Zakelijke kansen in Oostenrijk
Veel Nederlandse ondernemers zijn al met succes actief op de Oostenrijkse markt. Denkt u na over de stap naar Oostenrijk? Wij zetten een aantal kansrijke sectoren op een rij. Ook vertellen we iets over aanbestedingen en MVO.
Heeft u na het lezen van deze pagina ook uw kansen in Oostenrijk onderzoeken? En heeft u daar vragen over? Onze adviseurs helpen u graag verder. Neem contact met ons op.
Creatieve industrie
Mode en design
In Oostenrijk is 'Dutch Design' zeer bekend en geliefd. De conceptuele benadering van design en de minimalistische stijl van Nederlandse designers spreekt de Oostenrijkers aan. En dat heeft voor succes gezorgd. De afgelopen jaren hebben Nederlandse designers bijvoorbeeld deelgenomen aan de Vienna Fashion Week en de Blickfang Vienna Fair.
Life sciences and health
Chemische industrie
De chemische industrie is een van de belangrijkste sectoren van de Oostenrijkse economie. Verspreid over bijna 240 bedrijven biedt de sector werk aan meer dan 47.000 mensen en levert het zo'n 13% van de totale industriële productie. De jaarlijkse omzet ligt zo rond € 18 miljard. De sector richt zich sterk op verduurzaming, met als doel in 2040 klimaatneutraal te zijn. Op de website van de European Chemical Industry Council leest u meer over de chemie-industrie in Oostenrijk.
Life sciences
Oostenrijk heeft ook een enorme life sciences sector. Meer informatie is te vinden op de site van Life Sciences Austria.
Logistiek
(e)Mobiliteit & automotive
De Oostenrijkse economie is nauw verweven met die van Duitsland. Logischerwijs speelt de mobiliteits- en auto-industrie dan ook een grote rol in Oostenrijk. 1 op de 9 Oostenrijkers werkt in de automotive sector. Het land is vooral sterk in het maken van onderdelen en het assembleren. Bijna 90% van die productie is bedoeld voor buitenlandse markten.
Oostenrijk wil in het jaar 2040 klimaatneutraal zijn. Hierdoor komen er veel kansen in de duurzame mobiliteits- en auto-industrie, bijvoorbeeld op het gebied van elektrische vervoermiddelen.
Aanbestedingen, subsidies en financiering
Kansrijke aanbestedingen
Internationale organisaties zoals de European Bank for Reconstruction and Development (EBRD) en de Europese Commissie geven jaarlijks miljarden euro's uit aan projecten. Uit deze projecten komen veel opdrachten. Hier liggen ook zakelijke kansen voor u. Bekijk internationale aanbestedingen via de volgende bronnen:
Bekijk ook informatie over subsidies, leningen, aanbestedingen op de website van de Europese Commissie en over internationale organisaties op rvo.nl.
Subsidies en financiering
Heeft u financiering nodig voor uw bedrijf om de grens over te gaan? Wij helpen u graag uw financiering rond te krijgen.
In onze subsidie- en financieringswijzer vindt u alle subsidies en regelingen die openstaan voor aanvragen. Geef aan wie u bent en wat u zoekt, en u krijgt een overzicht op maat. Wij voeren deze subsidies en financieringsregelingen uit in opdracht van verschillende Nederlandse ministeries en de Europese Commissie.
Twijfelt u over welke financiering bij u past? Onze adviseurs denken graag met u mee, ook over financiering buiten RVO. Neem contact op voor persoonlijk advies.
Internationaal maatschappelijk verantwoord ondernemen
Internationaal zakendoen biedt kansen, maar kent ook uitdagingen. Deze vragen om een goede voorbereiding. Let erop dat u op een maatschappelijk verantwoorde manier onderneemt in het buitenland. Zo kunt u helpen de lokale situatie te verbeteren, bouwt u aan een goede reputatie en een toekomstbestendige onderneming.
De Nederlandse overheid verwacht dat u als ondernemer de risico's voor mens en milieu in uw bedrijfsvoering én in de internationale waardeketen in kaart brengt. En dat u de negatieve gevolgen daarvan voorkomt en aanpakt. Ook moet u hierover communiceren. Dit heet due diligence (gepaste zorgvuldigheid). Hierbij volgt u de OESO-richtlijnen voor multinationale ondernemingen over maatschappelijk verantwoord ondernemen.
Onderzoek de risico's
Ondernemen is niet zonder risico's. Elk land biedt uitdagingen. De volgende bronnen geven u een eerste indruk van mogelijke MVO-risico's. Het is belangrijk dat u deze zelf goed onderzoekt, voordat u zakendoet in het buitenland. Blijf ook op de hoogte van lokale ontwikkelingen.
- MVO Risico Checker (MVO Nederland)
- Corruption Perceptions Index (Transparency International)
- Human Development Index (Verenigde Naties) - Kies het land bovenaan in het uitklapveld.
- Status van conflicten (Crisis Group)
- ThinkHazard (Wereldbank)
- Reisadvies (Ministerie van Buitenlandse Zaken) - Vul het land in.
Meer weten of hulp nodig?
- Bekijk onze informatie over internationaal maatschappelijk verantwoord zakendoen.
- Het MVO-steunpunt helpt u op weg met advies en informatie om maatschappelijk verantwoord ondernemen en due diligence toe te passen.
Ontdek uw kansen
Waar liggen de grootste kansen voor u? Onze adviseurs denken graag met u mee.
- Ministerie van Buitenlandse Zaken