Betalingsverkeer Verenigd Koninkrijk

Gepubliceerd op:
15 mei 2013
Laatst gecontroleerd op:
7 januari 2021

Bij het zakendoen in Verenigd Koninkrijk krijgt u onvermijdelijk te maken met het lokale betalingsverkeer. Wat zijn de meest voorkomende betalingsgewoonten van Verenigd Koninkrijk en welke betalingsrisico’s kunt u vermijden? Hieronder gaan we in op deze vragen.

Mist u desondanks nog informatie? Neem dan contact op met een van onze adviseurs. Zij kunnen u in een gratis adviesgesprek vertellen over de kansen en mogelijkheden voor uw onderneming.

  Brexit

  Als u betalingen doet van en naar het VK is het raadzaam om u ook te verdiepen in de veranderingen door het vertrek uit de EU. Kijk op de pagina Zakendoen met het VK als land buiten de EU of neem contact met ons op.

  Het is belangrijk ervoor te zorgen dat u de juiste betalingsvorm kiest, waarbij u zo min mogelijk risico loopt. Daarbij moet u denken aan mogelijke koerswisselingen als gevolg van het feit dat het VK nu een land buiten de EU is. Neem contact op met uw bank over de afwikkeling van de betalingen en ga na of uw bank hier klaar voor is.

   Officiële valuta: het Britse pond

   De officiële valuta in het Verenigd Koninkrijk is het Britse pond (GBP). De Engelstalige naam is de ‘Pound Sterling’. Hou bij het zakendoen rekening met de actuele wisselkoersen.

   Kijk op de website van Europese Centrale Bank (ECB) voor de koers van het Britse pond.

    Vrij verkeer van kapitaal in de EU

    Betalen met IBAN

    Het VK is net als Nederland een SEPA-land (Single European Payment Area). Dat betekent dat iedereen in heel Europa even veilig en snel betalingen kan doen.

    Een van de doelen van SEPA was om retailbetalingen sneller te laten verlopen. Daarvoor is onder andere het International Bank Account Number (IBAN) bedacht. IBAN is een rekeningnummer waar een bankcode, een landencode en een controlegetal aan zijn toegevoegd. IBAN is sinds 2007 verplicht bij overboekingen naar landen binnen de Europese Economische Ruimte, dus de EU en Liechtenstein, Noorwegen en IJsland.

    Hoe werkt SEPA bij landen die geen euro hebben?

    In eurolanden zijn SEPA-betalingen het meest populaire betaalmiddel. Het VK heeft geen euro als betaalmiddel, maar wel toegang tot SEPA. Via SEPA kunt u bijvoorbeeld euro’s overboeken naar een rekening in Groot-Brittannië.

    De banken hebben maatregelen genomen waardoor het zogeheten SEPA-betalingsverkeer tussen de EU en het VK door kan blijven gaan. U kunt dus in euro's geld blijven overmaken naar het VK. Ook betalingen in Britse ponden of andere niet-euro valuta kunnen zonder belemmeringen doorgaan. Lees de vragen en antwoorden over Brexit op Rijksoverheid voor meer informatie.

    Wilt u weten welke landen precies zijn aangesloten bij SEPA en hoe SEPA en IBAN precies werken? Kijk dan op de website van De Nederlandsche Bank. Verder biedt de Europese Centrale Bank een handige Engelstalige FAQ over SEPA en IBAN.

     Meest voorkomende betalingsvormen in Verenigd Koninkrijk

     Elektronische overschrijvingen

     Elektronische overschrijvingen zijn de meest gebruikte betalingsvorm van bedrijven. In het VK heet dit ook wel de ‘Bacs Direct Credit’. Het is een populaire methode om bulkbetalingen te doen en bijvoorbeeld om salarissen uit te keren.

     Letter of Credit

     De letter of credit (een documentair krediet) is een andere mogelijkheid om betalingen te doen. Bij een L/C staat de bank van het bedrijf waarmee u handelt garant voor de betaling. Op de website van ondernemersorganisatie evofenedex leest u meer hoe de Letter of Credit in de praktijk werkt.

     Heeft u twijfels over wat voor u de beste werkwijze is en wilt u over dit onderwerp van gedachten wisselen met een adviseur van RVO? Neem dan contact op om een gratis adviesgesprek in te plannen met een van onze adviseurs.

      De betalingsgewoonten van bedrijven in Verenigd Koninkrijk

      Betalen op krediet is algemeen geaccepteerd, maar neemt af

      In veel b2b-sectoren is het nog normaal om op krediet te verkopen. Het VK zit boven het gemiddelde van België, Duitsland, Frankrijk en Nederland, waar dat percentrage om en nabij de 30% ligt. Het percentage neemt wel snel af. Nergens in West-Europa daalden de b2b-verkopen op krediet in 2018 zoveel als in het VK. Van 45,7% in 2017 naar 39% in 2018.

      Korte betalingstermijnen

      Afspraken voor betalingstermijnen zijn vergelijkbaar met het West-Europese gemiddelde van bijvoorbeeld Duitsland, Denemarken en Nederland. In 2017 was 23 dagen de gemiddelde betaaltermijn voor buitenlandse b2b-klanten. In Nederland was dat 1 dag langer.

      Atradius geeft in de Payment Practices Barometer van Verenigd Koninkrijk meer informatie over de betalingsgewoonten.

      Krijgt u een financieel geschil met uw zakenpartner? Dan kunt u juridische stappen ondernemen. Eerst moet u eerst een zogeheten Letter Before Action sturen, met 1 laatste verzoek tot betaling. Hier heeft de zakenpartner 7 dagen de tijd voor.

       Betalingsrisico’s in Verenigd Koninkrijk

       Betalen met cheques

       Let op als zakenrelaties betalen met cheques. Het uitschrijven van ongedekte cheques is niet strafbaar in het VK.

       Vertragingen

       Groot-Brittannië heeft het hoogste percentage achterstallige b2b-facturen in West-Europa. In 2018 was 48,7% van de facturen nog niet betaald op de vervaldag. Aanzienlijk meer buitenlandse facturen dan binnenlandse facturen bleef onbetaald na het verstrijken van de betalingstermijn. Dat geldt vooral voor de bouw- en metaalsector.

       Lees op evofenedex meer over:

       Lees op Ondernemersplein.nl meer over het afsluiten van een exportkredietverzekering om uw bedrijf in te dekken tegen risico’s.

        Consumentenbetalingen in het Verenigd Koninkrijk

        Steeds minder contanten

        Consumenten betalen steeds minder in contanten. Betalingen met de bankpas zijn sinds 2017 het meest populaire betaalmiddel. De verwachting is dat deze verschillen alleen maar gaan toenemen.

        Na betalen met bankpas en contant, gebruiken consumenten vooral overschrijvingen en creditcard. Consumenten gebruiken vaker directe overschrijvingen dan bedrijven. In het Verenigd Koninkrijk heeft 64% van de volwassenen een creditcard. Lees meer over consumentenbetalingen in de UK Payments Markets Summary (zie hieronder).

         Meer informatie

         Vragen over ondernemen in het Verenigd Koninkrijk?

         Onze adviseurs helpen u graag verder.

         In opdracht van:
         • Ministerie van Buitenlandse Zaken
         Bent u tevreden over deze pagina?