rVDM maatwerk: leverancier vervoert zonder GR-apparatuur
Vervoert u dierlijke mest? Vanaf 1 januari 2023 heeft u een digitaal en realtime Vervoersbewijs dierlijke mest (rVDM) nodig. Hierin staan onder andere gegevens van u, de leverancier en de afnemer. Ook de gegevens van de mest zelf en de locaties van het laden en lossen staan hierin.
Voldoet u aan de voorwaarden?
Er zijn speciale regels voor de soorten vervoer in maatwerkgroep Leverancier vervoert zonder GR-apparatuur. Hieronder leest u hoe het rVDM hierbij werkt. Wel zijn er voorwaarden waaraan u moet voldoen. Voldoet u niet aan de voorwaarden? Dan houdt u zich aan de regels voor het standaard vervoer.
Hoe werkt het rVDM?
Het rVDM bestaat voor deze maatwerkgroep uit 5 meldingen. De leverancier vervoert de mest zelf, en is verantwoordelijk voor de meldingen. Behalve voor de laatste. Bij die laatste melding zijn de leverancier en de afnemer samen verantwoordelijk.
In de tabel hieronder ziet u alle meldingen. U ziet door wie en wanneer de melding gedaan wordt. En op welke manier. Dit kan bijvoorbeeld met een bedrijfsmanagementsysteem (BMS).
Door wie? | Hoe? | Wanneer? | |
---|---|---|---|
Vooraanmelding | Leverancier | e-cert.nl of BMS | Voor het vervoer |
Startmelding | Leverancier | e-cert.nl of BMS of rVDM-app | Voor het vervoer |
Weegmelding | Leverancier | e-cert.nl of BMS of rVDM-app | Tijdens het vervoer |
Losmelding | Leverancier | e-cert.nl of BMS of rVDM-app | Tijdens het vervoer |
Bevestigingsmelding | Leverancier en afnemer | e-cert.nl of BMS of rVDM-app | Na het vervoer |
U doet geen laadmelding. Dit is een verschil met het standaard vervoer.
Toch vervoer door geregistreerde intermediair?
Bent u een geregistreerde intermediair en rijdt u voor deze maatwerkgroep? Dat mag. U bent dan verantwoordelijk voor het rVDM en doet de meldingen.
Gebruikt u een voertuig met GR-apparatuur? Dan moet u hiermee toch de laad- en losmelding doen.
Het rVDM bestaat dan dus uit 6 meldingen, net als bij het standaard vervoer. U kunt er ook voor kiezen om alle regels van het standaard vervoer te volgen.
Voor het vervoer
U geeft de gegevens over het vervoer vooraf al door. Dat doet u in de vooraanmelding. Wat u precies doorgeeft ziet u hieronder. Later verstuurt u de startmelding. Hiermee bevestigt u de gegevens in de vooraanmelding. En geeft u aan dat het vervoer echt gaat beginnen.
De vooraanmelding doet u op e-cert.nl of met uw bedrijfsmanagementsysteem (BMS). U kunt deze melding doen vanaf 2 weken van tevoren. Dit kan tot vlak voor het vervoer. U vult hierbij deze gegevens in:
- De datum waarop u gaat laden.
- Naam, adres en KVK- of relatienummer van de leverancier en afnemer. Bij een klein bedrijf (zonder KVK) of particulier vult u een relatienummer in.
- Het geschatte gewicht van de vracht.
- Het kenteken van het trekkende en het (laatste) getrokken voertuig.
- De locaties van het laden en lossen. U geeft hiervoor het Uniek Bedrijfsnummer (UBN) op of de postcode van de locatie.
- Gaat de mest naar een opslag van een intermediair? Of komt de mest daarvandaan? Dan vult u het registratienummer van de opslag in.
- Mestcodes. Bij meer soorten mest vult u ook het percentage van elke mestsoort in.
- Opmerkingscodes, als die bij het vervoer horen.
In uw eigen administratie houdt u binnen 1 dag na het vervoer bij:
- de naam van de chauffeur van het vervoer. U vult deze niet in op het rVDM, maar houdt deze alleen bij in uw administratie. Zo kan bij een controle gemakkelijk navraag gedaan worden bij de chauffeur.
U hoeft geen routeinformatie te bewaren. Dit is een verschil met het standaard vervoer.
