Fastlane voor high potential start-ups en scale-ups

Laatst gecontroleerd op:
22 december 2023
Gepubliceerd op:
14 december 2021

Fastlane was een exclusief programma waarbinnen de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) op eigen initiatief een groep high potential start-ups en scale-ups selecteerde. Deze veelbelovende groep ondernemers kreeg een vast contactpersoon (regisseur) binnen RVO. Deze regisseur hielp de start-up of scale-up intensief bij het vinden van de juiste ondersteuning op het juiste moment. Dit programma is niet meer actief.

Startup

Innovatieve en grensverleggende start-ups en scale-ups zijn druk bezig met de groei van hun bedrijf. Een roerige fase waarin ze op veel vlakken tegelijk actief moeten zijn. Vaak onder hoge tijdsdruk. Dan is het soms lastig en tijdrovend om snel relevante RVO-steun te vinden en op het juiste moment toe te passen.

Fastlane

De Fastlane-regisseur hiep start-ups en scale-ups met het verzamelen van deze steun. Hiervoor gebruikte de regisseur een groot intern en extern netwerk. Fastlane zorgde ervoor dat de steun aansloot op de behoeften van het bedrijf. Denk bij steun aan:

  • subsidie en financiering;
  • wet- en regelgeving;
  • talentontwikkeling;
  • bescherming intellectueel eigendom;
  • internationalisering; en
  • toepassing Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen (MVO).

Verhalen van deelnemers

Lees hieronder de verhalen van enkele voormalige deelnemers. Laat je inspireren door hun ervaringen en tips aan andere ondernemers!

"RVO is voor ons een professionele vraagbaak"

VitalFluid ontwikkelde plasma-units die Plasma Activated Water (PAW) produceren. Plasmageactiveerd water heeft unieke tijdelijke eigenschappen die te gebruiken zijn voor hygiënische doeleinden. "De Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) ondersteunt ons behalve met subsidies en financiering vaak op verschillende gebieden."

Lees verder over het begin en wat hun tips zijn voor andere wereldbestormers.

 

“Laat je zien! Ons land zit bomvol slimme ondernemers met prachtige innovaties!”

Ferr-Tech is wereldleider voor toepassingen van Ferraat(VI) (een krachtige oxidant) voor revolutionaire, milieuvriendelijke afvalwaterbehandeling. Als Drentse start-up ontwikkelde het bedrijf als eerste ter wereld een uniek proces om Ferraat(VI) in een stabiele en houdbare vorm te produceren voor industrieel gebruik. Het bedrijf bestaat pas sinds april 2020, maar heeft ambitieuze, internationale toekomstplannen.

Lees verder hoe RVO hen via een relatiemanagementtraject binnen Fastlane ondersteunt met hun plannen om de VS te veroveren en hun deelname aan de CES 2022 vakbeurs in Las Vegas.

"Zonder doel of verhaal brengt een geweldig idee geen grote veranderingen in de wereld"

LeydenJar Technologies zag een kans in het feit dat veel sectoren steeds zwaardere batterijen nodig hebben, en besloot zich te storten op de batterijendustrie. De negatieve pool van een accu (anode) is in de veelgebruikte lithiumbatterijen gemaakt van grafiet. LeydenJar ontwikkelde anodefolie gemaakt van 100% silicium. Deze revolutionaire technologie verhoogt de energiedichtheid van batterijen met 70% en verlaagt de CO2-uitstoot met 85%. Al vanaf het oprichtingsjaar heeft LeydenJar contact met RVO. Zo kregen ze in 2016 Vroege Fase Financiering (VFF).

Lees verder over welke subsidie en steun ze daarnaast hebben gehad en hun tips aan andere ondernemers.

"Over 5 jaar leveren we tenminste 1.000 Hydrozine-systemen aan onze klanten"

Afbeelding praktijkverhaal DENS Hydrozine

DENS is ontwikkelaar van de technologie die de barrières voor opslag en transport van waterstof overwint. Door gebruik te maken van de vloeibare waterstofdrager Hydrozine om ter plaatse energie op te wekken, is het mogelijk om waterstof bij te vullen of geëlektrificeerd materieel op te laden op plaatsen waar geen netaansluiting aanwezig is of wanneer de aansluiting niet toereikend is.

Lees verder hoe RVO ondersteunde bij het beschermen van het intellectueel eigendom en aanvragen van de subsidie.

In opdracht van:
  • Ministerie van Economische Zaken en Klimaat
Bent u tevreden over deze pagina?