Zoekresultaten filteren, delen en monitoren

Gepubliceerd op:
15 maart 2011
Laatst gecontroleerd op:
6 oktober 2021

Als u in de octrooidatabase Espacenet octrooidocumenten zoekt, krijgt u de resultaten te zien in een lijst. Alle documenten in de resultaatlijst voldoen aan uw zoekopdracht. U kunt de documenten direct bekijken en er zijn nog enkele handige functies.

Hieronder noemen we wat vervolgacties.

Resultaatlijst filteren

Afhankelijk van uw zoekvraag of de fase van het onderzoek waar u zich in bevindt, kan het handig zijn om de resultaten te filteren. Hieronder wat voorbeelden:

 • U bent alleen geïnteresseerd in publicaties die rechtsgeldig kunnen zijn. Dan filtert u bijvoorbeeld op ‘earliest priority date’ of ‘publication date’.
 • U bent geïnteresseerd in publicaties uit bepaalde landen of regio’s. Dan gebruikt u de filter ‘countries (publication)’.
 • Uw onderzoek richt zich op specifieke aanvragers, eventueel uit bepaalde landen. Daarvoor gebruikt u de filters ‘Applicants’ en/of ‘Applicants – country’.

U kunt de filters gebruiken wanneer u een resultatenlijst in beeld heeft. Daarvoor klikt u op 'filters' in de menubalk bovenaan. 

Statistieken gebruiken

Het gebruik van de filters zoals hierboven is beschreven, geeft ook de mogelijkheid om eenvoudige statistieken van de zoekopdracht te bekijken. Hieronder wat voorbeelden:

 • Met de 'countries' filter krijgt u een beeld van de landen/regio’s waar veel octrooiaanvragen zijn gedaan.
 • De 'earliest priority date' laat zien hoe het aantal aanvragen in de loop van de tijd is veranderd.
 • Bij 'applicants' (aanvragers) ziet u welke aanvragers de meeste octrooiaanvragen hebben gedaan. Dit geeft een beeld van spelers in de markt, potentiële partners of concurrenten.
 • 'Applicants – country' ziet u uit welke landen de meeste aanvragers komen.

Aparte aandacht is er voor de CPC en IPC filters. Deze laten zien welke hoofd- of subgroepen het meeste voorkomen in de zoekopdracht. Deze filter en statistiek is belangrijk wanneer u bezig bent met het vinden van classificaties en het opzetten van de zoekopdracht. U doet bijvoorbeeld een eerste zoekopdracht met zoekwoorden in de ‘title, abstract or claims’ en bekijkt voor die resultaten welke classificaties het meeste voorkomen. Daarmee zoekt u vervolgens verder.

Resultaten monitoren met een agenda-item

Als u eenmaal één of meerdere zoekopdrachten heeft gemaakt die relevante resultaten opleveren dan kunt u deze ook monitoren met behulp van een agenda-item in uw kalender. 

 1. Voer de zoekopdracht uit in Espacenet
 2. Kopieer de link nadat u op zoeken heeft gedrukt – deze bevat de volledige zoekopdracht
 3. Maak een agenda-item aan die bijvoorbeeld elke maand terugkomt. Plak de link met de zoekopdracht in de notities bij het agenda-item. 

Zo wordt u om de zoveel tijd herinnerd om de zoekopdrachten te bekijken en te monitoren op nieuwe publicaties.

Resultaten delen met collega’s 

Publicaties opslaan in ‘My Patents’

Het is mogelijk om interessante octrooipublicaties te bewaren. Dit doet u door op het sterretje te klikken links naast de titel van een octrooi dat u bekijkt. Deze publicaties worden dan opgeslagen in ‘My patents’ (te vinden onder ‘My Espacenet’). 
Let op: Espacenet werkt niet met accounts. U slaat dus iets op binnen de browser waarmee u werkt. Op een ander apparaat of in een andere browser heeft u geen toegang tot de opgeslagen publicaties.

Delen van zoekresultaten of ‘my patents’

Zowel de resultaten van een zoekopdracht als de opgeslagen publicaties in 'my patents' zijn te delen. Rechtsboven de lijst staat het 'dot menu' (3 stippen). U kunt met een maximum van 500:

 • Resultaten naar excel-bestand exporteren
 • De voorpagina’s  van de resultaten downloaden (met bibliografische gegevens en samenvatting)
 • De resultatenlijst printen (naar pdf of papier)

Delen van een zoekopdracht

Het kan zijn dat u een hele zoekopdracht wilt delen. Dat kan op 2 manieren nadat u een zoekopdracht heeft uitgevoerd:

 • Kopiëren van de URL. Deze bevat ook de zoekopdracht, inclusief eventuele filters.
 • Kopiëren van de tekst in zoekbalk bovenaan in het scherm. Dit is een 'vertaling' van de zoekopdracht zoals u deze heeft opgebouwd. Eventuele filters zijn hier niet in meegenomen.

Bekijken en delen van losse publicaties

Als u klikt op de titel van document in de resultaatlijst dan komt u in de documentweergave. U ziet de eerste pagina van een octrooidocument met titel, meestal een samenvatting en een afbeelding en alle bibliografische gegevens. U kunt de volgende pagina's bekijken met de volledige tekst en alle afbeeldingen.
Rechtsboven ziet u een 'dot menu' (3 stippen). Als u daarop klikt kunt u de volledige publicatie downloaden als pdf-bestand, of de unieke URL selecteren. Deze kunt u versturen.

Vragen over Octrooien?

Bel 088 042 40 02

In opdracht van:
 • Ministerie van Economische Zaken en Klimaat
Bent u tevreden over deze pagina?