Marktrapport Oekraïne: kansen in de precisielandbouw

Gepubliceerd op:
17 november 2021
Laatst gecontroleerd op:
22 mei 2024

De oorlog in Oekraïne heeft enorme invloed op de landbouw in het land. Dit rapport uit 2021 geeft een beeld van de ontwikkelingen in de Oekraïense precisielandbouw vlak voor de oorlog. Op deze pagina vindt u de samenvatting. Vraag het volledige rapport gratis aan via het formulier op deze pagina.

Let op: niet alle informatie uit het rapport is meer actueel. Wel geeft het houvast wanneer u in Oekraïne wilt zakendoen. Bijvoorbeeld in het kader van de wederopbouw.

In opdracht van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) en de Nederlandse LNV-raad in Kyiv (Kiev) voerde de Ukrainian Agribusiness Club (UCAB) in 2021 een studie uit naar de belangrijkste trends en toepassingen van technologieën in de precisielandbouw. Deze studie beantwoordt de volgende vragen: 

 • Hoe is de Oekraïense landbouwsector georganiseerd?
 • Wie zijn de belangrijkste spelers en met welke uitdagingen krijgen ze te maken?
 • Welke partijen introduceren digitale technologieën bij producentengroepen?
 • Welke technieken worden door welk soort ondernemingen toegepast en waarvoor? Hoe goed zijn ze geografisch verspreid?
 • Hoe bereiken leveranciers van deze technologieën de afnemers?
 • Wat zijn de kansen en uitdagingen voor Nederlandse bedrijven op de Oekraïense markt?
 • Met welke wetgeving en certificering moeten Nederlandse ondernemers rekening houden?

Achtergrond van de precisielandbouw in Oekraïne

Oekraïne is een belangrijke exporteur van landbouwproducten en levensmiddelen. In 2021 werd van alle producten die het land produceerde, twee derde naar 175 verschillende landen geëxporteerd. Om de exportmarkt verder te laten groeien, was de landbouwsector volop in ontwikkeling. Veranderingen in het bestaande landbouwbeleid en de infrastructuur werden ingezet om de sector te moderniseren en verduurzamen. Zo werd de Oekraïense grondmarkt opengesteld. Ook werd er hard gewerkt om aan de voorwaarden van de EU Green Deal-overeenkomsten te voldoen.

Benodigde procesverbeteringen

Er zijn procesverbeteringen nodig rondom irrigatie- en bodembeheer, het monitoren van de beschikbare landbouwvoorraden, watertekort en bodemdegradatie. Op die manier kan er beter worden ingespeeld op klimaatuitdagingen zoals temperatuurstijging. Ook kampt Oekraïne met een groeiend tekort aan arbeidskrachten. Deze ontwikkelingen bieden volop kansen voor Nederlandse ondernemers die innovatieve toepassingen, technologieën en totaaloplossingen bieden.

Focus op vollegrondsgewassen

Het onderzoek richt zich op technologieën die worden gebruikt bij de productie van vollegrondsgewassen. Denk hierbij aan technologieën voor:

 • bemesting
 • bodemvoorbereiding
 • gps
 • gewasbescherming
 • ICT en robotisering
 • oogsten
 • sensortechnologie
 • waterbeheer

Kansen voor Nederlandse bedrijven in Oekraïne

De Ukrainian Agribusiness Club (UCAB) heeft de kansen voor precisielandbouw bij kleine, middelgrote en grote bedrijven per regio onderzocht. Grote landbouwbedrijven (10.000 ha of meer) hebben vaak hun eigen innovatie-afdelingen. Kleine landbouwbedrijven daarentegen, zijn minder ver in de ontwikkeling en toepassing van geavanceerde digitale technologieën.

Elektronische apparatuur

Uit het rapport blijkt dat middelgrote tot grote bedrijven al veel elektronische apparatuur gebruiken. Voorbeelden hiervan zijn landkaarten, satellietbeelden, gps-trackers en brandstofcontrolesensoren. Slechts 1 op de 3 kleinere bedrijven beschikt over zulke apparatuur. Boeren richten zich nog steeds vooral op meteorologische gegevens en meteorologische stations. Deze zijn het eigendom van of worden geleverd door consultants.

Drones en voorspellingsprogramma's

Er is een groeimarkt voor drones. Waar 86% van de grote bedrijven al drones gebruikt, geldt dit voor nog geen 10% van de kleinere spelers. Ook programma's voor het voorspellen van plagen en ziekten worden nog maar door een klein deel van de bedrijven gebruikt.

Zakendoen en de wederopbouw

De oorlog in Oekraïne heeft het zakendoen er ingrijpend veranderd. Bekijk hoe u zakelijk kunt meehelpen met de wederopbouw.

Tips voor de Oekraïense precisielandbouw

1.  Leer de Oekraïense cultuur goed kennen

Om de markt succesvol te betreden, is kennis van de unieke cultuur en van de bedrijfsprocessen in Oekraïne vereist. Goede banden onderhouden met relevante spelers is de belangrijkste succesfactor.

Bekijk onze tips voor de Oekraïense zakencultuur

2. Neem deel aan evenementen

Meedoen aan internationale beurzen en handelsmissies kan een eerste springplank zijn naar de Oekraïense precisielandbouw. Goede voorbeelden zijn de Regional Field Days en nationale ICT-landbouwbeurzen zoals Agrocomplex.

3. Zorg voor zichtbaarheid

Publicaties in thematische innovatieve catalogi maken uw bedrijf beter vindbaar.

4. Neem contact op met de LNV-raad

De Nederlandse LNV-raad in Kyiv kan u verder helpen. Deze raad bevordert de verbinding tussen de Nederlandse en Oekraïense landbouw, voedsel- en agribusiness, visserij en natuur. Ook stimuleert ze de samenwerking tussen Nederlandse en Oekraïense landbouw-, onderwijs- en onderzoeksinstituten.

Vraag gratis het volledige rapport aan

Het volledige marktrapport gaat uitgebreid in op de kansen in deze sector en hoe u de markt kunt benaderen. Vul het formulier in en ontvang het marktrapport direct in uw mailbox. 

Wij gaan zorgvuldig om met uw persoonsgegevens. Lees meer over ons privacybeleid.
Verplichte velden zijn gemarkeerd met een *

In opdracht van:
 • Ministerie van Buitenlandse Zaken
Bent u tevreden over deze pagina?