OLEV: Intellectueel Eigendom

Laatst gecontroleerd op:
27 juni 2024
Gepubliceerd op:
13 juni 2024

Intellectueel eigendom (IE) zijn uitgewerkte ideeën, concepten en uitvindingen die door de wet worden beschermd. IE-rechten gelden bijvoorbeeld voor nieuwe producten, merken, bedrijfsnamen, ontwerpen, technieken, games, software, muziek, teksten en foto’s.

Heeft u een uitvinding waarvan niet te achterhalen is hoe het werkt (bijvoorbeeld fabricagemethoden, recepten, klantbestanden, onderzoeksgegevens)? Dan is geheimhouding een goed alternatief voor een octrooi. Als u een octrooi heeft, loopt u namelijk het risico dat iemand hierop inbreuk maakt. En als u met anderen samenwerkt bij de ontwikkeling en/of verkoop van uw nieuwe product, loopt u het risico dat zij er met uw ideeën vandoor gaan.

Strategische belang van IE

Hoewel inbreuk op IE geen (groot) probleem hoeft te zijn voor de nationale veiligheid, kan het zijn dat er een ander land achter de inbreuk zit. Een buitenlandse inlichtingendienst kan IE of bedrijfsgeheimen stelen via (digitale) spionage. Landen doen dit om een economische en/of technologische achterstand in te halen of om hun concurrentiepositie te verbeteren. Denk bijvoorbeeld aan landen die voordeel willen halen uit de snelle technologische ontwikkelingen op het gebied van semiconductors in Nederland.

Lees meer over spionage.

IE beschermen

Doet u internationaal zaken of bent u dit van plan? Om uw IE en bedrijfsgeheimen te beschermen, kunt u een aantal maatregelen nemen. Die gelden niet alleen bij verkoopplannen, maar ook voor productieplannen. Houd deze stappen in gedachten:

  1. Stel een plan op. Werk samen met een gespecialiseerd advocatenkantoor met kennis van het land waarin u zaken wilt doen.
  2. Registreer uw Nederlandse rechten (opnieuw) in het land waarin u zaken wilt doen. In landen buiten de Europese Unie gelden andere regels en procedures voor het registreren en beschermen van uw IE. Bespreek samen met een gespecialiseerd advocatenkantoor hoe u hier het beste mee om kan gaan. 
  3. Zorg voor goede relaties en communicatie met uw leveranciers en distributeurs. Inbreuk op uw IE is zowel online als offline mogelijk. 
  4. Dwing uw rechten op uw IE af bij de lokale autoriteiten.

Meer weten?

Gaat u samenwerken met een buitenlandse partner en wilt u meer weten over het beschermen van uw IE en/of bedrijfsgeheimen? Lees meer over het beschermen van uw intellectueel eigendom en de maatregelen die u kunt nemen bij inbreuk op uw octrooi of bedrijfsgeheim.

Wilt u meer weten over hoe u uw IE of bedrijfsgeheimen kunt beschermen tegen de gevaren van (digitale) spionage? Raadpleeg dan de pagina’s over spionage en cyberdreiging. Of lees de brochure 'Cyberaanvallen door statelijke actoren: zeven momenten om een aanval te stoppen' van de AIVD en MIVD.

Hulp nodig?

Vragen over economische veiligheid?

Neem contact met ons op

In opdracht van:
  • Ministerie van Economische Zaken en Klimaat
Bent u tevreden over deze pagina?