Betalingsverkeer Marokko

Gepubliceerd op:
13 april 2016
Laatst gecontroleerd op:
19 april 2021

Bij het zakendoen in Marokko krijgt u onvermijdelijk te maken met het lokale betalingsverkeer. Wat zijn de meest voorkomende betalingsgewoonten van Marokko en welke betalingsrisico’s kunt u vermijden? Hieronder gaan we in op deze vragen.

Onze informatie is met zorg samengesteld, maar houdt nog geen rekening met de volledige impact van de coronacrisis. Wanneer we meer informatie hebben, passen wij de tekst aan. Heeft u vragen of opmerkingen? Neem contact met ons op.

Officiële valuta

De officiële valuta van Marokko is de Marokkaanse dirham, (MAD).

Betalingen

U kunt voor betalingen gebruikmaken van standaard internationale betalingsvormen, zoals een Letter of Credit (L/C) of Documents against Payment (D/P). In de meeste gevallen kunt u de valuta van betaling vrij kiezen. Aanbetalen mag, tot 30% van de totale goederenwaarde. De aanbetaling moet op de factuur staan. Vooruitbetalen mag ook, zolang de totale waarde niet meer is dan 100.000 Marokkaanse Dirham (MAD). Er gelden andere grenzen voor producten en grondstoffen die niet bestemd zijn voor het vrije goederenverkeer.

Op de website van ondernemersorganisatie evofenedex leest u hoe de Letter of Credit en een documentair incasso in de praktijk werken.

Bankrekening

Buitenlanders kunnen in Marokko onder meer de onderstaande bankrekeningen openen.

Rekening in buitenlandse deviezen

U kunt op deze rekening (laten) storten vanuit het buitenland, door middel van cheques of elke andere vorm van buitenlandse deviezen. Ook mag u bedragen vrij debiteren voor overdracht van deviezen naar het buitenland.

Convertibele dirhamrekening

U kunt deze rekening gebruiken voor de aankoop van dirhambedragen (door de verkoop van buitenlandse deviezen), voor betalingen in Marokko, voor de aankoop van deviezen en voor de overdracht tussen rekeningen in convertibele dirham.

Wilt u meer weten? Bekijk de Franstalige informatie op de website van het Office de Changes van de Marokkaanse overheid. Het Office de Changes valt onder het Marokkaanse Ministerie van Financiën. De taak is om regels uit te vaardigen met betrekking tot valutatransacties met het buitenland en de controle van de naleving ervan. Het Office de Changes houdt ook toezicht op het deviezenverkeer.

Betalingsrisico's

Evofenedex waarschuwt voor betalingsrisico’s, zoals:

Meer weten?

Via Access2Markets (kopje 'Currency and payments') vindt u meer informatie over betalingen doen in Marokko. (Vul eerst uw HS-code en het land in.) Bent u nog niet bekend met Access2Markets of HS-codes? Lees dan eerst onze gids over Exporteren buiten de EU: Access2Markets.

Heeft u na het lezen van deze informatie nog vragen? Onze adviseurs denken graag met u mee.

In opdracht van:
  • Ministerie van Buitenlandse Zaken
Bent u tevreden over deze pagina?