Betalingsverkeer Vietnam

Laatst gecontroleerd op:
4 augustus 2020
Gepubliceerd op:
26 februari 2018

Bij zakendoen in Vietnam krijgt u zeker te maken met het lokale betalingsverkeer. Wat zijn de betalingsgewoonten in Vietnam en welke betalingsrisico’s kunt u vermijden?

 

Mist u hier nog informatie? Neem dan contact op met een van onze adviseurs. In een gratis adviesgesprek vertellen ze u over de kansen en mogelijkheden voor uw onderneming.

Officiële valuta: de dong

De officiële Vietnamese valuta is de dong (VND). Er bestaan bankbriefjes van 100 tot 500.000 VND. Buitenlandse valuta en toeristencheques kunt u omruilen voor Vietnamese dong bij banken of wisselkantoren. Als u het land verlaat, kunt u de Vietnamese dong weer inruilen tegen buitenlandse valuta op de luchthaven.

Kijk op de website van de Europese Commissie voor de koers van de dong.

Meest voorkomende betalingsvormen in Vietnam

Letter of Credit

In Vietnam is de aanbevolen manier van betaling een Letter of Credit (een kredietbrief). Bij een L/C staat de bank van het bedrijf waarmee u handelt garant voor de betaling. L/C’s zijn meestal 3 tot 6 maanden geldig. De geldigheid hangt af van de voorwaarden van de overeenkomst. Op de website van ondernemersvereniging evofenedex leest u hoe de Letter of Credit in de praktijk werkt.

Vooraf betalen

U kunt uw afnemer ook vragen om het hele bedrag vooraf te betalen. Dat kan een goed idee zijn bij de eerste betalingen van een nieuwe zakenpartner.

Combinatie van beide

U kunt ook kiezen voor een combinatie van L/C’s en vooraf betalen. Dit is niet ongewoon in de handel tussen Vietnam en Nederland.

Weet u niet zeker wat voor u de beste werkwijze is en wilt u hierover van gedachten wisselen met een adviseur van RVO.nl? Neem dan contact op om een gratis adviesgesprek in te plannen.

De betalingsgewoonten in Vietnam

Liever contant dan bankpas

Betalingen in Vietnam zijn meestal contant. Creditcards kunt u alleen gebruiken bij grote hotels, winkelcentra en vliegtuigmaatschappijen. Bankpassen kunt u gebruiken bij geld- en betaalautomaten met het Cirrus- of Maestro-logo. Vietnam heeft een beperkt aantal betaalautomaten.

Bankpas goedkoper dan creditcard

Het gebruik van een bankpas is meestal goedkoper dan het gebruik van een creditcard. Voor beide geldt meestal een daglimiet. De bank of creditcardmaatschappij kan deze limiet op aanvraag verhogen of verlagen. Banken zijn alleen doordeweeks geopend.

Atradius geeft in de Payment Practices Barometer van Zuidoost-Azië meer informatie over betalingsgewoonten in de regio.

Betalingsrisico’s in Vietnam

Grillige wisselkoersen

De grilligheid van wisselkoersen kan een betalingsrisico vormen. Bedenk goed in welke valuta u een contract wilt afsluiten. Bespreek eventueel met een financieel adviseur de effecten van de wisselkoersen op uw handel.

Twijfel over kredietwaardigheid

Twijfelt u over de kredietmogelijkheden van het bedrijf waarmee u zakendoet? U kunt dan commerciële kredietbeoordelaars inhuren om inzicht te krijgen in de financiële mogelijkheden van een Vietnamees bedrijf. Op evofenedex leest u meer over:

Op Ondernemersplein.nl leest u meer over het afsluiten van een exportkredietverzekering van de Nederlandse overheid om uw bedrijf in te dekken tegen risico’s.

Meer informatie

Vragen over ondernemen in Vietnam?

Onze experts helpen u graag verder.

In opdracht van:
  • Ministerie van Buitenlandse Zaken
Bent u tevreden over deze pagina?