rVDM maatwerk vervoer zonder GR-apparatuur

Laatst gecontroleerd op:
10 april 2024
Gepubliceerd op:
21 maart 2022

Vervoert u mest met het realtime Vervoersbewijs dierlijke mest (rVDM)? Onder bepaalde voorwaarden hoeft u zich aan minder regels te houden. Het vervoer valt dan onder maatwerk vervoer. Wij leggen u stap voor stap uit hoe het rVDM voor u werkt.

Voorwaarden

De verschillende maatwerkgroepen en de voorwaarden die daarbij horen vindt u op rVDM voor maatwerk vervoer. Voldoet u niet aan de voorwaarden? Dan houdt u zich aan de regels voor het standaard vervoer.

Hoe werkt het rVDM?

Het rVDM voor maatwerk vervoer zonder GR-apparatuur bestaat uit 5 meldingen. In de tabel hieronder ziet u wie de meldingen doet. En wanneer en op welke manier. Melden kan bijvoorbeeld met een bedrijfsmanagementsysteem (BMS).

Meldingen bij maatwerk vervoer

  Door wie? Hoe? Wanneer?
Vooraanmelding Leverancier e-cert.nl of BMS Voor het vervoer
Startmelding Leverancier e-cert.nl of BMS of rVDM-app Voor het vervoer
Weegmelding Leverancier e-cert.nl of BMS of rVDM-app Tijdens het vervoer
Losmelding Leverancier e-cert.nl of BMS of rVDM-app Tijdens het vervoer
Bevestigingsmelding Leverancier en afnemer e-cert.nl of BMS of rVDM-app Na het vervoer

U doet geen laadmelding. Dit is een verschil met het standaard vervoer.

De leverancier vervoert de mest zelf, en is verantwoordelijk voor de meldingen. Behalve voor de laatste. Bij die laatste melding zijn de leverancier en de afnemer samen verantwoordelijk.

Het vervoer in deze maatwerkgroep hoeft niet gedaan te worden door een geregistreerde intermediair. En het mag ook zonder GR-apparatuur. Dit is een verschil met het standaard vervoer.

Toch vervoer door geregistreerde intermediair?

Bent u een geregistreerde intermediair en rijdt u voor deze maatwerkgroep? Dat mag. U bent dan verantwoordelijk voor het rVDM en doet de meldingen.

Gebruikt u een voertuig met GR-apparatuur? Dan moet u hiermee toch de laad- en losmelding doen. U kiest dan voor een andere maatwerkgroep: maatwerk vervoer met GR-apparatuur.

Voor het vervoer

U geeft de gegevens over het vervoer vooraf al door. Dat doet u in de vooraanmelding. Wat u precies doorgeeft ziet u hieronder. Later verstuurt u de startmelding. Hiermee bevestigt u de gegevens in de vooraanmelding. En geeft u aan dat het vervoer echt gaat beginnen.

  Let op! Heeft u net mestopslagen of voertuigen geregistreerd? Of is iemand zojuist bij ons ingeschreven? Dan staan deze gegevens pas de volgende dag in het rVDM-systeem.

  Als u toch niet gaat rijden

  Gaat het vervoer niet door en heeft u de startmelding al verstuurd? Dan moet u deze intrekken. Het rVDM vervalt dan. Als u daarna besluit toch te willen rijden, dan begint u met een nieuwe vooraanmelding. Heeft u de startmelding nog niet gedaan? Uw vooraanmelding vervalt automatisch na 14 dagen. Maar u kunt deze ook zelf intrekken.

  Tijdens het vervoer

  Tijdens het vervoer geeft u deze meldingen door:

  • weegmelding
  • losmelding

  Na het vervoer

  Als het transport is gelost is er nog één melding: de bevestigingsmelding. De leverancier en de afnemer doen deze melding. Hiermee bevestigen zij dat het vervoer klaar is en dat de gegevens in het rVDM kloppen.

  Verzamel-rVDM

  Doet u meerdere transporten op één dag naar dezelfde bestemming? Dan hoeft u niet voor elke rit een rVDM in te vullen. U kunt ook één Verzamel-rVDM sturen. Dat scheelt voor u weer onnodige administratie. Lees meer op Verzamel-rVDM gebruiken.

  Gegevens van rVDM veranderen

  Wilt u de gegevens van een rVDM veranderen? Hoe u dit doet hangt af van de situatie. Lees meer op Gegevens van het rVDM veranderen

  Video: Vervoeren met rVDM voor leverancier zonder GR-apparatuur

  Bent u tevreden over deze pagina?