Na het versturen van de vooraanmelding
Als u de vooraanmelding heeft verstuurd, krijgt u een rVDM-nummer. U kunt alle gegevens van het rVDM nog aanpassen. Dit kan totdat u de startmelding doet.
De startmelding doet u op e-cert.nl, met uw BMS of met de rVDM-app. U doet deze melding op z’n vroegst 2 werkdagen voor het vervoer. En dit kan totdat u begint met laden. Met de startmelding bevestigt u de gegevens uit de vooraanmelding. Sommige gegevens kunt u later nog veranderen.
Gegevens veranderen na de startmelding
Tot aan het laden kunt u dit nog veranderen:
- kenteken(s);
- als de leverancier een intermediair is: registratienummer van de opslag waaruit de mest wordt afgevoerd;
- als de mest een mengsel is: de percentages van de soorten mest;
- mestcode(s).
Tot aan het lossen kunt u dit veranderen:
- gegevens van de afnemer;
- UBN of postcode van de locatie van het lossen;
- als de leverancier een intermediair is: registratienummer van de opslag waarin de mest wordt gelost;
- opmerkingscode, als het gaat om 71, 72, 39 of 31.
Als u toch niet gaat rijden
Gaat het vervoer niet door en heeft u de startmelding al verstuurd? Dan moet u deze intrekken. Het rVDM vervalt dan. Als u daarna besluit toch te willen rijden, dan begint u met een nieuwe vooraanmelding. Heeft u de startmelding nog niet gedaan? Uw vooraanmelding vervalt automatisch na 14 dagen. Maar u kunt deze ook zelf intrekken.
Tijdens het vervoer
Tijdens het vervoer geeft u deze meldingen door:
- weegmelding
- losmelding
Wordt het vervoer gedaan door een geregistreerde intermediair met GR-apparatuur? Dan doet hij eerst ook een laadmelding. Hierbij gebruikt hij de GR-apparatuur. Dat doet hij ook bij de losmelding.
De weegmelding doet u op e-cert.nl, uw BMS of met de rVDM-app. U weegt de mest niet, maar u bevestigt met deze melding het geschatte gewicht die heeft ingevuld in de vooraanmelding. Klopt de schatting niet? Dan kunt u die aanpassen.
De losmelding doet u op e-cert.nl, uw BMS of met de rVDM-app. U geeft bij de losmelding de datum en het tijdstip van het lossen door.
Na het vervoer
Na het lossen is er nog één melding: de bevestigingsmelding. De leverancier en de afnemer doen deze melding. Hiermee bevestigen zij dat het vervoer klaar is en dat de gegevens in het rVDM kloppen.
Na het lossen krijgen de leverancier en afnemer automatisch een bericht. Zij moeten het rVDM nog bevestigen. Dit moeten ze binnen 7 dagen doen. Particulieren en kleine bedrijven zonder KVK-nummer hoeven dit niet te doen.
Klopt er iets niet in het rVDM? Dan kunnen de leverancier en afnemer dit aangeven. Dit kan op e-cert.nl, met uw BMS of met de rVDM-app. De vervoerder kan het rVDM aanpassen en opnieuw een bevestiging vragen.
Stikstof en fosfaat voegen wij toe
De hoeveelheid stikstof en fosfaat in de mest hoeft u niet te berekenen. Wij doen dit voor u. Dit doen we met het gewicht van de vracht en de forfaits (wettelijke normen). Deze normen staan in tabel 11 op Tabellen mest. De hoeveelheid stikstof en fosfaat voegen we daarna toe aan uw rVDM. U vindt het complete rVDM daarna in Mijn dossier op mijn.rvo.nl.
Verzamel-rVDM
Gaat u meerdere transporten doen op één dag naar dezelfde bestemming? U hoeft niet voor elke rit een rVDM in te vullen. U mag dan één Verzamel-rVDM sturen. Dat scheelt voor u weer onnodige administratie. Dit kan alleen bij vervoer dat niet gedaan wordt door een geregistreerde intermediair met GR-apparatuur. Lees meer op Verzamel-rVDM gebruiken.
Gegevens van rVDM veranderen
Wilt u de gegevens van een rVDM veranderen? Hoe u dit doet hangt af van de situatie. Lees meer op Gegevens van het rVDM veranderen.