Handel Nederland - Taiwan

Gepubliceerd op:
8 april 2013
Laatst gecontroleerd op:
20 juli 2023

Gemeten naar het bruto nationaal product (bnp), behoort Taiwan tot de top 20 economieën van de wereld. Taiwan heeft ruim 23 miljoen inwoners en een grote consumentenmarkt. Nederland is een van de belangrijkste buitenlandse investeerders in Taiwan. De onderlinge handel is in de laatste jaren flink toegenomen.

Wilt u meer weten over Taiwan, zoals het bruto nationaal product, de staatsvorm of de demografische gegevens? Bekijk dan onze Factsheet Taiwan.

Wilt u liever een grafisch overzicht van de handel met Taiwan? Bekijk dan de grafiek op de website van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

Recente economische ontwikkelingen

Het Taiwanese Directorate General of Budget, Accounting and Statistics berekende over 2022 een economische groei van 2,35%. Voor 2023 is de verwachte stijging 2,04%.

De Taiwanese economie was een van de weinige ter wereld die niet in een krimp kwam tijdens de coronacrisis. Met lichte en snelle maatregelen wist Taiwan het coronavirus onder controle te houden. Toch had de coronapandemie impact, vanwege de vele internationale relaties en de sterke afhankelijkheid van export.

Handelscijfers Nederland - Taiwan

Totale in- en uitvoer tussen Nederland en Taiwan

Soort informatie Bedrag Jaartal
Totale uitvoer € 11,6 miljard 2022
Totale invoer € 6,4 miljard 2022

Kijk voor de nieuwste cijfers over de handel tussen Nederland en Taiwan in de databank Statline van het CBS. Stel de perioden, productgroep (SITC) en het onderwerp in, om de informatie te vinden die u wilt.

Wilt u de laatste 5 jaar overzichtelijk op een rij? Bekijk dan deze link in de databank Statline.

Belangrijkste uitvoerproducten naar Taiwan

Uitvoer vanuit Nederland naar Taiwan

Productgroep Bedrag Jaartal
Gespecialiseerde machines € 8,8 miljard 2022
Instrumenten en apparaten voor beroepsuitoefening, wetenschap € 365 miljoen 2022
Kantoor- en automatische gegevensverwerkende machines € 247 miljoen 2022

De gegevens hierboven komen van het CBS. Benieuwd naar de hele lijst van uitvoerproducten? Kijk dan in de Statline-databank van het CBS onder uitvoer van Nederland naar Taiwan.

Voorlopige exportcijfers

Het CBS publiceert ook voorlopige exportcijfers over het lopende jaar. Onder 'Perioden' selecteert u de maanden waar u de cijfers van wilt bekijken. Let op: het CBS kan deze cijfers later nog aanpassen.

Belangrijkste invoerproducten uit Taiwan

Invoer vanuit Taiwan naar Nederland

Productgroep Bedrag Jaartal
Kantoor- en automatische gegevensverwerkende machines € 946 miljoen 2022
Toestellen voor telecommunicatie € 945 miljoen 2022
Voertuigen voor wegvervoer € 911 miljoen 2022

De gegevens hierboven komen van het CBS. Benieuwd naar de hele lijst van invoerproducten? Kijk dan in de Statline-databank van het CBS onder invoer uit Taiwan naar Nederland.

Voorlopige importcijfers

Het CBS publiceert ook voorlopige importcijfers over het lopende jaar. Onder 'Perioden' selecteert u de maanden waar u de cijfers van wilt bekijken. Let op: het CBS kan deze cijfers later nog aanpassen.

Handelsinformatie via TradeMap

In TradeMap van het International Trade Centre (ITC) kunt u de handelsstromen naar en uit Taiwan bekijken. Het voordeel is dat u hier ook niet-Nederlandse handelsstromen ziet. Selecteer bovenaan bij 'partner' een ander land dan Nederland. Zo vergelijkt u de Nederlandse cijfers met die van andere landen.

Let op: anders dan het CBS, gebruikt TradeMap HS-codes om goederen in te delen in categorieën. Dit Harmonised System (HS) wordt gebruikt door bedrijven en douanes wereldwijd. Houd hier bij uw zoekopdracht rekening mee.

Overzicht handelscijfers

Wilt u liever alles in één overzicht? Het rapport hieronder biedt cijfers over de directe buitenlandse investeringen en een overzicht van de import en export.

Meer weten?

Wilt u meer weten over de economie van Taiwan? Deze websites helpen u op weg:

Ontdek uw kansen

Wilt u weten of de Taiwanese markt ook voor u interessant is? Neem dan contact op met onze adviseurs.

In opdracht van:
  • Ministerie van Buitenlandse Zaken
Bent u tevreden over deze pagina?