Handel Nederland - Taiwan

Gepubliceerd op:
8 april 2013
Laatst gecontroleerd op:
4 november 2021

Gemeten naar het bruto nationaal product (bnp), behoort Taiwan tot de top 25 economieën van de wereld. Taiwan heeft ruim 23 miljoen inwoners en een grote consumentenmarkt. Nederland is een van de belangrijkste buitenlandse investeerders in Taiwan. De onderlinge handel is in de laatste jaren flink toegenomen.

Wilt u meer weten over het land Taiwan, zoals het bruto nationaal product, de staatsvorm of andere demografische gegevens? Bekijk dan onze Factsheet Taiwan.

Handelscijfers Nederland - Taiwan

Totale in- en uitvoer tussen Nederland en Taiwan

Soort informatie Bedrag Jaartal
Totale uitvoer € 6,4 miljard 2020
Totale invoer € 4,7 miljard 2020
Handelsbalans (positief/negatief) € 1,8 miljard (+) 2020

Kijk voor de meest recente cijfers over de handel tussen Nederland en Taiwan in de databank Statline van het CBS. Stel de perioden, productgroep (SITC) en het onderwerp in, om de informatie te vinden die u wilt.

Effect coronacrisis op handel met Taiwan

Er is nog veel onduidelijk over de gevolgen van de coronacrisis op de handel met Taiwan. De coronacrisis heeft gevolgen voor de hele wereldhandel, dus ook voor de Nederlandse handel met Taiwan.

Economische gevolgen en verwachtingen

Het Taiwanese Directorate General of Budget, Accounting and Statistics berekent over 2020 een economische groei van 3,12%. Daarmee remt de groei af ten opzichte van eerdere jaren, maar de economie van Taiwan presteerde in 2020 uitstekend vergeleken met andere markten in de regio. Taiwan wist snel en effectief in te grijpen toen COVID-19 opdook en plukt daar de vruchten van.

Tot nu toe heeft Taiwan het virus onder controle. Blijft dat zo, dan voorspelt de overheidsinstantie voor 2021 een stijging van 5,88%. Voor 2022 is de verwachte stijging 3,69%.

Belangrijkste uitvoerproducten naar Taiwan

Uitvoer vanuit Nederland naar Taiwan

Productgroep Bedrag Jaartal
Gespecialiseerde machines € 4,5 miljard 2020
Instrumenten en apparaten voor beroepsuitoefening € 245 miljoen 2020
Medicinale en farmaceutische producten € 169 miljoen 2020

De gegevens hierboven komen van het CBS. Wilt u de hele lijst van exportproducten naar Taiwan bekijken? Kijk dan in de Statline-databank van het CBS onder uitvoer van Nederland naar Taiwan.

Voorlopige exportcijfers

Het CBS publiceert ook voorlopige exportcijfers over het lopende jaar. Onder 'Perioden' selecteert u de maanden waar u de voorlopige cijfers van wilt bekijken. Let op: deze gegevens kunnen op een later moment aangepast worden.

Belangrijkste invoerproducten uit Taiwan

Invoer vanuit Taiwan naar Nederland

Productgroep Bedrag Jaartal
Kantoor- en automatische gegevensverwerkende machines € 1,3 miljard 2020
Voertuigen voor wegvervoer € 700 miljoen 2020
Elektrische apparaten € 588 miljoen 2020

De gegevens hierboven komen van het CBS. Wilt u de hele lijst van invoerproducten uit Taiwan bekijken? Kijk dan in de Statline-databank van het CBS onder invoer uit Taiwan naar Nederland.

Voorlopige importcijfers

Het CBS publiceert ook voorlopige importcijfers over het lopende jaar. Onder 'Perioden' selecteert u de maanden waar u de cijfers van wilt bekijken. Let op: deze gegevens kunnen op een later moment aangepast worden.

Handelsinformatie via TradeMap

Een andere nuttige bron voor handelscijfers is TradeMap. Deze site wordt beheerd door het International Trade Centre (ITC) van de Verenigde Naties. Voordeel van TradeMap is dat u hier ook inzicht krijgt in niet-Nederlandse handelsstromen. Zo kunt u de Nederlandse cijfers vergelijken met die van andere landen.

Let op: anders dan het CBS, maakt Trademap gebruik van het HS-systeem voor het indelen van de goederenstromen. Houd hier rekening mee bij uw zoekopdracht.

TradeMap heeft een volledig overzicht van de handelsstromen naar en uit Taiwan. Bovenaan bij 'partner' kunt u het exporterende land selecteren.

Overzicht handelscijfers

Wilt u liever alles in één overzicht? Het rapport hieronder biedt cijfers over de directe buitenlandse investeringen en een overzicht van de import en export.

Meer weten?

Ontdek uw kansen

Wilt u weten of de Taiwanese markt ook voor u interessant kan zijn? Of loopt u rond met exportplannen voor Taiwan? Neem dan contact op met onze adviseurs. Zij kunnen u helpen bij het vinden van kansen, zakenpartners of u adviseren over andere exportzaken.

In opdracht van:
  • Ministerie van Buitenlandse Zaken
Bent u tevreden over deze pagina?