Zakelijke kansen in Oostenrijk

Gepubliceerd op:
13 juli 2012
Laatst gecontroleerd op:
13 januari 2021

Oostenrijk is al jarenlang een belangrijke handelspartner. Veel Nederlandse ondernemers zijn al met succes actief op de Oostenrijkse markt. Waar liggen de kansen voor u?

De hoge welvaart in Oostenrijk en geografische nabijheid bieden uiteenlopende kansen voor Nederlandse ondernemers. Hieronder staan de belangrijkste sectoren uitgelicht.

Staat uw sector er niet bij? Neem dan contact op met ons. De adviseurs van RVO kunnen u helpen bij het verkennen van de markt, het benutten van kansen en het vinden van de juiste zakenpartners. Samen met het buitenlandnetwerk helpen we u op weg op de Oostenrijkse markt.

(e)Mobiliteit & automotive

De Oostenrijkse economie is nauw verweven met die van Duitsland. Logischerwijs speelt de mobiliteits- en auto-industrie dan ook een grote rol in Oostenrijk. 1 op de 9 Oostenrijkers werkt in de automotive sector. Het land is vooral sterk in het maken van onderdelen en het assembleren. Bijna 90% daarvan is bedoeld voor buitenlandse markten.

Door de coronacrisis lopen de autoverkopen in 2020 en begin 2021 terug. Thuiswerken verandert de mobiliteitsbehoefte. Toch is de verwachting dat deze sector zich na de crisis zal herstellen. Voor elektrische auto's in het bijzonder lijkt er een groeimarkt te zijn in 2021.

Ziet u kansen in de Oostenrijkse (e)Mobiliteit & automotive sector? Of wilt u graag meer informatie over de mogelijkheden voor uw bedrijf? Neem dan contact op met ons voor een vrijblijvend adviesgesprek.

Chemische industrie & Life Sciences

De chemische industrie is een van de belangrijkste sectoren van de Oostenrijkse economie. Verspreid over bijna 250 bedrijven biedt de sector werk aan 44.000 mensen en levert het zo'n 10% van de totale industriële productie. De jaarlijkse omzet ligt zo rond € 15 miljard. De sector richt zich sterk op verduurzaming, met als doel in 2040 klimaatneutraal te zijn. Op de website van de European Chemical Industry Council leest u meer over de chemie-industrie in Oostenrijk.

Tijdens de coronacrisis heeft Oostenrijk daarnaast extra geïnvesteerd in haar life sciences-sector. De sector was vóór de coronacrisis al goed voor 6% van het bruto nationaal product. De extra investeringen richten zich in eerste instantie op de aanpak van het coronavirus, maar bieden op termijn ook kansen op andere deelgebieden. Meer informatie is te te vinden op de site van Life Sciences Austria.

Bent u een actief in de chemische of life sciences-industrie en geïnteresseerd om de stap naar Oostenrijk te maken? RVO kan u helpen de markt te verkennen en zakenpartners te vinden. Kijk op onze dienstverleningspagina voor meer informatie over wat wij voor u kunnen betekenen.

Mode en design

In Oostenrijk is 'Dutch Design' zeer bekend en geliefd. De conceptuele benadering van design en de minimalistische stijl van Nederlandse designers spreekt de Oostenrijkers aan. En dat heeft voor succes gezorgd. De afgelopen jaren hebben Nederlandse designers bijvoorbeeld deelgenomen aan de Vienna Fashion Week en de Blickfang Vienna Fair.

Heeft u plannen om met uw design de Oostenrijkse markt op te gaan? Of wilt u weten waar de kansen voor uw onderneming liggen? Dan kan RVO u helpen. Kijk op onze dienstverleningspagina voor meer informatie.

Openbare aanbestedingen in Oostenrijk

Staat uw bedrijf ingeschreven in de EU? Dan mag u meedingen naar openbare aanbestedingen in andere EU-landen. Dus ook in Oostenrijk. Welke regels er gelden is afhankelijk van de grootte van een aanbesteding.

Voor aanbestedingen boven het zogenaamde 'drempelbedrag' gelden een aantal Europese minimumeisen. Voor aanbestedingen onder het drempelbedrag gelden alleen nationale regels. Aanbestedingen waarvoor alleen nationale regels gelden, kunnen uiteenlopen per project en per deelstaat. Heeft u interesse om mee te dingen naar aanbestedingen in Oostenrijk? Dan kunnen onze adviseurs u helpen. Neem hiervoor contact met ons op.

Meer informatie over de drempelbedragen en Europese regels vindt u op de webpagina Uw Europa, over Europese aanbestedingsregels en -procedures.

Aanbestedingen internationale organisaties

Ook komen er kansen uit de aanbestedingen van grote internationale organisaties, zoals de Wereldbank en de Europese Unie. U leest hier meer over op de pagina Hulp bij financiering.

Meer informatie

Andere relevante informatie over groeisectoren of zakelijke mogelijkheden publiceert het buitenlandnetwerk van ambassades, consulaten, Netherlands Business Support Offices (NBSO's), Innovatie Attachés en landbouwraden op internationaalondernemen.nl.

In opdracht van:
  • Ministerie van Buitenlandse Zaken
Bent u tevreden over deze pagina?