Handel Nederland - Denemarken

Gepubliceerd op:
8 april 2013
Laatst gecontroleerd op:
4 augustus 2021

Nederland en Denemarken liggen dicht bij elkaar, zowel geografisch als op het gebied van cultuur. Het is dan ook niet vreemd dat we veel met Denemarken handelen. Hieronder vindt u de belangrijkste gegevens wat betreft de Nederlands-Deense handel.

Wilt u meer weten over het land Denemarken, zoals het bruto nationaal product, de staatsvorm of andere demografische gegevens? Bekijk dan onze Factsheet Denemarken

Of ziet u zakelijke kansen op de Deense markt? En wilt u graag met iemand sparren over uw plannen? Neem dan contact op met een van onze adviseurs. Zij kunnen gratis met u de markt verkennen of een landenvergelijking voor u maken.

  Handelscijfers Nederland - Denemarken

  Totale in- en uitvoer Nederland en Denemarken

  Soort informatie Bedrag Jaartal
  Totale uitvoer naar Denemarken € 6,5 miljard 2020
  Totale invoer uit Denemarken € 4,7 miljard 2020
  Handelsbalans (positief/negatief) € 1,7 miljard (+) 2020

  Kijk voor de meest recente cijfers over de handel tussen Nederland en Denemarken in de databank Statline van het CBS. Stel de perioden, productgroep (SITC) en het onderwerp in, om de informatie te vinden die u wilt.

  De coronacrisis en de handel met Denemarken

  Wilt u weten wat de gevolgen van de coronacrisis zijn op de handel met Denemarken? De rapporten hieronder geven u een beeld van de ontwikkelingen en voorspellingen.

  Rapport van de Europese Commissie

  De Economic forecast for Denmark van de Europese Commissie (EC) van juli 2021 vermeldt dat Denemarken vorig jaar te maken had met een krimp van het bruto binnenlands product met 2,7%. Het rapport voorziet in 2021 een groei van 3%.

  Deze relatief gunstige cijfers dankt Denemarken volgens het rapport deels aan het overheidsbeleid aan het begin van de pandemie. Hierdoor bleef de Denen lang een lockdown bespaard en bleef de consumptie op peil. In het 1e kwartaal van 2021 werden wel maatregelen aangescherpt in verband met de 2e golf van coronabesmettingen. Dit leidde tot een krimp van de consumptie. De consumptie trok in het 2e kwartaal weer aan.

  Andere economische rapporten over de gevolgen van de coronacrisis

  De Denmark economic snapshot van de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OESO) van mei 2021 geeft u een samenvatting van de economische voorspellingen voor Denemarken.

  Het rapport World Economic Outlook van het Internationaal Monetair Fonds (IMF) uit januari 2021 geeft u een indruk van de gevolgen van de coronacrisis voor de wereldhandel. Let op: de economische ontwikkelingen gaan snel. Houd de website van het IMF in de gaten voor nieuwe rapportages over dit onderwerp.

  Meer weten?

  Bij het Deense statistiekenbureau vindt u de meest actuele cijfers over de Deense economie en de invloed van de coronacrisis hierop. Op de website van het Deense ministerie van Financiën vindt u een Engelstalig economisch overzicht uit december 2020. Daarin is er ruim aandacht voor de economische gevolgen van de coronacrisis.

  Belangrijkste uitvoerproducten naar Denemarken

  Export van Nederland naar Denemarken

  Productgroep Bedrag Jaartal
  Telecomtoestellen € 538 miljoen 2020
  Groenten en fruit € 462 miljoen 2020
  Diverse fabricaten € 375 miljoen 2020

  De bovenstaande gegevens zijn afkomstig van het CBS. Wilt u de hele lijst van exportproducten naar Denemarken bekijken? Kijk dan in de Statline-databank van het CBS onder uitvoer van Nederland naar Denemarken.

  Voorlopige exportcijfers

  Het CBS publiceert ook voorlopige exportcijfers over het lopende jaar. Onder 'Perioden' kunt de maanden selecteren waar u de voorlopige cijfers van wilt inzien. Let op: deze gegevens kunnen op een later moment aangepast worden.

  Belangrijkste invoerproducten uit Denemarken

  Invoer van Denemarken naar Nederland

  Productgroep Bedrag Jaartal
  Generatoren en motoren € 476 miljoen 2020
  Medicinale en farmaceutische producten € 320 miljoen 2020
  Diverse machines € 297 miljoen 2020

  De bovenstaande gegevens zijn afkomstig van het CBS. Wilt u de hele lijst van invoerproducten uit Denemarken bekijken? Kijk dan in de Statline-databank van het CBS onder Invoer van Denemarken naar Nederland.

  Voorlopige invoercijfers

  Het CBS publiceert ook voorlopige importcijfers over het lopende jaar. Onder 'Perioden' kunt u de maanden selecteren waar u de voorlopige cijfers van wilt inzien. Let op: deze cijfers kunnen op een later moment aangepast worden.

  Handelsinformatie via TradeMap

  Een andere nuttige bron voor handelscijfers is TradeMap. Deze site wordt beheerd door het International Trade Centre (ITC) van de Verenigde Naties. Voordeel van TradeMap is dat u hier ook inzicht krijgt in niet-Nederlandse handelsstromen. Zo kunt u de Nederlandse cijfers vergelijken met die van andere landen.

  Let op: anders dan het CBS, maakt Trademap gebruik van het HS-systeem voor het indelen van de goederenstromen. Hou hier rekening mee bij uw zoekopdracht.

  TradeMap heeft een volledig overzicht van de handelsstromen naar en uit Denemarken. Bovenaan bij 'partner' kunt u het exporterende land selecteren.

  Overzicht handelscijfers

  Wilt u liever alles in één overzicht? Het rapport hieronder biedt cijfers over de directe buitenlandse investeringen en een overzicht van de import en export.

  Handelsbelemmeringen

  Ervaart u in het buitenland oneerlijke concurrentie, voorwaarden die uw handel moeilijker maken (handelsbarrières) of maatregelen die de eigen markt beschermen? Meld dit bij het Meldpunt Handelsbelemmeringen.

  Meer weten?

  Benieuwd naar uw exportmogelijkheden?

  Onze adviseurs helpen u gratis verder.

  In opdracht van:
  • Ministerie van Buitenlandse Zaken
  Bent u tevreden over deze pagina?