

Meer economische rapporten

  • De Denmark economic snapshot (november 2022) geeft u een samenvatting van de economische voorspellingen voor Denemarken. Het rapport is van de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OESO).
  • De World Economic Outlook geeft u een indruk van de economische ontwikkelingen op wereldniveau. Dit rapport is van het Internationaal Monetair Fonds (IMF) en verschijnt regelmatig.

Handelscijfers Nederland - Denemarken

Totale in- en uitvoer Nederland en Denemarken

Soort informatie Bedrag Jaartal
Totale uitvoer € 9,6 miljard 2022
Totale invoer € 7,7 miljard 2022

Kijk voor de nieuwste cijfers over de handel tussen Nederland en Denemarken in de databank Statline van het CBS. Stel de perioden, productgroep (SITC) en het onderwerp in, om de informatie te vinden die u zoekt.

Wilt u de laatste 5 jaar overzichtelijk op een rij? Bekijk dan deze link in de databank Statline.

Belangrijkste uitvoerproducten naar Denemarken

Uitvoer vanuit Nederland naar Denemarken

Productgroep Bedrag Jaartal
Ruwe aardolie en aardolieproducten € 766 miljoen 2022
Toestellen voor telecommunicatie € 627 miljoen 2022
Groenten en fruit € 479 miljoen 2022

De gegevens hierboven komen van het CBS. Benieuwd naar de hele lijst van uitvoerproducten? Kijk dan in de Statline-databank van het CBS onder uitvoer van Nederland naar Denemarken.

Voorlopige exportcijfers

Het CBS publiceert ook voorlopige exportcijfers over het lopende jaar. Onder 'Perioden' selecteert u de maanden waar u de cijfers van wilt bekijken. Let op: het CBS kan deze cijfers later nog aanpassen.

Belangrijkste invoerproducten uit Denemarken

Invoer vanuit Denemarken naar Nederland

Productgroep Bedrag Jaartal
Elektrische energie € 465 miljoen 2022
Kleding en toebehoren € 352 miljoen 2022
Diverse machines € 350 miljoen 2022

De gegevens hierboven komen van het CBS. Benieuwd naar de hele lijst van invoerproducten? Kijk dan in de Statline-databank van het CBS onder invoer uit Denemarken naar Nederland.

Voorlopige importcijfers

Het CBS publiceert ook voorlopige importcijfers over het lopende jaar. Onder 'Perioden' selecteert u de maanden waar u de cijfers van wilt bekijken. Let op: het CBS kan deze cijfers later nog aanpassen.

Handelsinformatie via TradeMap

In TradeMap van het International Trade Centre (ITC) kunt u ook de handelsstromen naar en uit Denemarken bekijken. Het voordeel is dat u hier ook niet-Nederlandse handelsstromen ziet. Selecteer bovenaan bij 'partner' een ander land dan Nederland. Zo vergelijkt u de Nederlandse cijfers met die van andere landen.

Let op: anders dan het CBS, gebruikt Trademap HS-codes om goederen in te delen in categorieën. Dit is een systeem dat bedrijven en douanes wereldwijd gebruiken. Houd hier bij uw zoekopdracht rekening mee.

Overzicht handelscijfers

Wilt u liever alles in één overzicht? Het rapport hieronder biedt cijfers over de directe buitenlandse investeringen en een overzicht van de import en export.

Handelsbelemmeringen binnen de EU? Dan naar SOLVIT

Misschien ervaart u binnen de EU handelsbelemmeringen omdat de Europese regels niet goed worden nageleefd. Het kan bijvoorbeeld voorkomen dat een overheidsinstantie zich niet houdt aan de regels van de interne markt. Dit kunt u melden bij SOLVIT.

Ervaart u in het buitenland oneerlijke concurrentie, voorwaarden die uw handel moeilijker maken (handelsbarrières) of maatregelen die de eigen markt beschermen? Meld dit bij het Meldpunt Handelsbelemmeringen.

Meer weten?

Ontdek uw kansen

Wilt u weten of de Deense markt ook voor u interessant is? Neem dan contact op met onze adviseurs.

In opdracht van:
  • Ministerie van Buitenlandse Zaken
Bent u tevreden over deze pagina?