Betalingsverkeer India

Gepubliceerd op:
11 augustus 2015
Laatst gecontroleerd op:
3 augustus 2020

Bij het zakendoen in India krijgt u onvermijdelijk te maken met het lokale betalingsverkeer. Wat zijn de meest voorkomende betalingsgewoonten van India en welke betalingsrisico’s kunt u vermijden? Hieronder gaan we in op deze vragen.

  Officiële valuta: de roepie

  De officiële Indiase valuta is de %IN-field_fs_munteenheid% (%IN-field_fs_valuta_code%). Banken zijn gemachtigd om voor importeurs van goederen en diensten vreemde valuta om te wisselen voor roepies.

  Kijk op de website van European Central Bank (ECB) voor de koers van de roepie.

   Meest voorkomende betalingsvormen in India

   Letter of Credit

   De meest voorkomende manier van betalingen doen in India is een betaling via een letter of credit (een documentair krediet). Bij een L/C staat de bank van het bedrijf waarmee u handelt garant voor de betaling. L/C’s zijn doorgaans 3 tot 6 maanden geldig, afhankelijk van de voorwaarden van de overeenkomst. Op de website van ondernemersorganisatie evofenedex leest u hoe de Letter of Credit in de praktijk werkt.

   Documentair incasso

   Ook documentaire incasso’s zijn gangbaar in India. Lees op evofenedex wat u kunt verwachten als u zich laat betalen via een documentair incasso. De afnemer krijgt de goederen dan pas na betaling.

   Vooraf betalen

   U kunt ook uw afnemer vragen om vooraf een volledige betaling te doen. Dat kan een goed idee zijn bij de eerste transacties van een nieuwe zakenpartner.

   Heeft u twijfels over wat voor u de beste werkwijze is en wilt u over dit onderwerp van gedachten wisselen met een adviseur van RVO? Neem dan contact op om een gratis adviesgesprek in te plannen met een van onze adviseurs.

    De betalingsgewoonten in India

    Liever cash dan krediet

    In India heeft men liever cashbetalingen dan betalingen via krediet. Dat geldt ook voor B2B: Indiase leveranciers verkopen eerder op basis van cash aan hun B2B-klanten dan op kredietvoorwaarden.

    Indiase bedrijven gebruiken de betalingen op krediet bovendien vaker voor binnenlandse klanten dan voor buitenlandse klanten. Voor Indiase ondernemers is de veiligheid van betalingen een belangrijk punt.

    Late betalingen

    Late betalingen zijn normaal in India. India heeft meer vertraging in betalingen van B2B-facturen dan de rest van de regio. Het gemiddelde van Zuidoost-Azië ligt op 44% te laat betaalde facturen. In India ligt dat percentage op 55%.

    Atradius geeft in de Payment Practices Barometer van India meer informatie over de betalingsgewoonten.

     Betalingsrisico’s in India

     Grillige wisselkoersen

     De grilligheid van wisselkoersen kunnen voor u een betalingsrisico vormen. Overweeg goed van te voren goed in welke valuta u een contract afsluit. Win ook eventueel deskundig financieel advies in over effecten van de wisselkoersen op uw handel.

     Betalen met cheques

     Let op als er betaald wordt met cheques. Die zijn niet altijd inwisselbaar bij een Nederlandse bankrekening. Een bankcheque geeft de ontvanger sowieso een grotere zekerheid dan een privécheque.

     Twijfel over kredietwaardigheid

     Twijfelt u over de kredietmogelijkheden van het bedrijf waarmee u zakendoet? U kunt ook commerciële kredietbeoordelaars inhuren om inzicht te krijgen in de financiële mogelijkheden van een Indiaas bedrijf. Lees op evofenedex meer over:

     Lees op Ondernemersplein.nl meer over het afsluiten van een exportkredietverzekering om uw bedrijf in te dekken tegen risico’s.

      Meer informatie

      Heeft u na het lezen van deze informatie nog vragen over het betalingsverkeer in India? Neem dan contact op met onze adviseurs.

      In opdracht van:
      • Ministerie van Buitenlandse Zaken
      Bent u tevreden over deze pagina?