Bedrijf starten in Suriname

Laatst gecontroleerd op:
14 november 2023
Gepubliceerd op:
17 april 2013

Wilt u een bedrijf starten in Suriname? Of misschien een partnerschap aangaan met een Surinaams bedrijf? Investeren in een ander land betekent dat u moet voldoen aan de eisen in dat land. Denk aan eisen op het gebied van ondernemingsvormen of de afdracht van belastingen. Gelukkig is online veel informatie te vinden.

Deze pagina geeft u handvatten bij het beginnen van een bedrijf in Suriname. Ga altijd na bij de instanties in Suriname wat uw specifieke verplichtingen zijn. Per situatie of rechtsvorm kunnen de eisen bij het oprichten van een onderneming verschillen.

Onze regio-adviseurs kunnen u ook meer informatie geven over het starten van een bedrijf in Suriname. Bekijk hoe wij u kunnen helpen.

Bent u een start-up met internationale ambities? Lees dan eerst onze informatie over start-ups die willen beginnen in het buitenland.

Een eigen bedrijf beginnen in Suriname

Een eigen bedrijf beginnen in het buitenland is een grote stap voor uw onderneming. Er zijn plaatselijke regels waaraan u moet voldoen. Maar denk ook aan het aanvragen van de juiste vergunningen. Met onderstaande informatie brengt u in kaart waar u aan moet denken.

Registratie Handelsregister

Voor het oprichten van een bedrijf in Suriname moet u zich registeren in het Handelsregister van de Kamer van Koophandel en Fabrieken (KKF) in Suriname.

Vergunningen

Voor verschillende ondernemingsactiviteiten is een vergunning verplicht. De afdeling Bedrijfsvergunningen van het Ministerie van Economische Zaken, Ondernemerschap en Technologische Innovatie geeft deze vergunningen uit. Voor een aantal specifieke activiteiten is een vergunning nodig van de districtscommissaris van het betreffende district.

Het Surinaamse investerings- en zakenklimaat

In de rubriek 'Ease of Doing Business' van de Wereldbank kunt u de administratieve verplichtingen en regeldruk in Suriname vergelijken met die van andere landen. In deze ranglijst komen onder meer zaken als belastingen, de registratie van onroerend goed en inhuren van personeel aan bod.

Let op: De Wereldbank heeft onregelmatigheden gevonden in de ranglijsten van 2018 en 2020. Na intern onderzoek (pdf) is besloten om met de Doing Business-rapporten te stoppen. De Wereldbank werkt momenteel aan de nieuwe methode B-READY om een betrouwbare ranglijst te maken. Deze is nog niet beschikbaar. Kijk voor updates op de website van de Wereldbank.

Ondernemingsvormen

Welke ondernemingsvorm past bij uw bedrijf? Dat is een belangrijke vraag als u gaat investeren in een ander land. Wilt u hierover van gedachten wisselen met een van onze adviseurs? Neem dan contact op met ons. Wij denken graag met u mee.

De belangrijkste en meest voorkomende ondernemingsvormen in Suriname zijn:

  • eenmanszaak
  • open vennootschap
  • beperkte vennootschap
  • naamloze vennootschap
  • stichting
  • bedrijf in oprichting met beperkte aansprakelijkheid
  • coöperatie
  • buitenlands bedrijf (bijkantoor/agentschap)

Vragen over een bedrijf starten in Suriname?

Onze adviseurs denken graag met u mee.

In opdracht van:
  • Ministerie van Buitenlandse Zaken
Bent u tevreden over deze pagina?