Marktrapport Verenigd Koninkrijk: kansen in de maritieme sector

Gepubliceerd op:
21 april 2023

Hoe ziet de maritieme sector in het Verenigd Koninkrijk (VK) eruit? En welke kansen biedt dat voor Nederlandse bedrijven met oplossingen in duurzame scheepvaart en 'smart ports'? U leest het in deze samenvatting van ons marktrapport 'Verenigd Koninkrijk: Kansen & Ontwikkelingen in de Maritieme Sector'.

Maritiem rapport Verenigd Koninkrijk

In maart 2023 is een onderzoek uitgevoerd naar de maritieme sector in het Verenigd Koninkrijk. Dit gebeurde in opdracht van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) en het Netherlands Business Support Office (NBSO) in Manchester. In het rapport krijgt u een overzicht van de Britse maritieme sector, welke kansen er liggen en hoe u daarop kunt inspelen. 

Relatie maritieme sectoren Nederland en het VK

De Britse havenindustrie is met ruim 120 commerciële havens de één na grootste van Europa. Daarnaast heeft het VK, net als Nederland, een succesvolle en gevestigde scheepvaartindustrie. In beide landen speelt de maritieme sector van oudsher een grote rol. Onze sterke relatie van handel en wederzijdse investeringen gaat vele eeuwen terug.

Op het moment zorgt de succesvolle scheepvaartsector in het VK nog voor te veel uitstoot van broeikasgassen en vervuilende stoffen. Daarom heeft de Britse overheid de afgelopen jaren sterk ingezet op verduurzaming van de scheepvaart. Nationale actieplannen zoals het 'Clean Maritime Plan' moeten ervoor zorgen dat het land (inter)nationale klimaatdoelen haalt.

Kansen voor Nederlandse ondernemers in het VK

Er zijn veel kansen in de maritieme sector van het VK voor Nederlandse ondernemers, die oplossingen bieden rond duurzame scheepvaart en 'smart ports'. De Britse overheid heeft onlangs veel geïnvesteerd in beide thema's.

Duurzame scheepvaart

In het VK stimuleert de energietransitie een schonere scheepvaart. Ook zorgt de ontwikkeling voor meer zelfstandig varende schepen, efficiëntie en veiligheid. Er liggen mogelijkheden voor bedrijven die alternatieve brandstoffen ontwikkelen of batterijen voor schepen maken.

Smart ports

Op dit moment zorgt de ontwikkeling van 'smart ports' voor nieuwe digitale en automatische processen. Daarnaast worden bestaande havengebieden in het VK hervormd tot nieuwe economische clusters door de invoering van 'free ports'. De verbetering van de verbindingen zorgt onder meer voor een toegenomen noodzaak voor cyber security.

Financieringswedstrijden in het VK

Nederlandse bedrijven kunnen meedoen aan verschillende financieringswedstrijden in het VK. Om succesvol mee te doen is het soms nodig om een 'Limited' in het land te hebben. Dit is een rechtsvorm die te vergelijken is met de Nederlandse BV. Het Netherlands Business Support Office (NBSO) in Manchester adviseert u hier graag over. Het rapport wat u hieronder kunt aanvragen biedt een overzicht van alle huidige financieringswedstrijden binnen de maritieme sector.

Ontvang direct het gratis rapport

Het volledige marktrapport gaat uitgebreid in op de kansen in deze sector en hoe u de markt kunt benaderen. Vul onderstaand formulier in en ontvang het rapport direct in uw mailbox. 

Meer weten?

In opdracht van:
  • Ministerie van Buitenlandse Zaken
Bent u tevreden over deze pagina?