Handel Nederland - Denemarken

Gepubliceerd op:
8 april 2013
Laatst gecontroleerd op:
19 maart 2024

Nederland en Denemarken liggen dicht bij elkaar, zowel geografisch als op het gebied van cultuur. Het is dan ook niet vreemd dat we veel met Denemarken handelen. Hieronder vindt u de belangrijkste informatie over de Nederlands-Deense handel.

Wilt u meer weten over Denemarken, zoals het bruto nationaal product, de staatsvorm of de demografische gegevens? Bekijk dan onze Factsheet Denemarken.

Wilt u liever een grafisch overzicht van de handel met Denemarken? Bekijk dan de grafiek op de website van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

Recente economische ontwikkelingen

Volgens de Economic Forecast for Denmark (februari 2024) van de Europese Commissie (EC), groeide de Deense economie in 2023 met een magere 0,6%. De winst was te danken aan sterke exportcijfers, vooral de farmaceutische sector deed het goed. Daartegenover stond een vermindering van de koopkracht van Deense consumenten en tegenvallende investeringen. 

De EC verwacht een groei van bijna 1% voor heel 2024. Geholpen door hogere lonen en lagere inflatie, zullen Deense consumenten meer gaan uitgeven. Ook zullen lagere rente, hogere investeringen en een hogere overheidsconsumptie bijdragen aan het economisch herstel. 

Bekijk alle Economic Forecasts op de website van de EC.

Rapport van de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OESO)

De Denmark economic snapshot geeft een aantal keer per jaar een overzicht van economische ontwikkelingen in Denemarken. Ook vat de snapshot economische verwachtingen voor Denemarken samen. Het rapport is van de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OESO).

Handelscijfers Nederland - Denemarken

Totale in- en uitvoer Nederland en Denemarken
Soort informatie Bedrag Jaartal
Totale uitvoer € 9,9 miljard 2023
Totale invoer € 8,1 miljard 2023

Kijk voor de nieuwste cijfers over de handel tussen Nederland en Denemarken in de databank Statline van het CBS. Stel de perioden, productgroep (SITC) en het onderwerp in, om de informatie te vinden die u zoekt.

Bekijk de cijfers van de laatste 5 jaar overzichtelijk op een rij, in de Statline-databank.

Belangrijkste uitvoerproducten naar Denemarken

Uitvoer vanuit Nederland naar Denemarken
Productgroep Bedrag Jaartal
Toestellen voor telecommunicatie € 622 miljoen 2023
Groenten en fruit € 529 miljoen 2023
Elektrische apparaten € 466 miljoen 2023

De gegevens hierboven komen van het CBS. Benieuwd naar de hele lijst van uitvoerproducten? Kijk dan in de Statline-databank van het CBS onder uitvoer van Nederland naar Denemarken. Het CBS publiceert ook voorlopige exportcijfers over het lopende jaar. Selecteer onder 'Perioden' de periode waarvan u de cijfers wilt bekijken. Let op: het CBS kan deze cijfers later nog aanpassen.

Belangrijkste invoerproducten uit Denemarken

Invoer vanuit Denemarken naar Nederland
Productgroep Bedrag Jaartal
Medicinale en farmaceutische producten € 1,1 miljard 2023
Ruwe aardolie en aardolieproducten € 809 miljoen 2023
Voertuigen voor wegvervoer € 393 miljoen 2023

De gegevens hierboven komen van het CBS. Benieuwd naar de hele lijst van invoerproducten? Kijk dan in de Statline-databank van het CBS onder invoer uit Denemarken naar Nederland. Het CBS publiceert ook voorlopige importcijfers over het lopende jaar. Selecteer onder 'Perioden' de periode waarvan u de cijfers wilt bekijken. Let op: het CBS kan deze cijfers later nog aanpassen.

Handelsinformatie via TradeMap

In TradeMap van het International Trade Centre (ITC) kunt u ook de handelsstromen naar en uit Denemarken bekijken. Het voordeel is dat u hier ook niet-Nederlandse handelsstromen ziet. Selecteer bovenaan bij 'partner' een ander land dan Nederland. Zo vergelijkt u de Nederlandse cijfers met die van andere landen.

Let op: anders dan het CBS, gebruikt Trademap HS-codes om goederen in te delen in categorieën. Dit is een systeem dat bedrijven en douanes wereldwijd gebruiken. Houd hier bij uw zoekopdracht rekening mee.

Meer weten?

  • De Verenigde Naties biedt statistieken over de economie van Denemarken.

Ontdek uw kansen!

Wilt u weten of de Deense markt ook voor u interessant is? Neem dan contact op met onze adviseurs.

In opdracht van:
  • Ministerie van Buitenlandse Zaken
Bent u tevreden over deze pagina?