O2LAB - Inspiratie

Laatst gecontroleerd op:
24 april 2023
Gepubliceerd op:
12 september 2022

Lees inspirerende verhalen, bekijk filmpjes en luister naar de podcasts met de belangrijkste spelers in ondernemerschapsonderwijs, zoals docenten en ondernemers. Ook vind je verhalen en resultaten van de zogenaamde verbeterprojecten uit het mbo, hbo en universitair onderwijs. Deze ontvingen een financiële impuls vanuit het O2LAB programma.

Podcast ondernemerschapsonderwijs

Deze podcast-reeks staat volledig in het teken van allerlei verschillende soorten ondernemerschapsonderwijs. Van mbo tot de universiteit, van theoretisch tot praktisch en van best wel vaag tot super concreet. 

Deel 1: een introductie tot ondernemerschapsonderwijs

Wat is ondernemerschapsonderwijs? Wat komt er allemaal bij kijken? Wat doet O2LAB? En hoe wordt ondernemerschapsonderwijs ingezet om maatschappelijke impact te realiseren?

Luister de podcast 'een introductie tot ondernemerschapsonderwijs' op Spotify of Apple Podcasts met:

  • Loes Gast, student ambassadeur van O2LAB, organisator en host van deze postcast-reeks;
  • Jorick Houtkamp, O2LAB-adviseur;
  • Yvette Baggen, assistent Professor bij Wageningen University & Research (WUR) bij de onderwijs en leren groep. Ze is betrokken bij onderzoeksprojecten rondom ondernemerschapsonderwijs en 'entrepreneurial learning' en docent in verschillende vakken rondom ondernemerschap;
  • Mirjam van Praag, Professor Entrepreneurship bij de Copenhagen Business School en voorzitter van het College van Bestuur van de Vrije Universiteit in Amsterdam.

Deel 2: Ondernemerschapsonderwijs op het mbo

In deze podcast spreekt host Loes Gast met Kevin van de Kamp, coördinator en docent vakmanschap voor ondernemende studenten aan het ROC van Amsterdam. Ook is hij in 2022 genomineerd tot impactdocent van het jaar. Ze praten over hoe Kevin samen met collega's de specialisatie 'vakman-ondernemer' heeft vormgegeven en hoe hij zijn onderwijs inricht. Ook reflecteren ze samen op enkele vragen die Loes aan een paar van zijn leerlingen stelde.

Luister de podcast 'ondernemerschapsonderwijs op het mbo' op Spotify of Apple Podcasts.

Verhalenreeks Ondernemende docenten

Ondernemerschapsonderwijs vraagt om een andere opvatting van lesgeven en ook om andere rollen en competenties van de docent. Lees verhalen van 7 docenten die zich met hart en ziel inzetten voor ondernemerschapsonderwijs.

Verhalenreeks Betrokken ondernemers: Samenwerken met het onderwijs

De betrokkenheid van ondernemers is essentieel bij ondernemerschapsonderwijs. Ze bieden studenten een realistische leeromgeving. Door bijvoorbeeld aan authentieke vraagstukken te werken, ontwikkelen ze ondernemerscompetenties. En je fungeert als ondernemer ook als rolmodel. In 8 verhalen vertellen ondernemers waarom ze zich inzetten om jongeren te helpen met het ontwikkelen van hun ondernemende talenten en wat dit voor hun bedrijf betekent.

Lees de verhalen hieronder. Of bekijk de wegwijzer.

Verbeterprojecten

Lees hier de resultaten van de zg. verbeterprojecten uit het mbo, hbo en universitair onderwijs. Deze projecten richtten zich op samenwerking tussen onderwijs en de omgeving. De geleerde lessen uit deze bewezen concepten zijn terug te lezen in rapporten en verhalen. De verbeterprojecten ontvingen in 2019 een financiële impuls vanuit het O2LAB programma. 

Bent u tevreden over deze pagina?