rVDM maatwerk: leverancier vervoert zonder GR-apparatuur

Gepubliceerd op:
21 maart 2022
Laatst gecontroleerd op:
16 februari 2023

Vervoert u dierlijke mest? Vanaf 1 januari 2023 heeft u een digitaal en realtime Vervoersbewijs dierlijke mest (rVDM) nodig. Hierin staan onder andere gegevens van u, de leverancier en de afnemer. Ook de gegevens van de mest zelf en de locaties van het laden en lossen staan hierin.

Voldoet u aan de voorwaarden?

Er zijn speciale regels voor de soorten vervoer in maatwerkgroep Leverancier vervoert zonder GR-apparatuur. Hieronder leest u hoe het rVDM hierbij werkt. Wel zijn er voorwaarden waaraan u moet voldoen. Voldoet u niet aan de voorwaarden? Dan houdt u zich aan de regels voor het standaard vervoer.

Hoe werkt het rVDM?

Het rVDM bestaat voor deze maatwerkgroep uit 5 meldingen. De leverancier vervoert de mest zelf, en is verantwoordelijk voor de meldingen. Behalve voor de laatste. Bij die laatste melding zijn de leverancier en de afnemer samen verantwoordelijk.

In de tabel hieronder ziet u alle meldingen. U ziet door wie en wanneer de melding gedaan wordt. En op welke manier. Dit kan bijvoorbeeld met een bedrijfsmanagementsysteem (BMS).

Meldingen bij maatwerk vervoer
  Door wie? Hoe? Wanneer?
Vooraanmelding Leverancier e-cert.nl of BMS Voor het vervoer
Startmelding Leverancier e-cert.nl of BMS of rVDM-app Voor het vervoer
Weegmelding Leverancier e-cert.nl of BMS of rVDM-app Tijdens het vervoer
Losmelding Leverancier e-cert.nl of BMS of rVDM-app Tijdens het vervoer
Bevestigingsmelding Leverancier en afnemer e-cert.nl of BMS of rVDM-app Na het vervoer

U doet geen laadmelding. Dit is een verschil met het standaard vervoer.

Toch vervoer door geregistreerde intermediair?

Bent u een geregistreerde intermediair en rijdt u voor deze maatwerkgroep? Dat mag. U bent dan verantwoordelijk voor het rVDM en doet de meldingen.

Gebruikt u een voertuig met GR-apparatuur? Dan moet u hiermee toch de laad- en losmelding doen.

Het rVDM bestaat dan dus uit 6 meldingen, net als bij het standaard vervoer. U kunt er ook voor kiezen om alle regels van het standaard vervoer te volgen.

Voor het vervoer

U geeft de gegevens over het vervoer vooraf al door. Dat doet u in de vooraanmelding. Wat u precies doorgeeft ziet u hieronder. Later verstuurt u de startmelding. Hiermee bevestigt u de gegevens in de vooraanmelding. En geeft u aan dat het vervoer echt gaat beginnen.

  Als u toch niet gaat rijden

  Gaat het vervoer niet door en heeft u de startmelding al verstuurd? Dan moet u deze intrekken. Het rVDM vervalt dan. Als u daarna besluit toch te willen rijden, dan begint u met een nieuwe vooraanmelding. Heeft u de startmelding nog niet gedaan? Uw vooraanmelding vervalt automatisch na 14 dagen. Maar u kunt deze ook zelf intrekken.

  Tijdens het vervoer

  Tijdens het vervoer geeft u deze meldingen door:

  • weegmelding
  • losmelding

  Wordt het vervoer gedaan door een geregistreerde intermediair met GR-apparatuur? Dan doet hij eerst ook een laadmelding. Hierbij gebruikt hij de GR-apparatuur. Dat doet hij ook bij de losmelding.

  Na het vervoer

  Na het lossen is er nog één melding: de bevestigingsmelding. De leverancier en de afnemer doen deze melding. Hiermee bevestigen zij dat het vervoer klaar is en dat de gegevens in het rVDM kloppen.

  Stikstof en fosfaat voegen wij toe

  De hoeveelheid stikstof en fosfaat in de mest hoeft u niet te berekenen. Wij doen dit voor u. Dit doen we met het gewicht van de vracht en de forfaits (wettelijke normen). Deze normen staan in tabel 11 op Tabellen mest. De hoeveelheid stikstof en fosfaat voegen we daarna toe aan uw rVDM. U vindt het complete rVDM daarna in Mijn dossier op mijn.rvo.nl.

  Verzamel-rVDM

  Gaat u meerdere transporten doen op één dag naar dezelfde bestemming? U hoeft niet voor elke rit een rVDM in te vullen. U mag dan één Verzamel-rVDM sturen. Dat scheelt voor u weer onnodige administratie. Dit kan alleen bij vervoer dat niet gedaan wordt door een geregistreerde intermediair met GR-apparatuur. Lees meer op Verzamel-rVDM gebruiken.

  Gegevens van rVDM veranderen

  Wilt u de gegevens van een rVDM veranderen? Hoe u dit doet hangt af van de situatie. Lees meer op Gegevens van het rVDM veranderen

  Video: Vervoeren met rVDM voor leverancier zonder GR-apparatuur

  Bent u tevreden over deze pagina?