Handel Nederland - Oostenrijk

Gepubliceerd op:
4 september 2012
Laatst gecontroleerd op:
12 januari 2021

De handel tussen Nederland en Oostenrijk neemt al geruime tijd toe. De afgelopen 5 jaar is de totale handel met zo'n 33% toegenomen: van € 6,9 miljard in 2013, naar € 9,2 miljard in 2018. In 2019 stagneerde de groei voor het eerst iets met een totale handel van € 9,3 miljard. We voeren daarbij meer uit naar Oostenrijk dan we vanuit het land invoeren. Meer weten? Hieronder vindt u de belangrijkste cijfers.

Wilt u meer weten over het land Oostenrijk, zoals het bruto nationaal product, de staatsvorm of andere demografische gegevens? Bekijk dan onze Factsheet Oostenrijk.

Of ziet u zakelijke kansen op de Oostenrijkse markt? En wilt u graag met iemand sparren over uw plannen? Neem dan contact op met een van onze adviseurs. Zij kunnen gratis met u de markt verkennen of een landenvergelijking voor u maken.

 

 

  Handelscijfers Nederland - Oostenrijk

  Totale in- en uitvoer tussen Nederland en Oostenrijk

  Soort informatie Bedrag Jaartal
  Totale uitvoer € 5,7 miljard 2020
  Totale invoer € 2,8 miljard 2020
  Handelsbalans (positief/negatief) € 2,8 miljard (+) 2020

  Kijk voor de meest recente cijfers over de handel tussen Nederland en Oostenrijk in de databank Statline van het CBS. Stel de perioden, productgroep (SITC) en het onderwerp in, om de informatie te vinden die u wilt.

  Effect coronacrisis op handel met Oostenrijk

  Er is nog veel onduidelijk over de gevolgen van de coronacrisis op de handel met Oostenrijk. De coronacrisis heeft gevolgen voor de hele wereldhandel, dus ook voor de Nederlandse handel met Oostenrijk.

  Economische gevolgen

  De COVID-19-pandemie en de daarmee samenhangende maatregelen leidden tot een sterke economische krimp in de eerste helft van 2020. Vooral de dienstensector had het zwaar, met name het toerisme.

  De inperkingsmaatregelen troffen de Oostenrijkse economie hard in de eerste helft van 2020. Na een daling van het bbp met 2,5% in het eerste kwartaal, daalde het in het tweede kwartaal met 12,1%. In 2021 herstelt het bbp naar verwachting met ongeveer 4%, gevolgd door een verwachte stijging van zo'n 2,5% in 2022.

  Belangrijkste uitvoerproducten naar Oostenrijk

  Uitvoer vanuit Nederland naar Oostenrijk

  Productgroep Bedrag Jaartal
  Medicinale en farmaceutische producten € 521 miljoen 2020
  Voertuigen voor wegvervoer € 371 miljoen 2020
  Groenten en fruit € 366 miljoen 2020

  De gegevens hierboven komen van het CBS. Wilt u de hele lijst van uitvoerproducten naar Oostenrijk bekijken? Kijk dan in de Statline-databank van het CBS onder uitvoer van Nederland naar Oostenrijk.

  Voorlopige exportcijfers

  Het CBS publiceert ook voorlopige exportcijfers over het lopende jaar. Onder 'Perioden' selecteert u de maanden waar u de cijfers van wilt bekijken. Let op: deze gegevens kunnen op een later moment aangepast worden.

  Belangrijkste invoerproducten uit Oostenrijk

  Invoer vanuit Oostenrijk naar Nederland

  Productgroep Bedrag Jaartal
  Generatoren en motoren € 248 miljoen 2020
  Medicinale en farmaceutische producten € 195 miljoen 2020
  Diverse machines € 168 miljoen 2020

  De gegevens hierboven komen van het CBS. Wilt u de hele lijst van invoerproducten uit Oostenrijk bekijken? Kijk dan in de Statline-databank van het CBS onder invoer uit Oostenrijk naar Nederland.

  Voorlopige importcijfers

  Het CBS publiceert ook voorlopige importcijfers over het lopende jaar. Onder 'Perioden' selecteert u de maanden waar u de cijfers van wilt bekijken. Let op: deze gegevens kunnen op een later moment aangepast worden.

  Handelsinformatie via TradeMap

  Een andere nuttige bron voor handelscijfers is TradeMap. Deze site wordt beheerd door het International Trade Centre (ITC) van de Verenigde Naties. Voordeel van TradeMap is dat u hier ook inzicht krijgt in niet-Nederlandse handelsstromen. Zo kunt u de Nederlandse cijfers vergelijken met die van andere landen.

  Let op: anders dan het CBS maakt Trademap gebruik van het HS-systeem voor het indelen van de goederenstromen. Hou hier rekening mee bij uw zoekopdracht.

  TradeMap heeft een volledig overzicht van de handelsstromen naar en uit Oostenrijk. Bovenaan bij 'partner' kunt u het exporterende land selecteren.

  Ervaart u in het buitenland oneerlijke concurrentie, voorwaarden die uw handel moeilijker maken (handelsbarrières) of maatregelen die de eigen markt beschermen? Meld dit bij het Meldpunt Handelsbelemmeringen.

  Overzicht handelscijfers

  Wilt u liever alles in één overzicht? Het rapport hieronder biedt cijfers over de directe buitenlandse investeringen en een overzicht van de import en export.

  Meer weten?

  In opdracht van:
  • Ministerie van Buitenlandse Zaken
  Bent u tevreden over deze pagina?