Bedrijf starten in Suriname

Gepubliceerd op:
17 april 2013
Laatst gecontroleerd op:
28 oktober 2021

Wilt u een bedrijf starten in Suriname? Of misschien een partnerschap aangaan met een Surinaams bedrijf? Investeren in een ander land betekent dat u moet voldoen aan de eisen in dat land. Denk aan eisen op het gebied van ondernemingsvormen of de afdracht van belastingen. Gelukkig is online veel informatie te vinden.

Onze regio-adviseurs kunnen u meer informatie geven over het starten van een bedrijf in Suriname. Kijk op onze dienstverleningspagina voor een overzicht van wat wij voor u kunnen betekenen.

Bent u een start-up met internationale ambities? Lees dan eerst onze informatie over start-ups die willen beginnen in het buitenland.

Een eigen bedrijf beginnen in Suriname

Een eigen bedrijf beginnen in het buitenland is een grote stap voor uw onderneming. Er zijn plaatselijke regels waaraan u moet voldoen. Maar denk ook aan het aanvragen van de juiste vergunningen. Met onderstaande informatie brengt u in kaart waar u aan moet denken.

Ease of Doing Business

De website 'Ease of Doing Business' van de Wereldbank is een handige bron om te beginnen met uw onderzoek. Deze rubriek geeft praktische informatie over het starten van een eigen bedrijf. Bijvoorbeeld over:

 • aanvragen van bouwvergunningen;
 • registreren van onroerend goed;
 • bescherming van investeerders;
 • betalen van belastingen;
 • handhaven van contracten.

Onderaan de pagina vindt u uitleg in grafieken (figures). Klik op 'details' voor een uitvoeriger overzicht van de gegevens. De rubriek beantwoordt concreet vragen als: welke procedure moet u doorlopen? Hoeveel tijd kost de procedure? Welke kosten zijn eraan verbonden?

Al deze zaken bij elkaar opgeteld geven ieder land een bepaalde ranking in de Ease of Doing Business index. Suriname staat op de 162e  plaats (ranking 2020). Het land scoort erg goed op de punten grensoverschrijdende handel, belasting betalen en het omgaan met bouwvergunningen. Suriname scoort minder goed als het gaat om het verkrijgen van leningen en het beschermen van investeerders.

Let op: De Wereldbank heeft onregelmatigheden gevonden in de ranglijsten van 2018 en 2020. Na intern onderzoek (pdf) is besloten om met de Doing Business-rapporten te stoppen. De Wereldbank werkt momenteel aan de nieuwe methode B-READY om een betrouwbare ranglijst te maken. Deze is nog niet beschikbaar. Kijk voor updates op de website van de Wereldbank.

Ondernemingsvormen

Welke ondernemingsvorm past bij uw bedrijf? Dat is een belangrijke vraag als u gaat investeren in een ander land. Wilt u hierover van gedachten wisselen met een van onze adviseurs? Neem dan contact op met ons. Wij denken graag met u mee.

De belangrijkste en meest voorkomende ondernemingsvormen in Suriname zijn:

 • eenmanszaak
 • open vennootschap
 • beperkte vennootschap
 • naamloze vennootschap
 • stichting
 • bedrijf in oprichting met beperkte aansprakelijkheid
 • coöperatie
 • buitenlands bedrijf (bijkantoor/agentschap)

Meer weten?

Investeringsgids ambassade

De gids Nederland Wereldwijd: Zakendoen in Suriname (pdf) van de Nederlandse ambassade in Suriname biedt allerlei informatie over zakendoen in in Suriname. Denk aan het ondernemersklimaat, een eigen bedrijf opzetten, belasting betalen. Daarnaast biedt de gids informatie over diverse sectoren.

Advies over bedrijf starten in Suriname

Heeft u na het lezen van deze pagina nog vragen? Onze adviseurs kunnen u meer informatie geven over het starten van een bedrijf in Suriname. Maak kennis met onze dienstverlening en vraag uw gratis adviesgesprek aan.

In opdracht van:
 • Ministerie van Buitenlandse Zaken
Bent u tevreden over deze pagina?