Europese bescherming wijn

Gepubliceerd op:
13 december 2017
Laatst gecontroleerd op:
30 juni 2023

U kunt uw wijn beschermen door een beschermde oorsprongsbenaming (BOB) of een beschermde geografische aanduiding (BGA) aan te vragen. Een BOB of BGA verhoogt de waarde van uw wijn. Daarnaast beschermt het uw product tegen misbruik en namaak.

Beschermde oorsprongsbenaming (BOB)

Voor BOB-wijnen gelden de volgende voorwaarden:

 • De wijn moet geproduceerd, verwerkt én bereid worden binnen een bepaald geografisch gebied volgens een erkende en gecontroleerde werkwijze.
 • Alle druiven waarvan de wijn is gemaakt komen uit dat geografisch gebied.

Nederland heeft de volgende 8 wijnen met een BOB:

Product

Omschrijving

Maasvallei Limburg (BOB) (pdf)

De druiven uit de Limburgse Maasvallei hebben een perfecte balans tussen rijpheid van suikers, zuurgraad en aroma. Dit komt door de bodem en klimaat van het gebied.

Mergelland (BOB) (pdf)

Mergellandse wijn kenmerkt zich door een typische combinatie van fruitigheid, frisse elegantie en mineraliteit.

Oolde (BOB) (pdf) De bodem van dit geografische gebied heeft een leemgehalte met daarin een uitstekende huishouding van vocht en voedingsstoffen. Deze bodem is daarom zeer geschikt voor de wijnbouw.
Vijlen (BOB) (pdf)

De hoge ligging en het eigen microklimaat zorgen voor een hoger suikergehalte, lager zuurgehalte en een betere afrijping van de druif. Hierdoor is deze wijn vol en expressief van smaak.

Ambt Delden (BOB) (pdf)

Een wijnproducent kan in dit gebied kwaliteitswijnen produceren door de combinatie van druivenras, de groeimethode, het oogstmanagement en de vinificatie.

Achterhoek Winterswijk (BOB) (pdf) Dit gebied is zeer geschikt voor wijnbouw door combinatie van de bodem met leem en kalk en het klimaat.
Rivierenland (BOB) (pdf) Het afgebakend geografisch gebied voor de BOB Rivierenland bestrijkt een aaneengesloten gebied tussen en langs de rivieren die vanuit Duitsland en Limburg de provincie Gelderland in stromen tot aan Gorinchem waar de rivierklei en zavel over gaat in veengebied.
Voerendaalse Bergen (BOB) (pdf) Het afgebakende gebied voor de BOB Voerendaalse Bergen ligt aan de rand van gemeente Voerendaal.

Registratieaanvragen

Op dit moment behandelt de Europese Commissie deze 2 BOB registratieaanvragen:

Product

Omschrijving

Schouwen-Duiveland (BOB) (pdf)

Voor de BOB Schouwen-Duiveland wordt het hele eiland Schouwen-Duiveland als afgebakend geografisch gebied aangemerkt.

Twente (BOB) (pdf)

Twente is een aaneengesloten gebied met unieke eigenschappen. De wijngaarden zijn aangeplant op leemhoudende gronden, die bekend staan om hun water vasthoudende vermogen.

   

  Organoleptische keuring

  Een organoleptische keuring is een beoordelingsmethode door middel van proeven en ruiken. Elke BOB-wijn moet in een organoleptische keuring voldoen aan het minimale resultaat dat hiervoor is vastgesteld. Deze keuring kan worden uitgevoerd door de Landwirtschaftskammer (Weinbauamt) in Neustadt an der Weinstrasse. Dit gebeurt volgens de procedure voor de Duitse Qualitätsweinprüfung, zoals in verordeningen is geregeld. De Vereniging van Nederlandse Wijn Producenten (VNWP) coördineert de logistiek van deze keuring.

  Beschermde geografische aanduiding (BGA)

  Voor BGA-wijnen gelden de volgende voorwaarden:

  • Ten minste één van de stadia van productie, verwerking of bereiding vindt plaats in een bepaald geografisch gebied.
  • Minimaal 85% van de gebruikte druiven voor een BGA-wijn moet komen uit dat geografische gebied.

  Voor de productie van BGA-provinciewijnen in Nederland kunt u de lijst met toegestane druivenrassen voor wijn (pdf) gebruiken.

  Voor elke provincie in Nederland is een BGA voor wijn geregistreerd. Voldoet u aan de specificaties van het productdossier voor een BGA? Dan kunt u de benaming BGA met de naam van die provincie op het etiket vermelden.

   In opdracht van:
   • Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit
   Bent u tevreden over deze pagina?