Handel Nederland - Turkije

Gepubliceerd op:
8 april 2013
Laatst gecontroleerd op:
7 december 2020

De handel met Turkije schommelt, maar is de afgelopen jaren vooral toegenomen. We importeren steeds meer uit Turkije; in 2018 voor € 3,5 miljard. De export van Nederlandse goederen naar Turkije is tussen 2013 en 2018 met 15% gestegen naar € 5,5 miljard. Meer weten? Hieronder vindt u de belangrijkste cijfers over de handel tussen Nederland en Turkije.

Wilt u meer weten over het land Turkije, zoals het bruto nationaal product, de staatsvorm of andere demografische gegevens? Bekijk dan onze Factsheet Turkije.

Of ziet u zakelijke kansen op de Turkse markt? En wilt u graag met iemand sparren over uw plannen? Neem dan contact op met een van onze adviseurs. Zij kunnen gratis met u de markt verkennen of een landenvergelijking voor u maken.

  Handelscijfers Nederland - Turkije

  Totale in- en uitvoer van goederen tussen Nederland en Turkije

  Soort informatie Bedrag Jaartal
  Totale uitvoer € 5,6 miljard 2020
  Totale invoer € 3,7 miljard 2020
  Handelsbalans (positief/negatief) € 1,9 miljard (+) 2020

  Kijk voor de meest recente cijfers over de handel tussen Nederland en Turkije in de databank Statline van het CBS. Stel de perioden, productgroep (SITC) en het onderwerp in, om de informatie te vinden die u wilt.

  Effect coronacrisis op handel met Turkije

  Hoewel het duidelijk is dat de coronacrisis effect heeft op de handel tussen Nederland en Turkije, is nog lastig te zeggen hoe groot dit effect uiteindelijk is. U kunt daarvoor de website van het CBS in de gaten houden. Als u de voorlopige import- en exportcijfers van 2020 vergelijkt met die van 2019, krijgt u een idee van de impact van corona op de handel met Turkije.

  Effect op de Turkse economie

  De coronacrisis en de lockdown hebben serieuze gevolgen voor de Turkse economie. Vooral de toeristische sector is zwaar getroffen. De OESO verwacht dat de economie van Turkije 5 tot 8% krimpt, afhankelijk van of er een tweede coronagolf komt. Als het bij een enkele uitbraak blijft, verwacht de OESO dat de economie in 2021 met 4% herstelt. Bij een tweede golf is de verwachte groei 2%. Wilt u meer weten? Lees dan het volledige rapport met voorspellingen van de OESO en de verwachtingen van de Wereldbank.

  Belangrijkste uitvoerproducten naar Turkije

  Export vanuit Nederland naar Turkije

  Productgroep Bedrag Jaartal
  Metaalertsen en metaalafvallen € 722 miljoen 2020
  Medicinale en farmaceutische producten € 498 miljoen 2020
  Kunststof in primaire vormen € 342 miljoen 2020

  De bovenstaande gegevens zijn afkomstig van het CBS. Wilt u de hele lijst van exportproducten naar Turkije bekijken? Kijk dan in de Statline-databank van het CBS onder uitvoer van Nederland naar Turkije.

  Voorlopige exportcijfers

  Het CBS publiceert ook voorlopige exportcijfers over het lopende jaar. Onder 'Perioden' kunt u de maanden selecteren waar u de voorlopige cijfers voor wilt bekijken. Let op: deze gegevens kunnen op een later moment aangepast worden.

  Belangrijkste invoerproducten uit Turkije

  Invoer vanuit Turkije naar Nederland

  Productgroep Bedrag Jaartal
  Kleding en toebehoren € 958 miljoen 2020
  Garens, weefsels etc. € 321 miljoen 2020
  Groenten en fruit € 302 miljoen 2020

  De bovenstaande gegevens zijn afkomstig van het CBS. Wilt u de hele lijst van importproducten uit Turkije bekijken? Kijk dan in de Statline-databank van het CBS onder invoer uit Turkije naar Nederland.

  Voorlopige importcijfers

  Het CBS publiceert ook voorlopige importcijfers over het lopende jaar. Onder 'Perioden' kunt u de maanden selecteren waar u de voorlopige cijfers voor wilt bekijken. Let op: deze gegevens kunnen op een later moment aangepast worden.

  Handelsinformatie via TradeMap

  Een andere nuttige bron voor handelscijfers is TradeMap. Deze site wordt beheerd door het International Trade Centre (ITC) van de Verenigde Naties. Voordeel van TradeMap is dat u hier ook inzicht krijgt in niet-Nederlandse handelsstromen. Zo kunt u de Nederlandse cijfers vergelijken met die van andere landen.

  Let op: anders dan het CBS, maakt TradeMap gebruik van het HS-systeem voor het indelen van de goederenstromen. Hou hier rekening mee bij uw zoekopdracht.

  TradeMap heeft een volledig overzicht van de handelsstromen naar en uit Turkije. Bovenaan bij 'partner' kunt u het exporterende land selecteren.

  Overzicht handelscijfers

  Wilt u liever alles in één overzicht? Het rapport hieronder biedt cijfers over de directe buitenlandse investeringen en een overzicht van de import en export.

  Meer informatie

  In opdracht van:
  • Ministerie van Buitenlandse Zaken
  Bent u tevreden over deze pagina?